Pirmasis apie tai interviu Eltai prakalbęs ekspremjeras Saulius Skvernelis antradienį žurnalistams užsiminė, kad parlamento mažumos frakcijos diskutavo šiuo klausimu. Pasak jo, kol kas nutarta išsikviesti ministrę į Seimo tribūną įprasta tvarka.

„Paklausimas tikrai bus suformuotas, kad ministrė turėtų į suformuotus klausimus atsakyti“, – nurodė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.

„Šiandien nėra aišku, kaip ji lėšas, skirtas tarybos nariui, naudojo, nes neatskleidžia detalių, kaip buvo panaudota. Tai lieka šiandien visuomenei abejonės – ar irgi pirko kurą, benziną, dyzelį, dujas, ar tiesiog sąžiningai, skaidriai tarybos nario išlaidas ir padengė. Atsakymo kol kas nėra. Gal iš Seimo tribūnos pateiks“, – svarstė politikas ir nurodė, kad sprendimas dėl interpeliacijos galėtų būti priimtas išklausius J. Šiugždinienės atsakymus.

Panašios pozicijos laikosi ir Seimo Mišri grupė. Jos seniūnė Agnė Širinskienė Eltai teigė, kad pirmiausiai mažumos frakcijos J. Šiugždinienei suformuluos klausimus dėl to, kaip ji naudojosi ir atsiskaitinėjo už tarybos nario veiklai skirtas lėšas, dirbdama Kauno miesto savivaldybėje. Visgi, politikė neatmeta, kad J. Šiugždinienei gali būti pradėta interpeliacija.

„Pradžioje rinksime tuos tradicinius klausimus ir rašysime ministrei, prašydami pasiaiškinti posėdžių salėje, o paskui jau matysime. Tikrai neatmetu galimybės, kad jeigu nėra atsakymų, jeigu nėra banko išrašų – nes ministrė tikrai gali banko išrašus padaryti – tokiu atveju, matyt, interpeliacija irgi yra būdas patikrinti ministrės tam tikrą sąžiningumą“, – Eltai Seimo mažumos poziciją aiškino A. Širinskienė.

Visgi, „darbiečių“ ir socialdemokratų gretose interpeliacijos klausimas sutinkamas ne itin palankiai. Nors politikai palaiko siūlymą pasikviesti J. Šiugždinienę Vyriausybės pusvalandžiui, vilčių išversti ministrę iš posto nepuoselėja.

„Pasakysiu atvirai – suprantame šios situacijos politinės atsakomybės klausimą. Bet lygiai taip pat parlamente jaučiasi nuovargis nuo tų interpeliacijų, nes netgi tais atvejais, kai buvo jos tikrai pagrįstos ir argumentuotos, logiškos, akivaizdu, kad valdantieji daro viską, kad išsaugotų savo ministrus“, – Eltai sakė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

„Tas žaidimas su interpeliacijomis – mes galime žaisti, bet turbūt reikia pripažinti, kad opozicijai šiai dienai Seime trūksta jėgos ir balsų tam, kad interpeliacijos būtų sėkmingos. Turbūt geriausias variantas – aplikuoti į valdančiosios daugumos politinės atsakomybės sampratą“, – aiškino jis.

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas laikosi griežtesnės pozicijos. Seimo narys mano, kad J. Šiugždinienė privalo išsklaidyti kilusias abejones, tačiau, pabrėžė politikas, interpeliacijos kairieji nepalaikys. Pasak jo, tai prieštarautų teisinės valstybės principams.

„Tai vyko iki prisiekiant ir gaunant Seimo nario mandatą. Suprantu, kad norima papolitikuoti, kad norima dar pakaitinti ir paaštrinti situaciją, bet manau, kad vis tiek teisinėje valstybėje klausimai turi sprendžiami teisiškai, remiantis teisės aktais. Nematau jokios prasmės organizuoti interpeliaciją, kuri yra neteisėta“, – Eltai tvirtino jis.

„Ateiti į tribūną, kad atsakytų į klausimus – ant tokio klausimų sąrašo pasirašysime. Bet interpeliacijai nepritarsime“, – nurodė G. Paluckas.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS–LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)