Technologija, dėl kurios pardavimo Rusijai Lietuva ir kitos NATO šalys dar prieš trejus metus skambino pavojaus varpais, į Kremliaus rankas keliauja labai dviprasmiškomis aplinkybėmis.

Kaip praneša „The Washington Post“, karo laivas nuleistas į vandenį Prancūzijos Saint-Nazaire uoste. Tai dalis milžiniško prancūzų ir rusų karinio kontrakto, kurio vertė – 1,2 mlrd. eurų (daugiau nei 4,14 mlrd. Lt). Nors Paryžius smerkia Rusijos veiksmus Kryme, Prancūzija šio karinio sandorio nutraukti neketina.

„Vladivostokas“ dar nėra iki galo parengtas. Pranešama, kad Rusijos pajėgoms jis turėtų būti perduotas paskutinįjį šių metų ketvirtį. Dar vienas „Mistral“ laivas Rusijos laivyną turėtų pasiekti metais vėliau. Ironiška, tačiau pastarojo laivo pavadinimas tiesiogiai susijęs su Krymu – rusai nutarė jį pakrikštyti „Sevastopoliu“.

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė DELFI teigė mananti, jog prancūzai turi persvarstyti kontraktą su Rusija.

„Labai kviečiu Prancūzijos vyriausybę sustabdyti šitą projektą nedelsiant. Būdama ministre, apie tai kalbėjau su prancūzų ministru. Ir ne kartą. Tačiau tada balsas nelabai buvo išgirstas, nes Rusija daug kam tebeatrodė kaip šalis, su kuria būtina palaikyti ryšius. Be to, nulėmė pinigai. Šita statykla, kaip ir visi per krizę, susidūrė su sunkumais, ir nulėmė pinigai. Tačiau šiandien turėtų būti skubiai persvarstomas šitas projektas. Skubiai“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Sužinojusi, kad vienas iš Rusijai ruošiamų laivų pakrikštytas „Sevastopoliu“, konservatorė pridėjo savo dozę ironijos. „NATO valstybė apginkluoja Rusiją kovai prieš NATO“, - konstatavo R. Juknevičienė.