„Flightradar24“ svetainės duomenimis, Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvas su registracijos numeriu RA-76845 penktadienį pakilo iš Maskvos, skrido per Rusijos, Baltarusijos teritorijas ir vienu momentu įskrido į Lietuvos oro erdvę. Padaręs kilpą, lėktuvas grįžo į Baltarusiją.

Delfi susisiekus su bendrove „Oro navigacija“, ji pažymėjo, kad minėtas lėktuvas į Lietuvą realiai neįskrido, svetainėje galimai pateikiama netiksli informacija.

„Toks orlaivis Lietuvos oro erdvės nekirto ir pažeidimas nefiksuotas. Atkreipiame dėmesį, kad programėlėje „Flightradar24“ galimai atvaizduojama netiksli šio orlaivio skrydžio trajektorija“, – atsakyme dėstė bendrovė.

Tęsiantis karui Ukrainoje, Lietuva savo oro erdvę Rusijos lėktuvams, tiesa, numatydama tam tikras išimtis dėl avarinių situacijų, humanitarinių skrydžių, uždarė dar 2022 metų vasarį.

2022 metų kovą atitinkamą sprendimą priėmė ir Europos Sąjunga (ES): nuspręsta uždaryti oro erdvę visiems Rusijai priklausantiems, joje registruotiems arba jos kontroliuojamiems orlaiviams. Šie orlaiviai negali leistis ES teritorijoje, pakilti iš ar skristi virš jos.

„Flightradar24“ pateikė paaiškinimą Nacionaliniam krizių valdymo centrui.

„Peržiūrėjus duomenis, atrodo, kad tai yra puikus blogų duomenų iš orlaivio atsakiklio pavyzdys. Lėktuvas išskrido iš Maskvos Žukovskio oro uosto ir oro uoste pradėjo vykdyti skrydžių grandines“, – rašoma pranešime. Teigiama, kad taip sistema ima fiksuoti neegzistuojantį kelią.

„Manome, kad daugelis iš orlaivio gautų duomenų yra klaidingi.

Senesniuose orlaiviuose toks modelis kartais pastebimas, kai inercinio atskaitos bloko tikslumas pablogėja dėl prasto kalibravimo ir apskrito skrydžio modelių arba bet kuriame orlaivyje, kai visuotinės padėties nustatymo duomenys yra bet kokiu būdu užblokuoti arba atmesti.

Mūsų duomenys rodo orlaivio siunčiamą padėties informaciją, kuri šiuo atveju buvo klaidinga dėl vienos iš minėtų klaidų. Nors šiuo atveju negalime tiksliai pasakyti tikslaus orlaivio kelio, gali būti, kad orlaivis niekada nepaliko srities aplink Žukovskio oro uostą. Mes patikrinome duomenis su kitais tinklais, kurie rodo tuos pačius duomenis, gautus iš orlaivio“, – rašoma gautame paaiškinime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)