„Numatoma, kad rugsėjis bus maždaug 1-1,5 laipsnio šiltesnis už įprastą. Reikia susitaikyti su tuo, kad rudenėja ir neišvengiamai vėsta, bet, jeigu tai džiugina, tai rugsėjis numatomas šiltesnis, negu pas mus turėtų būti. Kritulių turėtų mažėti. Drėgnesnė yra pirmoji savaitė, veliau numatomas kritulių kiekis yra artimas daugiametėms normoms. Kritulių bus, bet tikriausiai nebe tiek, ir saulės bus daugiau“, – laidoje „Delfi Rytas“ sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas D.Valiukas.

Klimatologas pripažino neturįs universalių patarimų, kada geriausia atostogauti rudenį, nes kiekvieni metai skirtingi, tačiau sako, kad neieškantiems kaitros šis rugsėjis gali būti visai neblogas.

„Lietuvos orus veikia oro masės iš įvairių pusių. Jeigu susidaro situacija, kada esame veikiami Atlanto ciklonų, kurie pradeda slinkti vienas po kito, tai ar tai būtų liepa, ar rugpjūtis, ar rugsėjis, bet kuris metas bus nepalankus, nes bus daug kritulių. Bet, jeigu įsivyrauja labiau anticikloniniai orai, tai tiek rugsėjis, tiek spalio pradžia, gali būti tikrai palankus metas atostogauti, ypač tiems, kas neieško didelių karščių.

Pagal šių metų tendencijas atrodo, kad bus visko – toks lietuviškas permainingas oras. Tačiau rugsėjis dar priskiriamas prie šiltojo laikotarpio, ir tiems, kas neieško didelių karščių, jis tikrai dar gali būti pakankamai palankus“, – sakė D.Valiukas.

Taip pat klimatologas nespekuliavo, kada šiemet sulauksime „bobų vasaros“. Apskritai šis auksinis gerų orų metas pas mus ateina ne kiekvienais metais.

„Jos sulaukiame ne kiekvienais metais, ir ne visą laiką tai, ką mes turėtume vadinti „bobų vasara“, teisingai įvardijame. Tai susiję su tam tikra atmosferos cirkuliacija, (...)ir nutinka ir skirtingu metų laiku, ir skirtingą laiką išsilaiko – kartais vos keletą dienų, kartais gali būti keletą savaičių. Įprastai tai būna rugsėjo pabaiga, spalio pradžia, gali būti iki spalio vidurio. Kaip bus šiemet, dar anksti sakyti, nes cirkuliaciniai procesai dar nėra aiškūs“, – teigė D. Valiukas.

Tokių žiemų kaip anksčiau nebeverta tikėtis

Kol kas klimatologas negalėjo nieko konkretaus pasakyti ir apie tai, kokios žiemos galime laukti. Tačiau mokslininkas buvo atviras – tokių baltų gilių ilgų žiemų kaip anksčiau dėl klimato kaitos jau nelabai galime tikėtis

„Atskirų savaičių ir mėnesių (su sniegu ir šalčiais) galime tikėtis, bet taip, kaip buvo, niekada nebus“, – sakė D. Valiukas.

Pasak klimatologo, kintant klimatui, kinta ir metų laikai.

„Praėjusių metų žiema buvo vienas pavyzdžių, kai sniego nebuvo, fiksuotos didelės teigiamos anomalijos. Bet tai nereiškia, kad kiekvieni metai bus tokie patys. Žvelgiant ne tik į šiuos metus, bet ir ateinančius dešimtmečius, tikimybė jai pasikartoti yra auganti, nes klimatas šiltėja. Kiekvieni metai yra labai individualūs, labai priklauso nuo to, kaip susiformuos oro masės, kurios veiks tiek Lietuvos, tiek Europos orus. Taip anksti niekas negali numatyti, kokia bus ši žiema, nes kažkur įvykę labai nedideli procesai gali pakeisti situaciją“, – sakė D. Valiukas.

Artimiausiomis dienomis bus šilta, bet palis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, rugsėjo 3-os naktį bus debesuota su pragiedruliais. Vietomis, didesnė tikimybė šiaurės rytinėje šalies pusėje, numatomi trumpi lietūs, galima perkūnija. Vėjas pietryčių, pietų, 6–11 m/s. Žemiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Rugsėjo 3-os dieną bus nepastoviai debesuota. Kai kur trumpai palis. Vėjas pietų, pietvakarių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 17–22 laipsniai.

Rugsėjo 4 d. kai kur, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose, trumpai palis. Temperatūra naktį 9–14, pajūryje iki 16, dieną 18–23 laipsniai.

Rugsėjo 5-os naktį vietomis, dieną daugelyje rajonų palis. Temperatūra naktį 9–14, pajūryje apie 16, dieną 18–23 laipsniai.