„Tame sąraše yra keli tūkstančiai asmenų. Mes tikriname, ar duomenų bazėse nėra įrašų apie lietuvių giminystės ryšius su sankcionuotais asmenimis. Kažkiek jau esame aptikę tokių Lietuvos piliečių. Dar negaliu pasakyti kiek tiksliai, gali ir kelios dešimtys būti, bet tyrimas dar nebaigtas“, – Eltai teigė E. Gudzinskaitė.

Visą patikrintų asmenų sąrašą departamentas Vidaus reikalų ministerijai (VRM) turėtų pateikti jau kitą penktadienį. Tuomet, pasak ministerijos, gavusios galutinę informaciją atsakingos institucijos vertins ar šie Lietuvos pilietybę turintys asmenys nedalyvauja schemose, padedant apeiti sankcijas, nekelia grėsmės šalies nacionaliniam saugumui ir ar dėl jų veiksmų nėra pagrindo Lietuvos pilietybės netekimui.

Primenama, jog vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė praėjusių metų gruodžio 8 d. įsakymu pavedė Migracijos departamentui patikrinti ar ES sankcijų sąraše esančių asmenų šeimos nariai nėra Lietuvos Respublikos piliečiai. Įsakyme nustatytas terminas – 2024 m. sausio 12 d.

ELTA primena, kad gruodžio pradžioje tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ paskelbė, jog ES sankcijų sąrašuose esančio Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes.

Reaguodama į tyrimą, VRM paskelbė, jog imsis įstatyminių pakeitimų, jog lietuviškas pasas nebūtų išnaudojamas kaip priemonė apeiti sankcijas. Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė tąkart sakė, kad jau yra parengti atitinkami Pilietybės įstatymo pakeitimai, numatantys tokius saugiklius.

Ministrė taip pat sudarė komisiją, kuri vertina Lietuvos pilietybės atkūrimo aplinkybes Rusijos oligarcho artimiesiems 2011–2013 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją