Kaip anksčiau yra minėjęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, sprendimą dalyvauti šiame etape jau yra išreiškusios 49 savivaldybės ir 251 mokykla (apie 4,5 tūkst. mokinių).

Atrinktos bus tik tos mokyklos, kur maitinimas organizuojamas taikant savitarnos (pilno ar dalinio švediško stalo) principą sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nustatyta tvarka.

Priešmokyklinukų ir pirmokų tėvai jau nuo liepos 1 d. gali kreiptis dėl nemokamo maitinimo. Raginama kreiptis į savivaldybių administracijos Socialinės paramos skyrių arba į savo gyvenamosios vietos seniūnijoje dirbantį socialinio darbo organizatorių.

Mokiniams, kurie mokosi mokyklose pagal priešmokyklinio ugdymo programą ar pagal pradinio ugdymo programą pirmoje klasėje nemokami pietūs skiriami pagal pareiškėjo pateiktą prašymą-paraišką, nevertinant gaunamų pajamų.

Maitinsis sveikiau

Tikima, kad nemokamas priešmokyklinukų ir pirmokų maitinimas užtikrins sveikesnį maitinimąsi didesniam vaikų skaičiui, bus mažinama socialinė atskirtis, sudarytos palankesnės sąlygos tėvams derinti darbą su įsipareigojimais šeimai.

2020 m. nemokamai maitinti priešmokyklinukus ir pirmokus, nemokamus pietus papildomai gautų 49,6 tūkst. mokinių.

Preliminariais skaičiavimais, 2020 metais priešmokyklinukų ir pirmokų nemokamiems pietums papildomai reikės apie 8,6 mln. eurų, vėliau kasmet papildomai reikės apie 17,4 mln. eurų biudžeto lėšų.

Šiuo metu nemokamas maitinimas užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio.

Kitąmet pajamų riba, nuo kurios priklausys nemokamas maitinimas, pakils iki 187,5 euro. Ministerija pasilieka teisę atlikti mokyklose nemokamo maitinimo lėšų panaudojimo teisėtumo ir tikslingumo auditą.