„2020 metų lapkričio 13 dieną iki 17 val. NVSC gauti 1044 teigiami testų rezultatai, iš jų apklausta 817 atvejų (epidemiologiškai liko neištirti 227 atvejai).

Atvejai vakar neištirti šiose apskrityse, jų tyrimas buvo vykdomas šiandien iki 21 val.: Alytaus apskrityje neištirti 28 atvejai, Marijampolės – 9, Klaipėdos – 71, Panevėžio – 55, Šiaulių – 25, Telšių – 2, Vilniaus – 37“, – rašoma pranešime.

NVSC taip pat nurodo, kad šeštadienį iki 21 val. vykdytas ne tik vakar vėlai vakare ir naktį į sistemą patekusių (487), bet ir šiandien gautų atvejų ištyrimas.

„Vienas asmuo vidutiniškai ištiria 4–6 atvejus per dieną, tai atitinka ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro standartą, kuriame nurodyta, kad atvejo epidemiologinė diagnostika trunka nuo 40 min. iki 2 val.

Taigi, tam, kad būtų ištirta apie 1500 atvejų per dieną reikalingas atvejų atsekamumą vykdančių specialistų skaičius: 250–350, tad Lietuvos kariuomenės savanorių, verslo iniciatyvos pagalba šiuo metu yra nepamainoma“, – dėsto NVSC.

Centras teigia apgailestaujantis už įvykusią klaidą – ji atsirado dėl darbuotojų pervargimo, patiriamo streso, įtampos.

„Iki galo nebuvo įvertinti sistemoje pateikti duomenys, t. y. teigiamų testų importavimo į sistemą laikas ir prie neištirtų atvejų priskirti ir tie, kurie į sistemą pateko vėlai vakare ir naktį, kai atvejų paskirstymas nevykdomas. Atvejų paskirstymo epidemiologiniam ištyrimui procesas NVSC pradedamas 6 val. ryte.

Informuojame, kad teigiami testų rezultatai automatiškai patenka į ESPBI IS, nes šių sistemų integracija veikia nuo 2020 metų kovo“, – rašoma pranešime.