„Sunku kol kas pasakyti. Palaiko kol kas intrigą. Šiandien mes tos kalbos sulauksime. Daug čia yra interpretacijų – kas čia gali būti. Viena iš jų, tokia populiariausia, kad gali būti paskelbta visuotinė mobilizacija. Iš esmės, taip pripažįstama, kad yra jau ne kažkokia specialioji operacija, o karas“, – Žinių radijo eteryje prieš pat Kremliaus vadovo kalbą sakė parlamentaras.

Jo teigimu, tai reikš, kad prasidės visuotinė mobilizacija.

„Tai reiškia, kad didžiųjų šalies miestų jaunimas turės rašytis į kariuomenę, čia jau yra rizika. (…) Čia ne tie, kurie už Uralo į lauko tualetus vaikšto. (…) Bet čia tie, kurie tikrai turi tam tikrą socialinės gerovės standartą“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

V. Putinas pranešė, kad į karinę tarnybą bus šaukiami rezervistai.

Seimo NSGK vadovas teigė, jog iki šiol V. Putinas šio veiksmo vengė.

„Ir jei jis tai padarys, paskelbs, tai natūralu, kad yra tam tikras pokytis, natūralu. Ir kad yra tam tikra rizika, kad Maskva, Peterburgas gali kažkaip reaguoti. Yra noras tikėti, kad taip gali būti“, – Žinių radijo laidoje sakė L. Kasčiūnas.

Kita interpretacija, anot jo, V. Putino paskelbimas, kad laukia „referendumų“ okupuotose Rusijos pajėgų Ukrainos teritorijose.

„Neva tų referendumų, tų parodijų. Tada sakys, kad bus (teritorijos, aut. p.) priimtos į Rusijos Federacijos sudėtį. O tai pagal Rusijos Konstituciją reiškia, kad iš karto įsijungia branduolinio atgrasymo doktrina, tas vadinamasis šantažas. Jeigu puoli Rusijos Federacijos teritoriją, tai atsakas – branduolinis“, – tikino jis.

Primindamas sprogimus Kryme, kuris sufalsifikuotu referendumu irgi buvo pripažintas Rusijos Federacijos dalimi, L. Kasčiūnas svarstė, jog galbūt „branduolinio ginklo panaudojimo slenkstis yra labai aukštas“.

„Todėl nemanau, kad į šią riziką eis šitie begalviai Kremliuje“, – kalbėjo jis.

Seimo NSGK lyderis L. Kasčiūnas tikino, jog dėl skelbiamų „referendumų“ scenarijai gali būti keli.

„Arba jie įsitvirtina dar labiau pozicijas ir iš jų (Ukrainoje, aut. p.) vėl plečiasi, bando plėstis. Arba bando pasakyti, kad čia yra ta rusiško pasaulio dalis. Ir jie irgi gali daryti tam tikrą deeskalaciją vadinamą, kažkokias derybas, sakykime taip. Ir bandyti tartis su Kyjivu dėl naujos geopolitinės realybės. Bet labai svarbu, kad vakarai ant šio kabliuko nepasikabintų“, – Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė Seimo NSGK lyderis L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)