Opozicijos atstovai nutarė sušaukti neeilinę Seimo sesiją ir išsiaiškinti, ar buvusiam konservatorių bendražygiui ir ikiteisminiame tyrime dėl nepilnamečių prievartavimo figūruojančiam Kristijonui Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie teisėsaugos tyrimą jo atžvilgiu.

„Priimtas sprendimas išsiųsti kvietimą pasirašyti visiems 141 Seimo nariui. Visiems Seimo nariams. Ir čia tikrai nėra skirtumo pozicija ar opozicija. Aš manau, kad ir tarp valdančiųjų yra žmonių, kurie turi sąžinę, turi atsakomybę prieš savo šeimas, prieš savo vaikus, jeigu negalvoja apie kitus, ir tikrai parems“, – penktadienį žurnalistams Seime teigė ekspremjeras.

„Jokio politikavimo čia nėra. Tiesiog yra noras sužinoti, kas norėjo padėti išvengti šitos istorijos viešumo“, – pridūrė jis.

Norint sušaukti neeilinę Seimo sesiją, iniciatyvą turi palaikyti ne mažiau kaip trečdalis parlamentarų – pasirašyti turi bent 47 politikai. Parlamento mažuma turėjo surinkusi parašus neeilinės sesijos šaukimo galimybei, tačiau penktadienį nuo šios iniciatyvos atsitraukė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija.

S. Skvernelis tikino, kad visos kitos opozicinės frakcijos savo pozicijos nepakeitė. Visgi, jis vylėsi, kad siūlymas susirinkti į neeilinį posėdį sulauks palaikymo ne tik opozicijos gretose. Pasak jo, kitos savaitės pradžioje turėtų paaiškėti, ar parlamentarams pavyks surinkti reikiamą skaičių parašų.

„Pagal statutą yra terminai iki kiek laiko, tai manau, kad pirmadienis turėtų būti ta diena, vakaras, kada matysime aiškumą, kiek parašų yra“, – žurnalistams nurodė demokratas.

Sieks į darbotvarkę įtraukti daugiau klausimų

Visgi, opozicijos politikas pažymėjo, kad neeilinės sesijos darbotvarkė aprėps ne tik K. Bartoševičiaus skandalą ir tai, ar buvusiam Seimo nariui buvo nutekinta ikiteisminio tyrimo informacija. Pasak S. Skvernelio, Seimo mažuma norėtų įtraukti keletą teisės aktų projektų, susijusių su seksualinio prievartavimo aukų psichologine gerove bei advokatų, dirbančių su panašaus tipo bylomis, atlyginimais.

„Be tų klausimų, dar yra vienas paketas svarbus ir jis bus pateiktas – aš tikiuosi, kad mes parašus surinksime ir be „valstiečių“ – t. y., pagalba aukoms. Trijų įstatymų projektų pakeitimų projektai, kur numatyta surengti specializuotus mokymus advokatams, kad jie galėtų specializuotis tokio pobūdžio bylose ir gautų padidintą tarifą iš valstybės apmokamų paslaugų“, – planuojamus projektus pristatė S. Skvernelis.

„Kitas labai svarbus pakeitimas – kad būtų suteikta, vėlgi, tokių nusikaltimų aukoms, jų tėvams, atstovams, globėjams nemoka psichologinė pagalba“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Praėjusią savaitę Vyriausioji rinkimų komisija panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.