Jau kitų metų rugsėjį turėtų būti atstatyta rytinė kurtina (gynybinis
pylimas), o išlikęs Antrojo pasaulinio karo vokiečių šaudmenų sandėlis
pritaikytas visuomeninėms reikmėms.

Visos pilies atstatyti neskubės

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė juokiasi ir aiškina, kad skubėti nesiruošiama ir antrųjų valdovų rūmų atstatyti neketinama.

„Pirmiausia, mes neturime tiek lėšų, kad galėtume iškart atkurti pilies kontūrą ir atstatyti mūrinę pilį. Todėl darbus planuojame etapais. Dabar pradedame rytinės kurtinos atstatymo darbus, po jos seks kitos pilies dalys. Kada regėsime atstatytą pilį – negaliu atsakyti. Tai spręs jau vėlesnės kartos“, - svarstė J. Simonavičiūtė.

Prieš kelerius metus atliktų skaičiavimų duomenimis, pylimams atkurti, gynybiniams grioviams (fosoms) iškast ir mūrinei piliai atstatyti reikėtų 150 mln. litų.

„Mūrinės pilies su bokštu tūris – tai jau tolimesnės ateities klausimas. Dar neaišku, ar kitos kartos išvis norės ją atstatyti“, - sakė J. Simonavičiūtė.

Istorikai teigia, kad istorinės medžiagos klaipėdiečiai turi daugiau nei jos turėta atstatant Valdovų rūmus.

Statybininkai žada spėti

Pirmojo etapo pilies atstatymo Rangos darbų konkursą laimėjusios UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas aiškina, kad darbus reikės atlikti per rekordiškai trumpą laiką – 14 mėnesių.

„Kitų metų rudenį piliavietės žvaigždės rytinį kontūrą jau turi žymėti pylimas, vadinamoji rytinė kurtina. Po ja, po žeme, veiks šiuolaikinis konferencijų centras, bus restauruotas ir muziejininkų reikmėms pritaikytos šaudmenų sandėlio patalpos“, - pasakojo A. Kliukas.

Šiems darbams skirta 14,7 mln. litų. Pusė šios sumos – Klaipėdos miesto savivaldybės lėšos, kita dalis – Europos Sąjungos parama.

Archeologai džiaugiasi

Klaipėdos universiteto profesorius daktaras Vladas Žulkus paaiškino, kad vykstant atstatymo darbams bus atliekami ir archeologiniai tyrimai.

„Archeologams tai didelis galvos skausmas. Tuo pačiu laukia labai įdomus darbas. Įprasta, kad iš pradžių atliekami tyrimai, o tik paskui daromas projektas. Šiuo atveju projektas ir archeologiniai kasinėjimai vyks tuo pat metu. Tikimės atrasti senosios, XIII amžiaus pilies liekanų. Tos piliavietės dalys dar netyrinėtos, todėl mūsų laukia daug įdomių atradimų“, - džiaugėsi mokslininkas.

Jis taip pat atskleidė, kad įprastomis sąlygomis kasinėjimai vyksta tik iki spalio pabaigos. „Tačiau dabar statybininkai mums pažadėjo pastatyti šildomas palapines, kuriose dirbti galėsime ir žiemą“, - sakė V. Žulkus.

Šiaurinę kurtiną, esančią prieš „Old mil hotel“, atstatyti ir po ja įrengti muziejaus ekspoziciją planuojama atstatyti iki 2020 m.