Daugėja viešosios tvarkos pažeidimų

„Kauno AVPK Kėdainių rajono policijos komisariate per 3 metus, t. y. 2020–2023 m., registruoti 662 teisės pažeidimai, kuriuos įvykdė nepilnamečiai asmenys – 153 nusikalstamos veikos ir 509 administraciniai nusižengimai“, – detalizavo O. Vaitkevičienė.

Dažniausiai padaromi nepilnamečių nusikaltimai – fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas, turto sunaikinimas ar sugadinimas, vagystės. Pastaraisiais metais fiksuojama ir daugiau viešosios tvarkos pažeidimų.

„Kalbant apie administracinius nusižengimus – dominuoja vairavimas neturint teisės vairuoti, alkoholinių gėrimų vartojimas viešose vietose, pažeidimai, susiję su tabako gaminių turėjimu ir (ar) vartojimu, – „Rinkos aikštei“ sakė pareigūnų atstovė. – Žvelgiant į statistiką, pastebima, kad pastaruosius ketverius metus Kėdainių rajone nepilnamečių asmenų daromų nusikalstamų veikų bei administracinių nusižengimų skaičius išlieka daugmaž panašus – apie 150–200 teisės pažeidimų per metus.“

Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė antrina pareigūnams ir sutinka, kad „kalbant apie nepilnamečių įvairių nusižengimų pobūdį, Kėdainių rajone situacija panaši, kaip ir kituose šalies regionuose: pasitaiko jėga sprendžiamų konfliktų tarp vaikų ar paauglių, pasišalinimo iš namų ar globos įstaigų nepranešus, tai ir psichotropinių medžiagų vartojimo atvejai ir pan.“

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariate per 3 metus, t. y. 2020–2023 m., registruoti 662 teisės pažeidimai, kuriuos įvykdė nepilnamečiai asmenys – 153 nusikalstamos veikos ir 509 administraciniai nusižengimai.
Odeta Vaitkevičienė

Per 5 metus už grotų pasiųsti 5 kėdainiečiai

O. Vaitkevičienė pažymėjo, kad analizuojant nepilnamečių, vykdančių teisės pažeidimus, amžių, stebima tendencija, jog jis jaunėja: „2020 ir 2021 m. daugiausia teisės pažeidimų įvykdė nepilnamečiai būdami 15–17 m., o nuo 2022 m. nepilnamečių, vykdančių teisės pažeidimus, amžius jaunėja – 13–17 m.“

Nuo 2023 metų sausio 1 dienos Kalėjimų departamentą reorganizavus ir pavadinus Lietuvos kalėjimų tarnyba, Kauno tardymo izoliatorius vadinamas Lietuvos kalėjimų tarnybos Kauno kalėjimu. Jame bausmes atlieka sunkesnius nusikaltimus padarę nepilnamečiai.

Dažniausiai į Kauno kalėjimą jaunuoliai patenka už vagystę, plėšimus, sveikatos sutrikdymą, išžaginimą ir seksualinį prievartavimą, nužudymą, nusikalstamas veikas, susijusias su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir kt.

Per pastaruosius penkerius metus, nuo 2018 iki 2023 m., į Kauno kalėjimą naujai priimti 144 nepilnamečiai, nuteisti laisvės atėmimo bausme, paleisti – 143. Iš Kėdainių per nurodytą laikotarpį atvyko 5 nepilnamečiai.

Neringa Martišienė: „Kalbant apie nepilnamečių įvairių nusižengimų pobūdį, Kėdainių rajone situacija panaši, kaip ir kituose šalies regionuose: pasitaiko jėga sprendžiamų konfliktų tarp vaikų ar paauglių, pasišalinimo iš namų ar globos įstaigų nepranešus, tai ir psichotropinių medžiagų vartojimo atvejai ir pan.

Atsakomybė ne tik tėvams, bet ir patiems nepilnamečiams

Jei paaugliai padaro nusikaltimą, atsakomybė už tai gresia ir jiems patiems, ir jų tėvams.

