Šiuo metu šių institucijų vadovų pareiginės algos koeficientas dėl ekonominio sunkmečio sumažintas iki 10,1, taigi be priedų iki mokesčių jų atlyginimas siekia 4,5 tūkst. litų, o nuo 2013 metų koeficientas, jei nebus pratęsti sumažinimai, turėtų didėti iki 12, t.y. atlyginimas iki mokesčių siektų 5,4 tūkst. litų, ir tai tuo atveju, jei nedidėtų šuo metu sumažintas bazinis pareiginės algos dydis (450 litų).

Be to, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas siūlo pataisas, kurios nuo 2013-ųjų dar daugiau didintų šių institucijų pirmininkų ar direktorių atlyginimą, numatant pareiginės algos koeficientą nebe 12, o 12,3.

Taip pat pataisomis tarp minėtų institucijų būtų įrašoma Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir analogiškai didėtų jos vadovo atlyginimas, kuris nuo sausio gerokai sumažėjo, kai tarnybos statusas iš įstaigos prie ministerijos buvo pakeistas į valstybės biudžetinę įstaigą, o VPT direktorius iš valstybės tarnautojo tapo valstybės pareigūnu.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, nuo 2012 metų sausio VPT direktoriaus pareiginės algos koeficientas dėl struktūrinių permainų sumažėjo iki 7,51, ir jo atlyginimas siekia 3,37 tūkst. litų, kai iki įstatymo įsigaliojimo buvo 5,8 tūkst. litų.

Aiškinamajame rašte ministras teigia, kad teikiamų projektų tikslas yra "užtikrinti didesnio darbo užmokesčio mokėjimą Konkurencijos tarybos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Vyriausiosios rinkimų komisijos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos vadovams", o siūlomas pareiginės algos koeficientas pasirinktas "siekiant užtikrinti asmens teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo bei teisinio saugumo principų laikymąsi".

Seimo, Seimo pirmininko, prezidento ar ministro pirmininko paskirtų institucijų - Konkurencijos tarybos, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Vyriausiosios rinkimų komisijos ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos - vadovų pareiginių algų koeficientų dydžiai įstatymo pakeitimais būtų nustatyti analogiški kaip Vyriausybės įstaigų vadovams, teigia SADM.