NSGK pirmininko Lauryno Kasčiūno teigimu, grįžti į savo kilmės šalis nori pavieniai neteisėti migrantai.

„Dėl savanoriško grįžimo – paradoksas. Aš pats išbandžiau savo vaidmenyje – į Verebiejus buvau nuvežęs Tarptautinės migracijos organizacijos informaciją, kalbinau migrantus grįžti namo. Pasirodo, šiandien vienas išgirdo mano raginimą ir jau Verebiejuose nori grįžti“, – Delfi sakė jis.

Dėl to, pasak L. Kasčiūno, reikia turėti gerai veikiančią sistemą.

„Pirmadienį bus algoritmas, žinosime – aiški instrukcija, kokie tie etapai nuo identifikavimo, kalbinimo, moderavimo, globojimo“, – pažymėjo politikas.

Norintiems savanoriškai grįžti į kilmės šalis planuojamas paketas.

„Tai yra bilieto pirkimas ir tam tikros lėšos jo kelionei iš oro uosto, tarkime, Irake į jo gimtinę. Nebūtų ten didelės lėšos ir nebūtų tos lėšos, kaip kažkas juokauja, kad grįš ir vėl sugrįš. Ne, čia bus mažesnės išlaidos“, – akcentavo NSGK pirmininkas.

Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, kaip pastebėjo L. Kasčiūnas, savanorišką grįžimą į kilmės šalį pasirenka apie trečdalis neteisėtai sieną kirtusių migrantų.

„Be abejo, yra ir nacionalinis instrumentas – nacionalinė programa, apie ką kalbame. Ji irgi bus paremta tuo pavyzdžiu“, – sakė jis.

Komitetas taip pat pritarė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pasiūlymams dėl pasienyje dirbančių pareigūnų darbo sąlygų ir socialinių garantijų gerinimo.

„Mes tikrai siūlysime pasieniečiams finansines paskatas“, – paaiškino L. Kasčiūnas.

NSGK aptarė ir paskatas neteisėtų migrantų apgyvendinimą organizuojančioms savivaldybėms.

„Manau, kad atėjo laikas sėsti iš abiejų pusių ir sakyti – jeigu savivaldybė sutinka padėti apgyvendinti, tada ji turi visuomenei ir bendruomenėms paaiškinti, dėl ko jie tai daro – ne tiek iš meilės nelegaliems migrantams, (…) bet dėl to, kad, pavyzdžiui, gautų kokį nors infrastruktūrinį projektą, pagerėtų bendruomenių gerbūvis ir kiti dalykai, kurie turi liekamąją vertę“, – komentavo parlamentaras.

„Tai mes aptarėme, kaip galimybę. Be abejo, tokia idėja savivaldybėms patinka“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)