Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnė Orinta Leiputė tikino, kad „socdemai“ R. Žemaitaičio elgesį smerkia, tačiau konservatorių rengiamo dokumento nepasirašys.

„Mes nepasirašysime ant valdančiųjų, tiksliau Tėvynės sąjungos, rengiamo pareiškimo. Mes tikrai smerkiame tokius pasisakymus ir kaip frakcija turime savo poziciją, bet ant pačio dokumento mes paprasčiausiai nepasirašysime“, – Eltai teigė O. Leiputė.

„Tuo labiau, kad yra pradėtas ir ikiteisminis tyrimas, ir Etikos komisija svarsto“, – pridūrė ji.

Tokios pačios pozicijos laikosi ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime atstovas Aurelijus Veryga.

„Mes dar neturėjome kaip frakcija tokio pasikalbėjimo. Bet man šitas žanras, kad prie kažkokio pareiškimo bandoma surinkti parašus, tai aš nematau jokio reikalo generuoti papildomo dėmesio, kam tai daryti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė A. Veryga.

Politikas taip pat atkreipia dėmesį, kad tyrimą dėl R. Žemaitaičio pasisakymų tyrimą jau pradėjo Etikos ir procedūrų komisija ir Generalinė prokuratūra.

„Tai nežinau, kam tas žanras yra reikalingas ir dabar vėl generuoti papildomai diskusijas apie tai ir suteikti platformą vėl iš naujo pasisakinėti“, – akcentavo Seimo narys.

Tuo tarpu, ar palaikytų apkaltos procedūrą R. Žemaitaičiui, A. Veryga kol kas negalėjo atsakyti.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis irgi skeptiškai vertina valdančiųjų rengiamą pareiškimą dėl R. Žemaitaičio elgesio.

„Girdėjau, kad kažkas kažką siuntė, bet aš jo nei gavęs, nei žinau. Bet aš, žinoma, nepritariu ir joks sveikai mąstantis žmogus negali pritarti, ką Žemaitaitis sakė, tam turiniui. O ar kažkokiame bendrame smerkime reikėtų dalyvauti, ar tiesiog pasakyti, kad tai tiesiog netoleruotina“, – žurnalistams Seime sakė A. Mazuronis.

Visgi, pasak jo, jei dėl tokio pareiškimo vyktų balsavimas Seime, „darbiečiai“ iniciatyvą palaikytų.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų jau anksčiau sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą. Tokį R. Žemaitaičio pareiškimą pasmerkė premjerė bei Seimo pirmininkė.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.