Atšilus orams dažniausiai žmonės traukia į populiariausius miesto parkus, pažintinius takus arba prie ežerų. Šįkart „Delfi“ komanda nuvyko apsižvalgyti, kas vyksta prie Žaliųjų ežerų ir jo prieigose, taip pat aplink įrengtuose pasivaikščiojimui ir pasivažinėjimui dviračiais skirtuose takuose.

Nors ir atrodė, kad toks oras tikrai nuteiks miestiečius vykti į gamtą, bet nuvažiavus į minėtas vietas nustebino, kad vidurdienį ten laiką leidę žmonės stengėsi laikytis karantino rekomendacijų. Vilniečiai vaikščiojo šeimomis arba pavieniui, sėdėjo arba vaikščiojo laikydamiesi tinkamo atstumo.

Ant tiltelio sėdėjusios dvi draugės Julija ir Natalija teigė, kad pirmą kartą per pastarąsias savaites išėjo į lauką.

„Aišku, jeigu atvažiavusios būtume pamačiusios, kad būriuojasi prie ežero daug žmonių, tikrai būtume apsisukusios ir išvažiavusios, nenorime rizikuoti savo sveikata. Tačiau matome, kad mes ir kiti stengiasi laikytis atstumo. Šiuo metu nedirbame, kadangi mūsų darbe neįmanoma to daryti iš namų, tačiau vien tik užsidarius atsibosta sėdėti, kažką padarai ir vėl nebežinai, kur dėtis“, – komentavo sutiktos moterys ir apgailestavo dėl tokios padėties.

Toliau tilteliu paėjėjus sutikome ir saulute besimėgaujančią porą. Jie teigė, kad čia atvyko tik suvalgyti pietų, nes jau kelintą savaitę yra priversti dirbti nuotoliniu būdu.

„Iš karto atvažiavę apsižiūrėjome, kiek žmonių atvyko, ir nusprendėme, kad dabar tikrai galima saugiai pabūti lauke. Jeigu būtų daug privažiavę, būtume išvykę namo. Tačiau dabar išeina laikytis saugaus atstumo, visi tikrai tvarkingai būriuojasi, tiksliau, nesibūriuoja“, – juokėsi į žurnalistės klausimus atsakinėjusi mergina.

Nulipus nuo tiltelio ir einant toliau paežere, buvo galima pamatyti šeimas, kurios buvo apsėdusios specialiai įrengtus staliukus pavalgyti, o šalia įrengtame lauko grilyje kepė šašlykus arba kitus gaminius iš mėsos. Priėjus prie vienos tokios šeimos, vyras komentavo, kad šį pavasarį, kai tik pagerėja oras, čia atvyksta jau ne pirmą kartą.

„Jeigu laikaisi nuo svetimų žmonių tinkamo atstumo, tuomet nėra ir ko bijoti. Dirbu statybose, todėl daugelis projektų yra sustabdyti, sėdime su žmona ir mažamečiais vaikais namuose. Taip ir norisi kartais išvykti kur nors prasiblaškyti“.

Paklaustas, ar žada aplankyti savo tėvus per šventes, vyras iškart pasakė, kad tikrai ne.

„Motina gyvena kaime, jau įspėjau ją, kad Velykos bus per internetą. Nors ir neaišku, kiek tos tiesos valdžios išleistose rekomendacijose, bet, manau, jų vis tiek reikia būtinai laikytis, tą mūsų šeima ir bando daryti“, – apibendrino jis.

Pavažiavus iki Žaliųjų ežerų tako, kuriuo gali judėti pėstieji ir dviratininkai, jo prieigose buvo matyti šiek tiek mašinų, tačiau pačiam take iš pradžių nepastebėjome nei vieno žmogaus. Vis dėlto nužingsniavus toliau, buvo galima pastebėti mamas, stumiančias vežimėlius arba einančiais su vaikais, iš miško irgi kartais išlįsdavo pavieniai žmonės, o taku retkarčiais pravažiuodavo po dviratininką.

Staliukai buvo tušti, tačiau ant netoliese įrengto suoliuko sėdėjusi jauna šeima su mažyliu vežimėlyje sutiko pasidalinti savo karantino įspūdžiais.

„Jau antrąkart čia ateiname pasivaikščioti ir pastebėjome, kad kiti žmonės stengiasi mus apeiti šonu“, – sakė jaunas vyras.

Jo žmona pridūrė, kad tik dabar buvo praėjusi jaunuolių grupė, kurie nesilaikė saugaus fizinio atstumo.

„Tikrai nėra, kad daug žmonių čia lankosi – arba šeimomis, arba po vieną, rodos, stengiasi laikytis tų rekomendacijų“, – tikino ji.

Sutuoktiniai taip pat paaiškino, kad šiuo metu dirba iš namų ir augina atžalą.

„Stengiamės, žinoma, vaikščioti nuošalesnėse vietose, bet jeigu užsidarytume tik namuose, mūsų mažylis tikrai tiek ten neišbūtų. Tačiau prie namų nevaikštome, kad vaikui nekiltų pagundų į visokias žaidimų aikšteles lipti ir nenorėtų liesti kokių nors paviršių“, – aiškino jie.

