„Norėčiau sureaguoti į pasirodžiusią informaciją ir labai aiškiai pasakyti, kad lietuviškas pasas negali būti priedanga sankcijų apėjimui. Tačiau, komentuojant šią situaciją, reikėtų pasakyti, kad šiuo metu galiojantis Pilietybės įstatymas numato galimybę atimti pilietybę gavusiems ją tik išimties tvarka, jeigu asmuo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – trečiadienį Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Bilotaitė.

Ministrė pažymi, kad šiuo metu galiojantys Pilietybės įstatymo straipsniai nenumato galimybės netekti pilietybės, kai ji įgyta kilmės pagrindu. Visgi, pasak jos, tokius pokyčius numatantys teisės aktai jau yra parengti ir derinami tarp institucijų – numatoma, kad asmuo, įgijęs šalies pilietybę pagal kilmę, tačiau atsakingų institucijų vertinimu pripažintas, kaip keliantis grėsmę nacionaliniam saugumui, tokios pilietybės netektų.

„Šiuo metu jau turime atitinkamus pakeitimus – svarstėme jau kurį laiką apie tai, kad būtina persižiūrėjus esamą saugumo, geopolitinę situaciją inicijuoti atitinkamus pakeitimus. Ir tokiu pagrindu (kilmės – ELTA) įgytą pilietybę – kad ją gavęs asmuo jos netektų“, – dėstė ji.

„Siekiame, kad atsirastų saugikliai, kad nebūtų piktnaudžiavimų“, – pridūrė ji.

Migracijos departamentui pavesta tikrinti sankcionuotų asmenų sąrašus

Be to, A. Bilotaitė pranešė pavedusi Migracijos departamentui peržiūrėti sankcionuotų asmenų sąrašus ir įsitikinti, ar juose nėra asmenų, išimties ar kilmės pagrindu gavusių Lietuvos pilietybę.

„Po šiandien pasirodžiusios informacijos, mes ėmėmės iniciatyvos ir konkrečiai pavedžiau Migracijos departamentui peržiūrėti visų sankcionuotų asmenų sąrašą, ir įvertinti, kiek yra asmenų, kurie gavo Lietuvos Respublikos pilietybę ir yra sankcionuotų asmenų sąraše“, – teigė ji.

Remia viešąjį interesą žinoti

Kaip pranešta anksčiau, apie R. Abramovičiaus vaikų pilietybes informaciją paskelbė Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Jiems teiraujantis Migracijos departamento detalių apie Arkadijaus ir Annos Abramovičių pilietybes, departamentas situacijos nekomentavo.

Visgi, klausiama, ar šioje situacijoje palaiko visuomenės interesą žinoti situacijos detales, A. Bilotaitė patikino, kad viešasis interesas yra esminis prioritetas.

„Mano principinė pozicija – visuomenė turi žinoti visus dalykus, kas susiję su viešuoju interesu. Žinoma, yra tam tikri apribojimai su duomenų apsauga, bet visada viešasis interesas yra prioritetas“, – pabrėžė ministrė.

„Tai rimti dalykai. Taip, matome, kad tai yra visuomenės interesas“, – pridūrė ji.

E. Gudzinskaitė daugiau detalių apie R. Abramovičiaus vaikų įgytas Lietuvos pilietybes neatskleidžia

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė nėra linkusi atskleisti detalesnės informacijos apie Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus vaikams suteiktas Lietuvos pilietybes. Pasak jos, nors tai yra viešojo intereso klausimas, R. Abramovičiaus vaikai Arkadijus ir Anna yra privatūs asmenys.

„Visada viešas interesas yra ribojamas proporcingumo ir asmens duomenų apsaugos principų. Iš esmės, informacija jau yra paskelbta viešai. Daugiau komentuoti nenorėčiau, nes išties kalbama apie privačius asmenis, kurie nėra sankcionuojamų asmenų sąraše“, – trečiadienį Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė E. Gudzinskaitė.

Pasak jos, šiuo metu Migracijos departamentui yra žinoma tik apie dviem oligarcho vaikams suteiktas pilietybes. Ar iš septynių R. Abramovičiaus atžalų yra dar asmenų, turinčių šalies pilietybę, E. Gudzinskaitė nenurodė – anot jos, informacija tikrinama.

„Tie asmenys – vaikai – turi Lietuvos pilietybę, kuri buvo įgyta dar iki karų pradžios, senesniais laikais. Tai, proporcingumo prasme, yra pakankamas informacijos kiekis“, – aiškino departamento direktorė.

„Jeigu asmenys nėra netekę Lietuvos Respublikos pilietybės, jie turi teisę gauti pasus“, – aplinkybes aiškino ji.

Visgi, E. Gudzinskaitė patikino – pats R. Abramovičius neturi Lietuvos pilietybės.

ELTA primena, kad tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, jog Rusijos oligarcho R. Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes. Apie tai paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A. Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Kada Lietuvos pasą įgijo oligarcho dukra A. Abramovič nėra aišku – dokumentuose aptiktas tik jos lietuviško paso numeris bei nurodyta Lietuvos pilietybė.

Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją