Tolesnius sprendimus dėl Rusijos piloto priims Migracijos departamentas.

„Savaitgalį atliktos pirminės pasieniečių procedūros, kaip įprasta tokiais atvejais. Dabar informacija perduota Migracijos departamentui, tie dalykai yra jo žinioje ir Migracijos departamentas dėl prašymo priims tolimesnius sprendimus“, – Eltai teigė G. Mišutis.

Pasak jo, sprendimai dėl tolesnio D. Mišovo prieglobsčio prašymo nagrinėjimo yra Migracijos departamento kompetencijoje.

„Kol kas jis neturėjo dokumentų, pagrindžiančių teisėtą atvykimą į Lietuvą, taigi, jo buvimas Lietuvoje yra traktuojamas kaip neteisėtas“, – akcentavo jis.

VSAT atstovas teigia, kad kol kas Rusijos pilotas ir toliau liks pasieniečių priežiūroje.

„Jo teisinis statusas nėra, kad sulaikytas, jis tiesiog yra prieglobsčio prašytojas. (...) Bet jis neturi dokumentų ir jo atvykimas į Lietuvą apskritai yra neteisėtas. Taigi, apie judėjimo laisvę kol kas kalbėti nėra pagrindo“, – sakė jis.

„Bent jau viešoje erdvėje buvo informacija, kad lyg gegužės 28 dieną jis iš kažkurios valstybės ne per Lietuvos-Baltarusijos sieną, o per vidaus sieną yra atvykęs. Tai, kad dabar jis laisvai galėtų judėti, tokios galimybės nėra. Bet bus sprendžiama“, – taip pat akcentavo jis.

Migracijos departamentas D. Mišovo prašymą nagrinėja bendra tvarka

Savo ruožtu Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė teigia, kad šiuo metu D. Mišovo prieglobsčio prašymas yra nagrinėjamas bendra tvarka.

„Prieglobsčio prašymas gautas ir nagrinėjamas bendra tvarka, pagal standartines prieglobsčio procedūras“, – Eltą informavo E. Gudzinskaitė.

Ji taip pat neatskleidė, kokius dokumentus Rusijos pilotas Migracijos departamentui pateikė.

„Pagal prieglobsčio teisę prieglobsčio prašytojas pateikia tiek dokumentų, kiek turi. Nėra kažkokio sąrašo dokumentų, kuriuos turi ar neturi pateikti. Tai nagrinėjama viskas, ką žmogus pateikia“, – sakė ji.

Migracijos departamento vadovė atkreipė dėmesį, kad prieglobsčio prašymų nagrinėjimo terminas – 6 mėnesiai. Visgi, anot jos, kartais prašymai yra išnagrinėjami greičiau.

„Viskas yra be galo individualu ir priklauso nuo bylos nagrinėjimo eigos. Bet viskas yra tikrinama – dėl kiekvieno prieglobsčio prašytojo konsultuojamasi su Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Policijos departamentu, Valstybės saugumo departamentu, laukiama jų išvadų. Tikrinama visa informacija, informacija apie kilmės valstybę.

Prireikus ir siunčiamos kitos užklausos“, – teigė E. Gudzinskaitė.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) penktadienį patvirtino, kad Rusijos oro pajėgų pilotas leitenantas D. Mišovas yra Lietuvos teritorijoje. Kaip teigia vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius, šis asmuo kreipėsi į Migracijos departamentą dėl prieglobsčio.

Komentuodamas situaciją A. Abramavičius neatmeta – visa tai gali būti ir provokacija prieš liepą vyksiantį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.