Vyriausybė dar nėra apsisprendusi, ką daryti su šiais poilsio namais. Kol kas priimtas sprendimas tik valstybės įmonę reorganizuoti į akcinę bendrovę.

Nepaisant to, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas "tvarkietis" Kęstas Komskis ir Audito komiteto vadovė "darbietė" Loreta Graužinienė parengė nutarimo projektą, kad jiems būtų pavesta atlikti parlamentinį tyrimą dėl valstybės įmonės poilsio namų "Baltija" pertvarkymo ir planuojamo privatizavimo. Tyrimas turėtų trukti pusę metų - iki kovo 10 dienos.

Praėjusią savaitę bendrame Audito komiteto ir Antikorupcijos komisijos posėdyje ūkio ministras Rimantas Žylius ir Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis informavo, kad Vyriausybė kol kas nėra apsisprendusi, ką daryti su nuostolingai dirbančiais poilsio namais.

R.Žylius teigė, kad ministerija planuoja siūlyti Vyriausybei buvusius sovietų nomenklatūros poilsio namus "Baltija" Palangoje suskaidyti į tris dalis ir vieną dalį privatizuoti.

"Galvojame siūlyti Vyriausybei suskaldyti tą objektą į tris objektus - atskirti poilsio namus "Auską" su 22 hektarais žemės, ją palikti valstybės reprezentacinėms reikmėms ateičiai, o "Vyturį" dėl reabilitacijos centro svarstyti perduoti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, ar jiems jo reikėtų, o viešbutį "Žilvinas", kur grynai komercinės paskirties viešbutis, siūlyti privatizuoti", - informavo R.Žylius.

Jo teigimu, per pastaruosius trejus metus viso "Baltijos" komplekso nuostoliai sudaro 2,7 mln. litų. Anksčiau poilsio namai buvo dotuojami Vyriausybės, tačiau 2009 metais valstybės įmonę perdavus Ūkio ministerijai dotacijų nebeskiriama.

Ūkio ministerijos skaičiavimu, šiemet "Baltijos" nuostoliai gali siekti apie 660 tūkst. litų.

Poilsio namai "Auska" šiuo metu yra išnuomoti dešimčiai metų už 360 tūkst. litų per pirmuosius trejus metus, likusius metus - po 400 tūkst. litų.

Artimiausiu metu ketinama "Baltiją" iš valstybės įmonės reorganizuoti į akcinę bendrovę. Tokį nutarimą jau yra priėmusi Vyriausybė. Pagal jį, vienintelė akcinės bendrovės akcininkė iki turto pardavimo bus Ūkio ministerija. Nepriklausoma turto vertintoja bendrovė "Lituka ir Ko" įmonės turtą šią vasarą įvertino 32,2 mln. litų.

Poilsio namai "Baltija" patikėjimo teise valdo didžiausią poilsio ir gydymo kompleksą Palangoje, kuriam priklauso dviejų žvaigždučių viešbutis "Vyturys" ir reabilitacijos centras, trijų žvaigždučių "Žilvinas", penkių žvaigždučių poilsio namai "Auska" su 22 hektarais žemės.