„Turime patvirtintą koncepciją, turime patvirtintą kariuomenės vado įgyvendinimo planą ir nuosekliai tuo planu vadovaujamės ir judame į priekį. Komendantus turime paskirtus. Mano vertinimu, rugsėjo mėnesį finalizuosime su komendantų pavaduotojais – turėsime paskirtus asmenis. Esame finalizavę ir turime žmones pagalbai karo komendantams, jei galima sakyti, tai asmeninį štabą arba komendantūros branduolį“, – trečiadienį vykusio NSGK posėdžio metu kalbėjo M. Steponavičius.

Gynybos štabo viršininko teigimu, artimiausiu metu planuojama organizuoti susitikimą su paskirtais komendantais ir aptarti projekto koncepciją bei jos įgyvendinimą pagal parengtą ir patvirtintą kariuomenės vado planą.

„Ir sekantis žingsnis, jei situacija nepasikeis, trečio ketvirčio pabaigoje arba ketvirto ketvirčio pradžioje planuojame organizuoti pratybas, kur norėtumėme pasitvirtinti šį sumanymą“, – tęsė Gynybos štabo viršininkas.

„Tai mūsų tikslas yra metų pabaigoje turėti komendantą, komendanto pavaduotoją, jo asmeninį štabą ir komendantinį vienetą. Taip pat organizuoti pratybas, kad galėtumėme kai kuriuos elementus iš tos koncepcijos pasitikrinti“, – pridūrė M. Steponavičius.

Anot jo, planuojama, kad komendantinių vienetų pagrindą sudarys aktyviojo parengtojo rezervo kariai, šauliai ir visi ginkluotojo pasipriešinimo dalyviai.

„Iš tų trijų elementų planuojame sudėlioti. Iš pradžių sudėliosime iš parengto aktyvaus rezervo. Šiai dienai planuojame galbūt netgi vadais skirti profesinės tarnybos karius, bet čia dar šituo klausimu reikia padirbėti. Tokius elementus planuojame sudaryti, sudėlioti sąrašus ir žiūrėti, koks bus mūsų rezultatas ir metų gale ateiti pasakyti, kokią turime situaciją“, – komentavo M. Steponavičius.

Karo komendanto institucija skirta užtikrinti sąveiką tarp ginkluotųjų pajėgų ir savivaldybės. Jų veiklą, atliekant vietos savivaldos institucijų funkcijas, kontroliuoja Lietuvos kariuomenės vadas.

Įsteigus šią instituciją planuota į pareigas paskirti 60 karo komendantų – tiek, kiek Lietuvoje yra savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją