Savo sprendimą jis pranešė Vilniaus Vaidilos teatre surengtame susitikime su gyventojais.

„Girdėdamas ir jausdamas daugybės Lietuvą mylinčių žmonių pasitikėjimą, apsisprendžiu dalyvauti ateinančiais metais vyksiančiuose Lietuvos prezidento rinkimuose“, – teigė I. Vėgėlė.

Šie žodžiai buvo palydėti garsiomis ovacijomis.

„Prisiekiu jums, esantiems salėje, žmonėms, kurie stebi, ne žodžiais, o širdimi“, – pranešęs sprendimą kalbėjo jis.

Teisininkas pabrėžė nesantis susijęs su jokia partija ar verslo grupe ar užsienio valstybe.

Kad advokatas priims sprendimą dalyvauti rinkimuose galima buvo nuspėti ir iš paruoštos atributikos: vėliavėlių, kepuraičių, lipdukų ir marškinėlių su užrašu „Ignas Vėgėlė“.

Tiesa, buvo paskelbtas įspėjimas, kad tokios dovanos gali būti pripažintos rinkėjų papirkimu, todėl paprašyta kepuraites naudoti tik renginio metu, o po jo grąžinti.

Į susitikimą su teisininku trečiadienį prisirinko pilna Vaidilos teatro salė, ne visiems atėjusiems pavyko rasti sėdimą vietą.

Renginio pradžioje buvo parodytas trumpas vaizdo filmukas, kuriame I. Vėgėlė kalbėjo apie Lietuvą, vėliau dainininkė atliko dainą "Kokia nuostabi, Lietuva esi".

Žiūrovams parodytas vaizdo klipas, kuriame žmonės, tarp jų ir žinomi, tokie kaip aktorius R. Cicėnas ir galiūnas Ž. Savickas, dainininkai Tarasovai, pasakojo, kokio Lietuvai reikia prezidento.

Palaikyti teisininko atvyko prieš skiepijimąsi pasisakęs dainininkas Romas Dambrauskas, buvęs parlamentaras Audrius Butkevičius, Rūta Janutienė, Seimo narys Aidas Gedvilas.

Kritikavo valdančiuosius


„Iš drąsios šalies, kuria skelbėmės esą beliko įžūlus, nesiskaitantis su žmonėmis, negirdintis jų politinis elitas“, – susitikime kalbėjo I. Vėgėlė, pabrėžęs, kad tapome nuvaldyta šalimi, kurioje Bažnyčia nustumiama į viešo gyvenimo paribius.

Teisininkas akcentavo narkotikų problemą mokyklose, aiškino, kad niekas nesiūlo kaip spręsti problemą, o neva tik diskutuoja apie narkotikų dekriminalizavimą. Jis šnekėjo apie didelį skurdą, pajamų nelygybę, aukštas kainas.

„Infliacija suvalgė visų mūsų santaupas per pastaruosius kelerius metus beveik trečdaliu“, – teigė jis.

I. Vėgėlė kritikavo užsienio politiką, kurią vadino eksperimentine, priminė konfliktą su Kinija, aiškino, kad Baltarusiją palikome Rusijos įtakai.

Teisininkas priminė, kad ši koalicija darbo pradžioje pareiškė, kad reikalaus nulinės tolerancijos korupcijai, tuo metu nebuvo jokios politinės, kai joje atsirado nuteista partija.

„Pamatėme pagrindinį arogantiškos valdžios tikslą - siekti neribotų galių sau neribotą laiką“, – kalboje pabrėžė jis, pridūręs, kad tikroji lyderystė yra telkianti ir vienijanti, tuo metu tai, kas vyksta Lietuvoje, anot jo, yra mėgavimasis galia, o ne tarnystė.

Į politiką pasukęs teisininkas teigė, kad atėjo laikas veikti atvirai ir drąsiai.


Vėliau žurnalistams jis teigė, kad prezidentas gali veikti ne tik užsienio politikos ar gynybos srityse.

„Prezidentas turi daug galių, valstybės prezidentas skiria begalę svarbių pareigūnų ir valstybės prezidentas privalo dabar atkurti pasitikėjimą valstybe ir valdžia“, – sakė jis.

Tai, pasak I. Vėgėlės galima padaryti keliais būdais, o vienas jų „bandant atkurti referendumo teisę“. Jis minėjo teisės aktų inicijavimą, kurie numatytų realią valstybės pareigūnų atsakomybę.

Žurnalistams I. Vėgėlė pripažino, mesti iššūkį dabartiniam šalies vadovui Gitanui Nausėdai bus sunku.

„Mesti iššūkį valdžioje esančiam prezidentui yra sunku, nes prezidentas turi visą organizacinį resursą. Jis turi didžiulį finansinį resursą“, – žurnalistams trečiadienį Vaidilos teatre sakė I. Vėgėlė.
Tas pats, akcentavo advokatas, galioja ir kalbant apie prezidento posto antrą kartą sieksiančią premjerę Ingridą Šimonytę.

„Man, nepriklausomam kandidatui, yra sunkiau dalyvauti rinkimuose į Lietuvos prezidentus“, – I. Vėgelę cituoja ELTA.

Todėl, tęsė I. Vėgėlė, belieka tik tikėtis, kad prezidentinių reitingų lyderiai – I. Šimonytė ir G. Nausėda – nesinaudos turimais resursais.

„Viliuosi, kad ir prezidentas, jei jis bus pagrindinis konkurentas, ir premjerė pasistengs, kad valstybės resursų naudojimosi būtų išvengta“, – sakė I. Vėgėlė.

Prezidentas G. Nausėda trečiadienį pareiškė, kad visuomenei savo sprendimą dėl antrosios kadencijos paskelbs ateinančią savaitę.

Patenka į trejetuką

Delfi užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ 2023 metų spalio 17–28 dienomis atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad I. Vėgėlė pagal populiarumą – trečias po Gitano Nausėdos ir premjerės Ingridos Šimonytės.

Jį prezidento poste rugsėjo mėnesio apklausoje norėjo matyti 8,5 procento apklaustųjų, spalio mėnesį – 8,8 procento.

Buvęs Advokatų tarybos pirmininkas I. Vėgėlė išpopuliarėjo koronaviruso plitimo laikais, nes kritikavo valdžią dėl, jo nuomone, netinkamo pandemijos valdymo.

Apie kandidatavimą jau paskelbė Aurelijus Veryga, tada Ingrida Šimonytė, Giedrimas Jeglinskas ir Dainius Žalimas.

Kelsiantys savo kandidatūras rinkimuose taip pat pranešė buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška, laikinasis partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas Artūras Paulauskas.

Liberalų sąjūdis antradienį pranešė, kad kandidato prezidento rinkimuose nekels.

Prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužės 12-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)