Pirmoji į V. Bako pareiškimą sureagavo R. Juknevičienė.

„Šiandien nustebau išgirdusi LRT „Savaitėje“, pas N. Pumprinckaitę, NSGK pirmininką V. Baką sakant, kad komitetas yra nusprendęs neviešinti tų garsiųjų 12 pažymų iš 2006 metų VSD tyrimo“, – feisbuke rašė Seimo NSGK pirmininko pavaduotoja.

Ji užsiminė, kad komitete buvo svarstyta, ar tyrinėti „Dujotekaną“ vėl, tačiau buvo nutarta pasinaudoti „ano tyrimo medžiaga“.

„Apie tai, kad būtų koks nors komiteto sprendimas neviešinti tų senųjų pažymų todėl, kad „reikėtų apsaugoti šaltinius, kad tai padarytų žalos spec. tarnybų veiklai“ (V. Bakas) tikrai nieko nesame kalbėję, o tuo labiau jokio sprendimo priėmę. Bent jau aš tokiame posėdyje nesu dalyvavusi“, – rašė R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, jeigu jau kalbama apie atsivėrimą, tai „reikia pagaliau ir tą 12 pažymų klausimą išspręsti“.

Neprisimena, kad būtų svarstę neviešinti pažymų

Kad komitete būtų svarstytas siūlymas neviešinti 2005-2006 metų dvylikos VSD pažymų, neprisiminė ir kitas NSGK narys, konservatorius Arvydas Anušauskas.

„Nors aš tokio svarstymo nepamenu (gal buvau komandiruotėje?), tačiau primenu, kad prieš dešimtmetį buvo nevykdomas Seimo nutarimas leisti NSGK susipažinti su šiomis pažymomis“, – feisbuke rašė jis.

Jis priminė, kad tik 2009-2010 metais buvo pasiekta, kad jos buvo perduotos NSGK susipažinimui.

„Negaliu kalbėti apie jų turinį detaliau, tačiau tai buvo apie tam tikrų verslo grupių santykius su politikais ir žiniasklaida. Gal reiktų iš tikrųjų iškelti išviešinimo klausimą?“, – svarstė A. Anušauskas.

Komiteto pirmininkas tvirtino kitaip

Seimo NSGK pirmininkas, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos narys Vytautas Bakas LRT Televizijos laidoje „Savaitė“ teigė, kad komitete buvo svarstytas klausimas dėl 12 pažymų.

„Sakoma – mokykis iš klaidų. Kada vyko tyrimas, NSGK nusileido iki šito laikotarpio, mes išanalizavome tą tyrimą (12 pažymų). Tuo metu tai buvo drąsus tyrimas, stiprus tyrimas, mes svarstėme išslaptinti ir jas. Bet dar svarbesnė užduotis, nors ir kiek būtų problemų, kurias visuomenė turėtų žinoti, bet yra dar svarbesnė užduotis apsaugoti šaltinius, pareigūnus, metodus“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, buvo nutarta tų pažymų neviešinti, „nes jos, nors yra labai svarbios, bet jos padarytų žalos specialiųjų tarnybų veiklai“.

Tačiau jis patvirtino, kad yra tų pačių veikėjų, kurie yra minimi ir tose 12 pažymų, ir dabartiniame NSGK tyrime.

DELFI primena, kad šiuo metu NSGK vykdo platų tyrimą dėl verslo ir politikos ryšių. Jo išvadas komitetas planuoja pateikti birželio 1 dieną.

Į viešumą nutekėjo dalis medžiagos, kuri rodo koncerno „MG Baltic“ interesų ir veikimo lauką. Tačiau V. Bakas yra teikęs, kad tai yra tik labai nedidelė tyrimo dalis. Pasak jo, iš viso buvo analizuotos 5-6 interesų grupės.