„Kad šitą procesą reikia pradėti yra valdančiosios daugumos sprendimas. Šiuo atveju matome, kad tai jau yra dalykai, kuriais bandoma uždengti visas kitas problemas. Ir šiandien kalbame ne apie tai, kokią pataisą Gintarė Skaistė atneša biudžetui, bet kalbame apie Žemaitaitį ir Gražulį“, – žurnalistams Seime prieš parlamento posėdį kalbėjo LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Frakcija šiandien nusprendė, kad, kaip ir pradžioje, taip ir toliau nedalyvaujame šiame procese ir šiandien balsavime nedalyvausime. (...) Viskas keliaus į Konstitucinį Teismą ir tada, manau, bus rimtas sprendimas šioje temoje“, – pridūrė ji.

Visgi socialdemokratas Gintautas Paluckas pabrėžia, kad atvejai – skirtingi, tačiau pažymi, kad frakcija ketina palaikyti tiek R. Žemaitaičio apkaltos iniciatyvą, tiek P. Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimą.

„Kadangi situacijos šiek tiek skirtingos, dėl Žemaitaičio į apkaltą procedūra eina, tai mes palaikysime šią poziciją. Dėl Petro – kol kas tik neliečiamybę ruošiamasi iš jo atimti, tai irgi tai yra visiškai natūralus procesas, nes jeigu vyksta ikiteisminis tyrimas, ir tą ikiteisminį tyrimą tegu ir atlieka“, – kalbėjo G. Paluckas.

Šimonytė: būtų buvę geriausia, jeigu ponas Gražulis pats būtų tos neliečiamybės atsisakęs

Antradienį sprendžiant dėl parlamentaro Petro Gražulio neliečiamybės, premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad Seimo narys šį sprendimą turėjo priimti pats.

„Klausimas išties yra iš esmės visiškai procedūrinis, ir būtų buvę geriausia, jeigu ponas Gražulis pats būtų tos neliečiamybės atsisakęs, taip kaip ne vienas ankstesnių Seimų kolega yra padaręs“, – Seime žurnalistams komentavo I. Šimonytė.

„Yra buvę Seimų istorijoje ne vienas Seimo narys, kurs pats tos neliečiamybės atsisakydavo tam, kad galėtų teisėsaugos institucijos toliau dirbti savo darbą, nes dabar teisėsaugos institucijos toliau negali tirti aplinkybių toje byloje“, – kalbėjo premjerė.

I. Šimonytės nuomone, bus keista, jeigu Seimas nepritartų sprendimui atimti iš P. Gražulio neliečiamybę.

„Man atrodo, čia visiškai techninis klausimas. Būtų keista, jeigu Seimas šiuo atveju kažkokį politinį dalyką įžvelgtų ir šitam sprendimui nepritartų, tikrai būtų nekoks precedentas“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

Seimui antradienį bus siūloma panaikinti parlamentaro Petro Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Seimo sudaryta tyrimo komisija pirmadienį nusprendė siūlyti parlamento nariams tenkinti generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymą naikinti parlamentaro P. Gražulio teisinį imunitetą.

ELTA primena, kad parlamentui antradienį bus teikiamas specialiosios komisijos siūlymas pradėti apkaltos procesą Seimo nariui R. Žemaitaičiui. Sprendimą, kad yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui, Specialioji komisija priėmė pirmadienį.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Seimui antradienį taip pat bus pristatytas pasiūlymas panaikinti parlamentaro P. Gražulio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tyrimo komisija pirmadienį nusprendė siūlyti parlamento nariams tenkinti generalinės prokurorės Nidos Grunskienės prašymą naikinti parlamentaro P. Gražulio teisinį imunitetą.

N. Grunskienė kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti parlamentaro P. Gražulio teisinę neliečiamybę kreipėsi spalį. Prokuratūra prašo Seimo panaikinti minėti parlamentaro neliečiamybę, siekiant jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ikiteisminiame tyrime dėl tyčiojimosi ir niekinimo, nukreipti į LGBT bendruomenę.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas po praėjusių metų gegužę parlamente užfiksuotų Seimo nario P. Gražulio pasisakymų apie homoseksualius asmenis. Seimas tąkart svarstė įstatymų projektus, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)