„Žinių radijo“ laidoje „Labas, Milda“ „Blue-Yellow“ savanoris Karolis pasakojo, kad organizacijai praėjusią savaitę pavyko gauti nemažai elektros generatorių, kurie buvo pristatyti į neseniai ukrainiečių atkovotą didmiestį.

„Galima sakyti, kad atvykome į tik okupantų paliktus taškus. Situacija Chersone yra labai sudėtinga – tiek humanitarine prasme, tiek saugumo. Žmonės neturi techninio vandens, neturi geriamo vandens. Daliai žmonių, kurie nebuvo pasiruošę ir anksto, trūksta maisto, yra sutrikęs dujų tiekimas. Tai reiškia, kad visiškai nėra šildymo, taip pat nėra elektros. Telefono ryšys jau dalyje miesto vietų yra atstatytas“, – pasakojo savanoris.

Tad, pasak jo, pristatyti elektros generatoriai turėtų pagelbėti įvairioms institucijoms, ligoninėms ir patiems gyventojams.

„Situacija sudėtinga ir iš žmonių pusės – labai sunku netgi apibūdinti tą jausmą, kaip žmonės jaučiasi ten. Panašu, kad jie yra dideliame potrauminiame strese, jie labai šiltai atsiliepia apie kiekvieną sutiktą užsienietį, kuris atvažiuoja, nes džiaugiasi, kad jų niekas nepamiršo“, – sakė Karolis.

Jo vertinimu, dalis miesto vis dar lieka pavojinga teritorija, nes priešas yra kitoje upės pusėje.

„Ir pačiam teko sudalyvauti apšaudyme. Pats centras kol kas neliečiamas, bet raketos skrenda aplink miestą ir prie pat tilto taip pat patekome į tokį pavojingą ruožą“, – kalbėjo savanoris.

Pašnekovas pasakojo, kad Chersono centre gyventojai, sužinoję, kad jis yra lietuvis savanoris, dėkojo, apsikabino, spaudė ranką.

„Labai džiaugėsi, kad atvažiavome ir kad padedame“, – teigė Karolis.

Jis taip pat sakė, kad orai Chersono regione šiuo metu permainingi – nuo pūgos vakarais bei naktimis iki teigiamos temperatūros dieną.

„Kai pamatai vaikus, labai sunku pasidaro už tai, kur jiems tenka augti šiuo metu“, – sakė „Blue-Yellow“ savanoris.

Be to, pasak jo, yra problemų ir su privažiavimų iki Chersono, nes viena pusė vis dar uždaryta dėl minų pavojaus.

„Dvi juostos paliktos, kelias yra apšaudytas, o visi kiti keliai yra tragiškos būklės. Vakar teko pačiam iš Chersono iki Dnipro važiuoti, tai truko 9 valandas, nes privažiavus prie tiltų, jie visi buvo susprogdinti, o važiuojant kitais keliais visur lydi žymos „minos“. Užsimerki ir važiuoji, tikiesi, kad pravažiuosi“, – konstatavo Karolis.

Laidoje dalyvavęs „Blue-Yellow“ vadovas Jonas Ohmanas pasakojo, kad planuoja vykti į JAV kalbėti apie savanorių reikšmę karo Ukrainoje metu ir apie šaliai tiekiamą paramą.

„Nereikia aiškinti, kad tai yra didelis žingsnis į priekį, – sakė jis, – po ilgo darbo JAV pradeda mūsų klausyti, pamažu keičiame Vakarų suvokimą apie karą ir karo rėmimą“.

„Minčių net nėra nepadėt“, – akcentavo pašnekovas.

Kalbėdamas apie nuolatinį nuovargį, J. Ohmanas akcentavo miego svarbą.

„Aš jau nuo kokios 9 valandos nebedirbu. Niekaip. Stengiuosi vakare pasidaryti langelį, kad tiesiog nusiraminčiau, nes sėdi kiekvieną dieną, skambučių – šimtas, žinučių irgi apie viską. Aš esu jautrus, romantikas, kas ir blogai, ir gerai, o visa tai tave „ima“. Ir nusivylimo daug, ir triumfo. Jei su visu tuo tu eini miegot, tai neužmigsi. Dėl to pastebėjau, kad reikia daryti buferinę zoną nusiraminti, taip pat einu sportuot“, – pasakojo jis.

Tad, pasak J. Ohmano, būtina stengtis pailsėti kiekvieną dieną.

„Ukrainoje blogiau, ten situacija sudėtingesnė. Pavyzdžiui, aš mačiau, kad prieš porą dienų viena savanorė nualpo nuo nuovargio. Gavo vaistų, atsigauna, nori toliau. Aš sakau, kad nusiramintų, gal atsivešime į kokią sanatoriją kelioms dienoms. Turi išeiti iš to, negali nuolat būti“, – kalbėjo organizacijos vadovas.

„Viena žinutė, kuri siunčiama Vakarams ir Ukrainai: jei ne mūsų, tai ir ne jūsų. Jie nori toje šalyje padaryti, kad nieko neliktų, kad žmonės išsibarstytų, kad būtų naikinimas. Tas naikinimo faktorius yra pakankamai stiprus. Ir Rusija nesustoja“, – akcentavo J. Ohmanas.

Pašnekovas paaiškino, kad jo pagrindinis darbas šiuo metu yra kontaktas su Vakarais ir politikais.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: