„Norint tapti Europos Sąjungos nare, žinoma, tai yra ilgas ir varginantis procesas. Tos procedūros paspartinti neįmanoma. Tačiau tuo pat metu mes turime užtikrinti, kad padarytume viską, kad Ukraina taptų mūsų bendradarbiavimo Europos Sąjungoje dalimi“, – Lietuvos Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje sakė M. Rutte.

Nyderlandų premjeras pabrėžė, kad reikia ieškoti kitų formatų Ukrainos dalyvavimui Europos Sąjungos Taryboje.

„Mes turime asociacijos susitarimą, laisvos prekybos susitarimą ir trumpojoje perspektyvoje tikrai turime nemažai ką nuveikti ir padaryti, tačiau turime užtikrinti, kad Ukrainos atstovai dalyvautų Europos Tarybos posėdžiuose svečio teisėmis. Galime rasti ir kitų formatų Ukrainos dalyvavimui bendruose klausimuose Europos Sąjungos Taryboje“, – akcentavo jis.

„Ukraina yra neabejotinai ES dalis ir jų europiniai siekiai yra gerbiami visos Europos Sąjungos“, – taip pat pažymėjo jis.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad Europos Vadovų Taryboje (EVT) po ilgų diskusijų pasiektas sutarimas dėl paramos Ukrainos eurointegraciniame kelyje, yra žingsnis į priekį. Visgi, pasak šalies vadovo, Ukrainai reikia daugiau, tai yra aiškios žinutės apie šalies kandidatės statusą.

„Ukrainai reikia dar daugiau. Ukrainai reikia labai aiškios žinutės apie kandidato statusą. Tai jokiu būdu nereiškia, kad Ukraina jau rytoj taps ES nare. Tai reikš tik ilgo kelio pradžią, bet ta pradžia bus aiškiai apibrėžta ir svarbiausia, suteikianti viltį dabar kovojantiems ir aukojantiems gyvybę Ukrainos žmonėms, kad šios šalies ateitis yra ES šeimoje“ , – sakė G. Nausėda.

„Lietuva žada ir toliau būti tas ramybės drumstėjas, kuris neleis šiai diskusijai baigtis ir tą diskusiją stengsis atnaujinti“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją