JAV kalėjime N. Venckienė kalinama jau nuo praėjusių metų vasario. Suėmimo dieną buvusiai teisėjai buvo 46-eri, dabar jai, kaip nurodoma kalėjimo duomenų bazėje, jau 48-eri.

Duomenų bazėje nurodoma, kad paleidimo data iš kalėjimo vis dar nežinoma.

Nežinoma ir kada jis bus perduota Lietuvos pareigūnams, nors ekstradicija buvo patvirtinta dar pernai liepą, o per visą šį laiką jos advokatai ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad ji būtų sustabdyta ar net nutraukta.

Advokatai net kreipėsi į JAV Aukščiausiąjį Teismą, kad būtų peržiūrėtas JAV ekstradicijos įstatymas. Prašymas buvo priimtas ir buvo pranešta, kad ekstradicija stabdoma trisdešimčiai dienų, tačiau nepraėjus šiam terminui buvo pranešta, kad prašymas atmestas ir ekstradicija gali įvykti bet kurią dieną.

Remiantis JAV žiniasklaidoje skelbiamais duomenimis, N. Venckienė, remiantis ekstradicija, įtariama pagal keturis Baudžiamojo Kodekso straipsnius, nors Lietuvos pareigūnai jai buvo pareiškę įtarimus pagal trylika.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė DELFI patvirtino, kad prokuratūra dar nėra gavusi jokių oficialių dokumentų iš JAV pareigūnų.

„Generalinė prokuratūra laukia oficialaus pranešimo apie šios valstybės priimtą sprendimą“, – teigė E. Martinonienė.

Oficialiame sprendime turi būti nurodyta, ar JAV pareigūnai sutinka perduoti buvusią teisėją Lietuvai ir pagal kuriuos straipsnius JAV duoda leidimą tęsti baudžiamąjį persekiojimą N. Venckienės atžvilgiu.

Nors jau laukiama, kada bus pradėtas ekstradicijos procesas, ikiteisminis tyrimas Lietuvoje dar nėra baigtas, todėl jis bus tęsiamas gavus dokumentus iš JAV. Jei N. Venckienė tolesnio proceso metu bus nuteista ir jai bus paskirta laisvės atėmimo bausmė, iš jos trukmės bus išskaičiuotas tas laikas, kurį ji praleido JAV kalėjime.

Apie tai, kad JAV sumažino įtarimų skaičių, DELFI yra pasakojęs ir jos sūnus Karolis Venckus. „Pagal ekstradicijos sutartį ir JAV išdavimą, ją gali teisti dėl keturių įtarimų, – tvirtino K. Venckus. – Lietuvos prokurorai negali pakeiti papildomų kaltinimų, jeigu bandys pažeisti ekstradicijos sutartį, manau, kils didelis skandalas.“

K. Venckus yra kalbėjęs, kad maksimali bausmė gali siekti iki dešimties metų. „Bet mano mama niekad nebuvo teista ir jau pusantrų metų praleido kalėjime. Jei būtų bet koks kitas žmogus kaltinamas šioje byloje, tai viskas būtų seniai pasibaigę, būtų sumokėjęs baudą ir viskas būtų pasibaigę. Bet kadangi Lietuvos pareigūnai mėgsta tokiais politiniais tikslais daryti šou, visas procesas ir vyksta“, – interviu DELFI tvirtino K. Venckus.

Lietuvos Respublikos Generalinė prokuratūra N. Venckienei yra pareiškusi įtarimus pagal šiuos trylika Baudžiamojo Kodekso straipsnių:

167 str. 1 d.: neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, už kurį baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

168 str. 1 d.: neteisėtas informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimas ar panaudojimas, už kurį baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

313 str. 2 d.: mirusiojo atminimo paniekinimas, viešai paskleidžiant apie mirusįjį melagingus prasimanymus, už kurį baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

153 str.: jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimas, už kurį baudžiama laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

163 str.: piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis, už ką baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

232 str.: nepagarba teismui, už ką baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

245 str.: teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymas, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

228 str. 2 d.: piktnaudžiavimas, siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos, už ką baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

231 str. 1 d.: trukdymas teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

140 str. 1 d.: fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

286 str.: pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

154 str. 2 d.: šmeižimas asmens, neva padarius sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, už ką baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

236 str. 1 d.: asmens melagingas apskundimas įstaigai ar pareigūnui, turinčiam teisę pradėti baudžiamąjį persekiojimą, už ką baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.