„Deja, tokia tiesa“, – Delfi.lt prisipažino vienas šią nutylėtą skandalingą informaciją atskleidęs teisėsaugos pareigūnas.

Iš kalėjimo A. Vasilevskis „atostogų“ buvo išleidžiamas dėl to, kad iki jam skirtos laisvės atėmimo bausmės pabaigos buvo likę mažiau nei metai, jis įkalinimo įstaigoje buvo charakterizuojamas teigiamai ir čia niekam nekėlė problemų, bet dėl anksčiau įvykdytų seksualinių nusikaltimų negalėjo būti išleistas lygtinai.

Delfi.lt šaltinių teigimu, serijiniu prievartautoju pramintas A. Vasilevskis buvo išleidžiamas ne tik „atostogų“, bet ir ieškotis darbo laisvėje, kurio jis, atrodo, taip ir nesusirado, nors pareigūnams aiškino, kad dirbo nelegaliai, bet, kaip pats pažymėjo, „sąžiningai“. Dalį nusikaltimų, įtariama, jis galėjo įvykdyti būtent tada, kai po savaitgalio „atostogų“ bei išvykimo į nelegalų darbą turėjo grįžti į Pravieniškes.

Pirmieji nusikaltimai buvo įvykdyti Trakų rajone, Lentvaryje – tada pareigūnai net nemanė, kad juos galėjo įvykdyti tas pats asmuo. Tik vėliau, kai jie ėmė kartotis ir visų braižas buvo vienodas, pareigūnai suprato, jog siautėja seksualinis maniakas.

Tyrimus dėl pasikėsinimo seksualiai išprievartauti nepilnametes mergaites pradėję pareigūnai iš karto pasidomėjo, ar šių nusikaltimų negalėjo įvykdyti neseniai į laisvę iš įkalinimo įstaigų paleisti dėl seksualinių nusikaltimų nuteisti asmenys, tačiau A. Vasilevskis į kriminalistų akiratį nepateko – duomenų bazėje buvo rašoma, kad jis vis dar atlieka laisvės atėmimo bausmę.

Ir tik tada, kai jis buvo oficialiai buvo išleistas į laisvę, o vieną ankstyvą rytą Vilniuje buvo užpultos į mokyklą ėjusios mažametė ir nepilnametė mergaitės, pareigūnų akys nukrypo būtent į A. Vasilevskį. Kitą dieną po šių užpuolimų jis ir buvo sulaikytas.

Artūras Vasilevskis
Tik tada pasitvirtino siaubingi įtarimai ir paaiškėjo dar baisesnė realybė – nuo A. Vasilevskio, kuris į laisvę buvo išleistas vos prieš tris savaites, įtariama, nukentėjo ne tik šios dvi mergaitės, bet ir dar šešios panašaus amžiaus paauglės. Dar viena nukentėjusioji jau buvo sulaukusi pilnametystės.

Ikiteisminį tyrimą atlikę kriminalistai išsiaiškino, kad, įtariama, savo aukų A. Vasilevskis tykojo ne tik Vilniuje, bet ir Trakų rajone, Lentvaryje. Čia gyvena jo seneliai, pas kuriuos jis taip pat yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą.

Prokurorai A. Vasilevskiui yra pateikę kaltinimus dėl aštuoniolikos, įtariama, įvykdytų nusikaltimų – pasikėsinimo seksualiai prievartauti nepilnametes ir mažametes mergaites, vienos mažametės mergaitės seksualinio prievartavimo, pasikėsinimo apiplėšti vieną nepilnametę bei visoms aukoms dėl nusikaltimų padaryto nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Pareigūnai neabejoja, kad nuo A. Vasilevskio galėjo nukentėti daugiau asmenų, tačiau ne visi nukentėjusieji išdrįso kreiptis į teisėsaugą.

Šiuo metu suimtas A. Vasilevskis nepripažįsta jam pateiktų kaltinimų, jo atžvilgiu iškeltą baudžiamąją bylą, siekiant apsaugoti nukentėjusiųjų privatų gyvenimą, Vilniaus apygardos teismas nagrinėja neviešuose posėdžiuose.

