„Iš pradžių norėčiau patikslinti jūsų turimus skaičius, kadangi žiūriu visi linkę manipuliuoti tais skaičiais. Prieš mūsų pokalbį pasitikrinau, kokia vis dėlto yra situacija, ir šiuo metu oficialiai yra skelbiama, kad Danijoje pasiskiepiję yra 72 proc. populiacijos.

Tie 90 proc., apie kuriuos kalbate, tai tik apie suaugusius. Šiandien yra apsikrėtę 825 asmenys, 134 žmonės yra ligoninėse. Esant dabartinei situacijai, vis dėlto sveikatingumo ministerija vertina, kad tai nebėra visuomenei kritiškas susirgimas, todėl reikia atsisakyti suvaržymų“, – komentavo ji.

Todėl visų suvaržymų, tarp jų ir Galimybių paso (GP), bus atsisakyta nuo rugsėjo 13 d.

„Nuo vakar atsidarė visos diskotekos t. y. vienintelė vieta, kurioje dar reikalaujama GP. Bet nei restoranuose, nei kavinėse, nei kirpyklose nebereikia jokių pasų. Kaukių dėvėjimas liko tik oro uostuose.“

Ji akcentavo, kad nuo rugsėjo 13 d. neliks ne tik jokių GP, bet ir visų kitų apribojimų.

Paklausus, kas paskatino visuomenę taip sparčiai skiepytis, I. Merkytė teigė, kad globaliai pasiskiepijusių skaičius Danijoje nėra toks jau didelis.

„Ne taip stipriai didesnis negu Lietuvoje yra pasiskiepijusių žmonių. Kaip minėjau, 72 proc. yra paskiepyta. Bet tokių prieštaravimų, pasipriešinimų visuotiniam skiepijimuisi nebuvo. Visi tie, kurie nenorėjo, nesiskiepijo, o kurie norėjo, turėjo galimybę pasiskiepyti“, – komentavo bendruomenės pirmininkė.

Kas turėtų įvykti, kad valdžia vėl grąžintų ribojimus? Pasak I. Merkytės, praeitą savaitę surengtoje spaudos konferencijoje, kurios metu premjerė, sveikatingumo ministras ir epidemijos departamento vadovas pasidžiaugė, kokie yra geri rezultatai, kai tik 800-900 žmonių per dieną apsikrečia.

„Svarbiausias rodiklis, į kurį kreipiamas dėmesys, kokiam skaičiui žmonių prireikė medikų pagalbos ligoninėse. Šiuo metu ligoninėse yra gydomi 134 asmenys ir vertinama, kad šis skaičius nepsunkina sveikatingumo sistemos, tad ir liga nebetraktuojama visuomenei kritišku susirgimu“, – paaiškino ji.

„Aš manau, kad yra įvykęs psichologinis lūžis, kai visi nusprendė, kad gerai, pasiskiepysime, ir tada nebelieka kitų šantažo galimybių, kodėl reikėtų laikyti tą visuomenę suvaržytą. Tiesiog viskas labai natūraliai „išsivėdino“ – ir visi tie reikalavimai, ir suvaržymai“, – teigė I. Merkytė.