Taip pat nurodė, kad per Velykas nežada lankyti artimųjų, nes vyro tėvai patenka į rizikos grupę pagal amžių ir gyvena Suvalkijoje, o žmonos – užsienyje ir jau kurį laiką laikosi ten karantino. „Trise džiaugsimės ir daužysime kiaušinius“.

Premjeras prašė susitelkti

„Delfi“ primena, kad ministras pirmininkas S. Skvernelis antradienį kreipėsi į Seimą prašydamas susitelkti ir palaikyti Vyriausybės siūlomus projektus, ir parlamentarus, naudojantis savo autoritetu, skatinti visuomenę šį šv. Velykų savaitgalį laikytis karantino.

„Prašau Jūsų (…) pagalbos šitam savaitgaliui. Jis kritinis. Fiksuojame dešimtą dieną stabilią situaciją, kas reiškia, kad karantino priemonės pasitvirtino, (…) turime mažėjimą procentu nuo ištirtų žmonių. Jei šitą savaitgalį atlaikysime, nejudėsime, nevažinėsime tarp miestų (…), tikrai galime kalbėti ir priimsime sprendimus dėl tam tikrų veiklų atlaisvinimo su ypatingomis saugumo sąlygomis. Jei neatlaikysime, bus pikas - dešimt dienų tokių pačių sąlygų, plius dvylika dienų išėjimui“, - sakė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Premjeras, kreipdamasis į Seimo narius akcentavo, kad visi dirba nestandartinėje situacijoje, „kokios neturėjome, ir prašykime Dievo, kad nepasikartotų“.

Jis sutiko, kad siūlomi sprendimai nėra tobuli. „Gauname jūsų pasiūlymus, girdime, geriausias pavyzdys buvo dėl rezidentų“, - sakė S. Skvernelis, prašydamas Seimo susitelkti ir priimti sunkius sprendimus. Jis kartu dėkojo opozicinių partijų lyderiams – Gintautui Paluckui, Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir Gabrieliui Landsbergiui, kad „po šalto buvo dialogo paieškos“.

Pažymėjo, kad situacija nestandartinė

Premjeras mato, kad daug ką neramina Civilinės saugos įstatymo pakeitimai, susiję su kainų reguliavimu. Tačiau jis pabrėžė, kad kalbama apie nestandartinę situaciją. Premjeras pabrėžė, kad įstatyme nustatyti saugikliai, kad ribojimai galėtų būti taikomi tik valstybės mastu paskelbus ekstremalią situaciją, ir tai turi būti suderinta su vartotojų teises ginančiomis tarnybomis.

„Turime turėti ne vėzdą, bet įrankį, kada atsiranda noras pasipelnyti iš žmonių baimų“, – sakė S. Skvernelis. Jis pabrėžė, kad šiuo atveju kalbama apie apsaugos priemones ir dezinfekcinį skystį. Pasak jo, lygiai tas pats yra su siūlymais dėl sankcijų. „Pagrindinė sėkmė, jei bus atsakinga visuomenė. (…) Bet yra žmonių, kurie deja nesupranta ir nesupras“, – sakė S. Skvernelis. Jo nuomone, tokiais atvejais, kai sąmoningai, žinodamas apie savo ligą, žmogus užkrečia kitus, net ir laisvės atėmimo bausmė galbūt turėtų suveikti atgrasančiai.

„Prašau paramos, pasitikėjimo“, – prašė S. Skvernelis.

Premjeras ragino nestabdyti ir sprendimų, susijusių su užimtumo reikalais, kurių laukia žmonės ir verslas. „Žmonės registruojasi. Mes matome daugiau nei 12 tūkst. registravosi gauti išmoką, matome, kiek registravosi dėl prastovos apmokėjimo“, – sakė S. Skvernelis.

Jis sutiko, kad siūlymai dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo galbūt nėra tobuli, bet ragino priimti įstatymą, kurio laukia žmonės.

Karantiną žada pratęsti

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybė rengiasi pratęsti karatiną dviem savaitėms. Apie tai Vyriausybės vadovas pranešė feisbuke. Feisbuke antradienio rytą premjeras rašė, kad dar po dviejų savaičių karantino gal jau bus galima pradėti kalbėti ir apie jo sąlygų švelninimą.

„Taip, karantinas bus pratęstas dar dviem savaitėms. Ir primenu, ką sakiau vakar: tikimės, kad po Velykų jau bus galima pradėti galvoti apie karantino sąlygų švelninimą. Visų pirma – kalbant apie smulkųjį verslą“, – antradienio rytą feisbuke rašė premjeras.

„Su sąlyga, kad mums visiems pavyks tinkamai „atlaikyti“ Velykų savaitgalį. Todėl dar kartą prašau atsakingo požiūrio į save ir kitus. Likite namuose. Nelankykite kituose miestuose gyvenančių senelių, tėvų, artimųjų. Laikykitės karantino sąlygų, tai labai svarbu“, – rašė S. Skvernelis.