Bylos duomenimis, pirmąją auką, įtariama, A. Vasilevskis galėjo užpulti Lentvaryje – vidury dienos priėjęs prie nepilnametės jis pagrasino žirklėmis, klausdamas, ar ši nori, kad jis ją padurtų. Tada jis pareikalavo, kad mergaitė atiduotų visus pinigus, bet ši jų neturėjo – kai parodė tuščią piniginę, vyras pasišalino.

Šį nusikaltimą, kaip ir kitus, įtariama, A. Vasilevskis įvykdė slėpdamas savo veidą – buvo užsidėjęs medicininę kaukę.

Praėjus savaitei po nepavykusio apiplėšimo Lentvaryje buvo užpulta dar viena nepilnametė – šįkart jai buvo grasinama peiliu. Prie mergaitės priėjęs vyras pareikalavo įsikibti jam už riešo bei eiti kartu su juo. Savo auką nusivedęs į atokesnę medžiais ir krūmais apaugusią vietą nepilnametei liepė apsinuoginti, kai išsigandusi mergaitė įvykdė reikalavimus, vyras norėjo tęsti savo iškrypėliškus ketinimus, tačiau mergaitė surado drąsos ir ėmė garsiai klykti, – išsigandęs užpuolikas auką paliko ramybėje ir pabėgo.

Į panašią situaciją pateko ir kita mergina, kuri jau yra sulaukusi pilnametystės – įtariama, A. Vasilevskis jai į pilvą įrėmė peilį, klausė, ar ši nori gyventi, o paskui pagrasino, kad ją papjaus ir pareikalavo kartu eiti į krūmus. Čia jis pareikalavo, kad mergina parodytų jam savo krūtinę, bet tada sulaukė netikėto akibrokšto – ši pasipriešino, šaukdama, kad neturi krūtinės, todėl nėra ten ko liesti. Išsigandęs merginos riksmo vyras pasišalino.

„Ką nori, kad aš tau gerklę perpjaučiau?“ – pripuolęs prie į mokyklą ėjusios mažametės peiliu grasino, įtariama, A. Vasilevskis. Mergaitė taip išsigando, kad iš karto apsiverkė – pamačiusi, jog mažametė isteriškai verkia ir šaukiasi pagalbos, prie jos ir šalia buvusio vyriškio priėjo atsitiktinė praeivė. Ją pamatęs užpuolikas iš karto pasišalino.

Kitos dienos popietę jis surado kitą auką – priėjęs prie nepilnametės suėmė jai už rankų ir pastumdamas pagriovė ant žemės, užgulė ją savo kūnu, bet mergaitė ėmė aktyviai priešintis – spardėsi ir šaukėsi pagalbos. Tai užpuoliką išgąsdino ir jis pabėgo.

Kur kas labiau nepasisekė seksualinę prievartą patyrusiai mažametei, kai, įtariama, A. Vasilevskis ją užpuolė Lentvaryje prie miškelio – mergaitei prie kaklo prikišęs peilį vyras pareikalavo nusirengti. Tada jis tenkino savo lytinę aistrą.

Arturas Vasilevskis
Kaip ir kitas, taip ir dar vieną mažametę, įtariama, A. Vasilevskis užpuolė iš nugaros – grasindamas peiliu jis paėmė mažametę už peties ir pareikalavo vykdyti jo nurodymus. „Nusirenk, atiduok telefoną“, – pareikalavo vyras. Mažametė nesutriko – pasitaikius progai pabėgo, todėl užpuolikas nesuspėjo nei atlikti seksualinės prievartos veiksmų, nei ją apiplėšti.

Praėjus 10 dienų po šio nusikaltimo A. Vasilevskis buvo išleistas į laisvę iš Pravieniškių kalėjimo. Bet ilgai joje neišbuvo – praėjus vos trims savaitėms jis ankstyvą rytą Vilniuje užpuolė į mokyklą ėjusias dvi mergaites. Viena jų – mažametė, kita – nepilnametė. Šįkart, įtariama, A. Vasilevskis buvo ne tik ant veido užsidėjęs medicininę kaukę, bet ir užsimovęs medicinines pirštines. Priėjęs prie mergaičių užpuolikas ėmė mosikuoti peiliu, šios išsigandusios ėmė bėgti, tačiau vyras jų nenorėjo paleisti ir ėmė vytis, bet buvo priverstas atsitraukti, nes paauglės ėmė garsiai šauktis pagalbos.

Kitą dieną policijos pareigūnai A. Vasilevskį sulaikė, kai kurios aukos jį atpažino. Pareigūnai neabejoja, kad nuo seksualiniais nusikaltimais kaltinamo serijinio prievartautojo galėjo nukentėti ir daugiau merginų, tačiau ne visos jų išdrįso kreiptis pagalbos į teisėsaugą.

Ne visos nukentėjusiosios į policiją kreipėsi ir prieš 13 metų, kai pirmą kartą buvo sulaikytas A. Vasilevskis – tąkart teismas jį nuteisė 12 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, pirmuosius 4 metus kalint griežčiausiomis sąlygomis, už šešių merginų (keturios 13–17 metų ir dvi – 19 bei 20 m.) seksualinį prievartavimą. Kai serijiniu prievartautoju pramintas A. Vasilevskis buvo pasiųstas atlikti jam skirtos bausmės, buvo paskelbta, kad už grotų jis prisipažino išprievartavęs dar 12 merginų. Tiesa, jų nustatyti taip ir nepavyko, o vėliau ir pats prievartautojas išsižadėjo savo žodžių.

Tąkart A. Vasilevskis buvo nuteistas už nusikaltimus, kuriuos įvykdė Vilniuje – tuomečiame Pedagoginiame institute studijavęs vyras nagrinėjant bylą teisme kaltę pripažino, tačiau savo poelgio negalėjo paaiškinti.

„Viskas įvykdavo labai netikėtai – užeidavo didžiulis noras“, – teisinosi A. Vasilevskis.

Jis pažymėjo, kad noras užpuldinėti merginas atsirado po jo šeimą sukrėtusio įvykio, kai Lazdynų parke nenustatytas asmuo užpuolė ir pasikėsino išžaginti jo seserį.

„Nuo tada aš labai pasikeičiau“, – savo elgesį bandė pateisinti A. Vasilevskis, kuris už grotų buvo ir susituokęs su mergina, su kuria draugavo dar iki suėmimo.

Artūras Vasilevskis
Pareigūnai nustatė, kad merginas vyras užpuldinėjo sostinės Lazdynų mikrorajone esančiame Pasakų parke, o jas prievartavo ne tik miškingose vietovėse, bet ir savo automobilyje. A. Vasilevskis aiškino, kad užpultoms merginoms visą laiką prisistatydavo tikru savo vardu, be to, merginos matė jo automobilį ir tikrus valstybinius numerius.

Nusikaltimų braižas buvo toks pats, kaip ir dabar teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje – jaunoms merginoms ir mažametėms jis grasindavo peiliu. Aukas jis paleisdavo tik tuomet, kai patenkindavo lytinę aistrą.

Prokurorai A. Vasilevskį siūlė įkalinti 14 metų, tačiau pirmosios instancijos teismas jam už įvykdytus nusikaltimus skyrė įkalinimą vos 9 metams. Vėliau valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai nuosprendį apskundė apeliacine tvarka ir teisėjai nuteistajam bausmę sugriežtino, tačiau su ja nesutikęs A. Vasilevskis kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, nes manė, kad buvo pažeistas teisingumo principas ne tik dėl bausmės sugriežtinimo, bet ir dėl to, jog pirmuosius ketverius metus jis buvo pasiųstas kalėti kalėjimo režimo sąlygomis.

Šiuo metu A. Vasilevskiui gresia laisvės atėmimo bausmė iki 13 metų.

Asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltės įsiteisėjusiu nuosprendžiu nepatvirtino teismas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)