"Jau prieš kelias dienas įvairioms institucijoms buvo išsiųsti paklausimai su prašymu pateikti informaciją dėl šio įvykio. Atsakymų kol kas negavome. Kai juos gausime ir įvertinsime, bus sprendžiama dėl komiteto posėdžio", - penktadienį BNS sakė A.Anušauskas.

Skubiai sukviesti NSGK posėdį komiteto pirmininką paragino jo narys "tvarkietis" Valentinas Mazuronis.

"Viena vertus, audringa baltarusių reakcija į šį incidentą mane stebina, tačiau švedų lakūnų veiksmai kelia potencialią grėsmę ekonominiams ir politiniams Lietuvos bei Baltarusijos santykiams. Nepriklausomai nuo akcijos tikslų ir motyvų pagrįstumo, Baltarusija yra Lietuvos, o ne Švedijos kaimyninė valstybė, todėl tokie incidentai gali ne mažiau skaudžiai atsiliepti ir mums, taigi įvertinant, kad oro siena galimai buvo kirsta neteisėtai, būtina kuo skubiau išnagrinėti esamą situaciją", - viešai išplatintame pranešime cituojamas V.Mazuronis.

A.Anušauskas savo ruožtu priminė, kad neeilinį komiteto posėdį sušaukti teisę turi ne mažiau kaip trečdalis jo narių.

Liepos 4 dieną iš Lietuvos į Baltarusiją nedideliu lėktuvu įskridę švedų aktyvistai išmėtė tūkstantį meškiukų šalies teritorijoje. Jie teigė taip norėję atkreipti dėmesį į žodžio laisvės ribojimus.

Iš pradžių Baltarusijos oficialiosios tarnybos kategoriškai paneigė buvus tokį skrydį.

Tačiau po incidento praėjus kiek mažiau nei mėnesiui, autoritariškai šalį valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus.

Šis incidentas peraugo į diplomatinį konfliktą tarp Baltarusijos ir Švedijos. Minskas trečiadienį paskelbė atšaukiantis visus savo diplomatus iš Švedijos ir nurodė Stokholmui susigrąžinti visus savo diplomatinius darbuotojus iš Baltarusijos.

Baltarusijos oficialiosios žinybos trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Lietuvą ir Švediją prašydamos suteikti teisinę pagalbą tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą.

Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva neturi jokių duomenų apie incidentą, susijusį su "pliušinių meškiukų" istorija Baltarusijoje, o Minsko teisinės pagalbos prašymas būtų svarstomas pagal galiojančius įstatymus.

Tuo metu kiek anksčiau ketvirtadienį Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas BNS sakė, kad svarstoma pradėti administracinę bylą Švedijos pilotų atžvilgiu.