Pažymima, kad Brazilijoje jis ieškomas dėl turto mokesčių nemokėjimo, skelbia LNK Žinios.

Tuo metu Norvegijos Trumsės universitete kartu dirbę kolegos – šokiruoti.

„Natūralu, kad jo kolegos yra ištikti šoko. Tai juos nustebino, todėl stengiamės jiems padėti kaip galime“, – sakė Norvegijos Trumsės universiteto rektorius Dagas Rune Olsenas.

Lankėsi Lietuvoje

Vienas šio universiteto profesorius su įtariamu šnipu lankėsi Lietuvoje. Rugsėjo pabaigoje jie dalyvavo Mykolo Romerio universitete vykusioje konferencijoje apie hibridines grėsmes.

Ten buvo aptarinėjama, ką daryti, jei sprogsta dujotiekiai arba paralyžiuojamas elektros tinklas. Buvo bandoma surasti galimas silpnybes, kurias galėtų išnaudoti priešai.

Registruodamiesi į konferenciją dalyviai turėjo pasirinkti vieną pagrindinę temą, įtariamas šnipas pasirinko dujotiekio sabotažo scenarijų.

Anot LNK Žinių, po konferencijos norvegas profesorius iškart išskrido namo, o jo tariamas brazilas kolega dar porai dienų liko Vilniuje.

„Tikrai sunkus laikas, daugeliui tai buvo šokas, to tikrai nesitikėjome. Vis dar bandome suvokti, kas nutiko“, – teigia Norvegijos Trumsės universiteto profesorius Marcas Lanteigne'as.

Prisistatė tyrėju

Į Norvegijos Trumsės universitetą įtariamas šnipas atvyko pernai ir prisistatė tyrėju iš Brazilijos. Vyras pareiškė norą atlikti tyrimus skyriuje, kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas Arkties saugumui.

Pranešama, kad jis 2018 metais pabaigė Kanados Kalgario universiteto Karinio saugumo ir strateginių studijų centrą.

„Įsidarbinęs čia jis nieko nepažinojo, bet iš karto stengėsi prisijaukinti aplinką – prisijungė prie vakarėlių, gimtadienių, kitų renginių. Buvo labai linksmas žmogus, dažnai juokaudavo tarsi eilinis kolega“, – sakė Trumsės universiteto Tyrimų centro vadovė Marcela Douglas Aranibar.

Kaltės nepripažįsta

LNK Žinių teigimu, Trumsės savivaldybė nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su trimis Rusijos miestais. Įtariamojo brazilu apsimetusio šnipo advokatas tikina, kad vyras kaltės nepripažįsta.

„Jam sunku, jis giliai sukrėstas. Jis teigia, kad nėra rusų šnipas, ir nors nusprendė neskųsti Apygardos teismo sprendimo, jis teigia nesuprantantis, kodėl yra kaltinamas“, – teigė įtariamojo advokatas Thomas Hansenas.

Norvegija yra NATO narė, Arktyje turinti beveik 200 kilometrų sieną su Rusija. Po sprogimų dviejuose „Nordstream“ dujotiekiuose Baltijos jūroje ir kai netoli Norvegijos naftos ir dujų įrenginių buvo pastebėti įtartini dronai, šalis paprašė kitų valstybių paramos patruliuojant prie šių įrenginių.

Norvegija šiuo metu yra didžiausia gamtinių dujų tiekėja Europai.

Per pastarąjį mėnesį Norvegijos šiaurėje, kur sutelkti strateginiai objektai, dėl įtartinos veiklos, galbūt naudingos Rusijos valdžiai, jau buvo sulaikyta dešimt asmenų.

Be to, Norvegijos žurnalistai pastebėjo, kad Rusijos stačiatikių bažnyčia Norvegijoje įsigijo keletą nekilnojamojo turto objektų prie karinių bazių.

Visą LNK Žinių reportažą apie rusų šnipą žiūrėkite čia: