„Šiandien po pietų gavus pranešimą, kad Kernavėje užfiksuoti dar 3 nauji koronaviruso atvejai, iš viso – 7, sušauktas antrasis šią savaitę Operacijų centro posėdis.

Naujai nustatyti atvejai yra asmenims, susijusiems su pirmaisiais šeimos ryšiais. Tačiau nerimą kelia stipriai išsiplėtęs kontaktų sąrašas: asmenys dalyvavo kultūros renginiuose, Sporto centro užsiėmimuose ir pan. Sergančiųjų kontaktai buvo ne tik Kernavėje, bet ir Širvintose. Šią informaciją renka tiek Visuomenės sveikatos centras, tiek įstaigų, kuriose buvo kontaktai, vadovai, tačiau aišku, kad skaičius artėja prie 100, – rašoma Širvintų rajono savivaldybės feisbuko paskyroje.

Pasak rajono merės Živilės Pinskuvienės, Širvintų rajonas yra labai mažas, žmonės tarpusavyje glaudžiai susiję, todėl, esant tokiam skaičiui kontaktinių asmenų, kyla grėsmė didėti ir sergančiųjų skaičiui. Galima tik įsivaizduoti, kaip sutriktų rajone tiek viešame, tiek privačiame sektoriuje veikiančių įstaigų veikla atsiradus daugiau užsikrėtusiųjų. Juo labiau, jog kai kurių veikla jau sustabdyta (pvz. Kernavės muziejus).

Aptarus susidariusią situaciją dėl COVID-19 grėsmės ir siekiant užbėgti įvykiams už akių Savivaldybės merė dar kartą kreipėsi į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovę Kotryną Žigaitę dėl mobilios brigados, atliekančios COVID-19 tyrimus, organizavimo – taip būtų užtikrintos sąlygos saugiai žmonių patikrai tiek Kernavėje, tiek Širvintose.

„Suprantu, kad Visuomenės sveikatos centras vadovaujasi nustatytais algoritmais, tačiau kalba eina apie didžiulį skaičių žmonių, dirbančių įvairiose įstaigose. Savivaldybės administracijos komanda yra pasirengusi skirti visas pajėgas padedant sudaryti kontaktinius sąrašus ir prašė Centro sprendimo organizuoti mobilią komandą. Tai būtų operatyviausia ir saugiausia priemonė kuo platesniam žmonių rato ištyrimui. Suprantu, kad visus sprendimus priima Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, todėl prašiau ne formaliai pažiūrėti į šią rimtą situaciją, o atsižvelgti, jog tai liečia jau ir vaikus“, – sakė merė Ž. Pinskuvienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, gegužės 30 dieną Kernavėje vykusioje gimtadienio šventėje iš viso dalyvavo aštuoni asmenys, iš jų užsikrėtė šeši – keturi iš Kernavės ir du iš Jonavos, taip pat kol kas susirgo penki sąlytį turėję artimieji ir vienas bendradarbis.

„Viskas veda į tą židinį, jis yra aiškus. Ši situacija absoliučiai valdoma. Savivaldybė turi teisę elgtis kaip tinkama. Tiesą pasakius, kuo mažiau bus susibūrimų, tuo rizika bus mažesnė“, – BNS sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Iš penkių užsikrėtusių sąlytį turėjusių asmenų trys yra vaikai, jie dalyvavo birželio pirmą dieną organizuotoje akcijoje, taip pat nustatyta, kad sąlytį su užsikrėtusiaisiais šventės dalyviais iš viso turėjo 61 asmuo, iš jų izoliuoti 47.

Operacijų centro posėdžio metu nutarta:

nuo šiandien 14-ai dienų atšaukti kultūros ir sporto renginius visame Širvintų rajone.
14-ai dienų atšaukti stovyklas, treniruotes ir varžybas.
14-ai dienų uždaryti darželio grupę Musninkuose.

„Dėl Asmens duomenų apsaugos įstatymo negalime atskleisti kontaktą su sergančiais turėjusių asmenų tapatybės, su jais susisieks ir visą informaciją suteiks Visuomenės sveikatos centro atstovai.
Primename, jog visi, turėję kontaktą su sergančiais asmenimis, privalo 14 dienų saviizoliuotis.

Iškilus klausimams kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Širvintų skyrių“, – teigiama pranešime.