Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, Krašto apsaugos ministerijai rekomenduota derėtis su krantinių valdytojais dėl išsikėlimo kaštų. Preliminariais skaičiavimais, kompensacijų suma sieks apie 60 mln. litų.

Kaip BNS sakė Klaipėdos jūrų uosto direktorius infrastruktūrai Algirdas Kamarauskas, šiuo metu karinės jūrų pajėgos naudojasi 440 metrų uosto krantinės. Karinių jūrų pajėgų poreikis vien Lietuvos laivams priimti yra 800-1000 metrų.

Pasak A.Kamarausko, krantinių plėtros klausimą būtų galima išspręsti, jei būtų susitarta dėl vieno arčiausiai karinėms pajėgoms priklausančios teritorijos esančio pirso perdavimo. Prie pirso, kurio ilgis yra 175 metrai, laivus galima būtų statyti iš abiejų pusių, tad prisidėtų dar 350 metrų krantinės.

Šiuo metu pirsas priklauso konsorciumui "Klaipėdos terminalas".

Kaip BNS sakė krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas, kompensavimo už krantines klausimas "yra labai sudėtingas klausimas", susijęs su didelėmis išlaidomis.

Jis pastebėjo, kad ir anksčiau kalbėta apie valstybei priklausančių ir įvairių krovos kompanijų nuomojamų krantinių "vienokį ar kitokį perdavimą karinėms jūrų pajėgoms".

"Neabejotinai teks kalbėti ir apie krantinių rekonstrukciją ir jų vertės nustatymą.

"Mums rekomenduota pradėti derybas su konsorciumu "Klaipėdos terminalas", ir mes jas pradėsime. Bandysime derybų keliu sumažinti kompensacijos sumą, o po to jau galėsime svarstyti, kur ir kada ieškoti lėšų", - sakė J.Gečas.

Liepos mėnesį įkūrimo dešimtmetį minėjusiose Karinėse jūrų pajėgose tarnauja apie 700 žmonių, jose yra 10 laivų, jūrų stebėjimo centras ir sistema, logistikos, apsaugos ir gynybos padaliniai.

Vienas pagrindinių KJP dalinių yra Karo laivų flotilė, kurią sudaro trys kovinių, mininių, patrulinių laivų divizionai ir katerių grandis.

Kovinių laivų divizionas sudarytas iš dviejų kovinių laivų fregatų "Žemaitis" ir "Aukštaitis". Mininių laivų divizionui priklauso trys laivai: minininkai "Sūduvis" ir "Kuršis" bei aprūpinimo laivas "Vėtra". Patrulinių laivų divizione yra "Sėlis", "Dzūkas" ir "Skalvis".

Katerių grandį sudaro du kateriai.

Nuo 1999 metų KJP vadovauja jūrų kapitonas K.Macijauskas.

Šiuo metu Lietuvos karo laivai švartuojami vienas prie kito, KJP krantinių neretai nepakanka, norint priimti vizitų atvykstančius užsienio karinius laivus.

Uosto direktoriaus pavaduotojo A.Kamarausko teigimu, iš viso uosto krantinių, prie kurių vyksta krovos darbai, ilgis yra 15-16 kilometrų. Kadastre įregistruotas krantinių ilgis sudaro apie 19 kilometrų.