Jeigu administracinio nusižengimo požymių turinčią veiką padarė nepilnametis, dar neturintis 16 metų, jo tėvams ar globėjams gali būti taikoma administracinė atsakomybė už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams. Taip pat tėvams gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti atitinkamose alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Jei vaikas padaro žalą, ją gali tekti atlyginti tėvams.

Be to, kai kuriais atvejais nepilnamečiams gali būti taikoma ir atidavimo į specialiąją auklėjimo įstaigą (vaikų socializacijos centrą) bausmė – taikoma minimali arba vidutinė priežiūra tokioje įstaigoje.

Jei nepilnamečiui nusikaltimo padarymo metu jau yra 16 metų, jis pats atsako pagal Baudžiamąjį kodeksą.

Be to, yra atvejų, kai už nusikaltimus baudžiami ir tie paaugliai, kuriems nusikaltimo padarymo metu jau yra suėję 14 metų. Tokie atvejai yra šie: nužudymas, sunkus sveikatos sutrikdymas, išžaginimas, seksualinis prievartavimas, vagystė, plėšimas, turto prievartavimas, turto sunaikinimas ar sugadinimas, šaunamojo ginklo, šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų pagrobimas, narkotinių ar psichotropinių medžiagų vagystė, prievartavimas arba kitoks neteisėtas užvaldymas, transporto priemonių ar kelių, juose esančių įrenginių sugadinimas.

Per pastaruosius penkerius metus, nuo 2018 m. iki 2023 m., į Kauno kalėjimą naujai priimti 144 nepilnamečiai, nuteisti laisvės atėmimo bausme, paleisti – 143. Iš Kėdainių per nurodytą laikotarpį atvyko 5 nepilnamečiai.

Nusikaltimų priežastys – šeimose

Šiais neramiais ir įvairių pagundų kupinais laikais tėvams iš tiesų nėra lengva sutramdyti savo paauglius. Paprašyta pasidalinti patarimais, kaip tėvams apsaugoti savo paauglius vaikus nuo įsitraukimo į nusikaltimus, O. Vaitkevičienė kalbėjo: „Visų pirma, raginame tėvus aktyviai ir nuolat dalyvauti vaikų gyvenime – žinoti, ką jie veikia, su kuo veikia, taip pat skatinti užimtumą, turiningo laiko leidimą. Antra – šviesti vaikus teisinėmis temomis. Na, ir žinoma, galiausiai, esant poreikiui – drąsiai kreiptis į atitinkamas institucijas tiek dėl konsultacijos ar pagalbos vaikui, tiek ir visai šeimai.“

Tuo metu N. Martišienė, analizuodama priežastis, kodėl nusikalstančių paauglių amžius vis jaunėja, sakė: „Bene reikšmingiausiai vaiko elgesį formuoja šeima ir visa artimiausia aplinka. Aiškindamiesi netinkamo vaiko elgesio priežastis, dažniausiai sužinome, kad vaikas pats iš suaugusiųjų patyrė smurtą, nepriežiūrą ir pan. Tad visais atvejais, kai kalbame apie netinkamą vaikų elgesį, įskaitant smurtą, vagystes ar kitą nusikalstamą elgesį, pirmiausia reikia klausti, ką šis vaikas patyrė, kokį pavyzdį matė gyvenime, kokia pagalba buvo suteikta jam ir jo šeimai, kiek ta pagalba buvo efektyvi ir ar ją priėmė.“

Skyriaus vedėjos teigimu, mokykla yra puiki vieta matyti vaiką pačiose įvairiausiose situacijose: koks jo santykis su bendraamžiais, koks elgesys konfliktinėse situacijose ir pan. Būtent mokyklos nelankymas, pamokų praleidimas tampa rodikliu, kad vaikas patiria pirmųjų sunkumų. Tad tik laiku pasiūlyta pagalba gali apsaugoti nuo to, kad palaipsniui nepilnametis įsitrauks į netinkamas kompanijas ar padarys nusikaltimą.