Prašyme nurodyta, kad sūnus išvyko gyventi į užsienį. Keturiolikmetis vaikinas Garliavoje turėjo baigti septintą klasę, tačiau nuo balandžio 9 d. jis nesirodo. Vaiko tėvas atnešė oficialų raštą po to, kai mokytojai ėmė domėtis, kur dingo auklėtinis.

„Nieko daug neaiškino - atnešė raštą, paprašė išbraukti iš sąrašų, nes jis išvyko gyventi su mama į užsienį. Dabar parašiau įsakymą ir viskas. Mes dokumentus išdavėm tokius, kokie priklauso išvykstančiam mokiniui“, - sakė Garliavos Jonučių mokyklos direktorius Aloyzas Pakolkis.

Paklaustas, ar domėjosi, kur berniukas mokysis dabar, direktorius sakė: „Tikrai ne. Tiesiog, jeigu žmogus pats nesako, aš niekada į širdį nelendu. Jeigu nori pakalbėti, tai jis ateina ir kalba.“

Kauno rajono švietimo skyriaus atstovai sako sieksią sužinoti, ar nepilnametis toliau mokysis, tačiau kartu pripažįsta, kad praktikos bendrauti su užsienio mokyklomis nėra. Esą jei tėvai nenorės pranešti, kur vaikas išvyko gyventi, sužinoti, ar nepilnametis toliau mokosi, gali ir nepavykti.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba situacijos nekomentuoja. Pasak jos, išvykus į užsienį vaiko mokslais ir gerove turi pasirūpinti tėvai. Buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad tarnybos darbuotojai privalo išsiaiškinti, kur mokslus tęs nepilnametis. To neatskleidusiems tėvams gresia baudos.

„Jeigu tai neužtikrinama, tai gali būti įvardinta kaip tėvo veiksmai, priešingi vaiko interesams. <...> Tėvui gali būti taikoma bauda nuo įspėjimo iki 400 Lt. Yra ir kitas straipsnis, kuris numato atsakomybę tėvų ar įstatyminių vaiko atstovų, jei yra kliudoma vaikui mokytis. šitoj situacijoj baudos yra žymiai didesnės: už pirmą kartą, kada yra surašomas protokolas ir teismas priima sprendimą, yra nuo 1000 iki 2000 tūkst. Lt bauda, už pakartotinius veiksmus, priešingus vaiko interesams – bauda nuo 2000 iki 4000 Lt“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

„Lietuvos ryto“ televizijos duomenimis neliečiamybės netekusi N. Venckienė prieglobstį rado Čikagoje, lietuvio namuose.