Trečiadienį Seimo Užsienio reikalų komitetui (URK) pritarus ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno atšaukimui, ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad pamaina diplomatui Jungtinėje Karalystėje dar nėra pateikta. Visgi, politikas pripažino „pagaliau galįs atsidusti“, nes į skandalus įsivėlusio E. Bajarūno klausimas galiausiai yra išspręstas.

„Pamaina (E. Bajarūnui – ELTA) šiuo atveju nėra pateikta. Bus pradėtos procedūros Užsienio reikalų ministerijoje, bus skelbiama atranka ir pradėsime visą procedūrą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Noriu pabrėžti – tai yra istorijos pabaiga. Ji galėjo būti baigta kur kas anksčiau. Ar VTEK, ar ne VTEK, ar fantomas, ar ne fantomas – situacija buvo žinoma, ji niekuo nepasikeitė. Mano argumentai niekuo nepasikeitė. Pagaliau galiu atsidusti. Labai sunkią kelionę, labai sunkų maršrutą pasirinkome nuo taško A į tašką B, kai galėjome tiesiog nueiti trumpiausiu keliu ir tą klausimą būtume uždarę jau praėjusių metų rugsėjo mėnesį“, – apgailestavo jis.

Visgi, nusprendus atšaukti E. Bajarūną, G. Landsbergis vylėsi, jog ambasada Londone galės grįžti prie įprastinio darbo.

„Ačiū Dievui, kad tai baigėsi. Manau, kad taip yra ramiau ir pačiai ambasadai, ir procedūros gali prasidėti. Ir ambasada gali tiesiog atsidusti ir pradėti ramiai dirbti savo darbą“, – aiškino užsienio reikalų ministras.

Visgi, kada galėtų paaiškėti, kas pakeis E. Bajarūną, G. Landsbergis nesiėmė prognozuoti. Ministras tik patikino, kad atrankos Užsienio reikalų ministerijoje (URM) neturėtų trukti ilgiau kaip porą mėnesių.

„Savo procedūras paprastai atliekame per porą mėnesių“, – nurodė G. Landsbergis.

„Konkursai yra užtrukę ir pusantrų metų nuo to, kai mes juos paskelbiame iki tol, kol yra išrenkamas ambasadorius“, – pridūrė jis, tarsi referuodamas į daugiau kaip pusantrų metų užtrukusias procedūras dėl kandidato į Lenkijos ambasadorius.

„Vėliau prasideda politiniai procesai, kurių aš vienas negaliu prognozuoti, jie tik nuo manęs nepriklauso“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad trečiadienį posėdžiavęs Seimo URK pritarė į skandalus įsivėlusio ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūno atšaukimui.

Kaip skelbta anksčiau, praėjusių metų rudenį viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą, URM ir Prezidentūra nesutarė, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus. Spalį G. Landsbergis laikinai sustabdė E. Bajarūno funkcijas. Savo ruožtu Daukanto aikštė ne kartą ragino URM atlikti nepriklausomą tyrimą dėl E. Bajarūnui metamų kaltinimų.

Klausimas dėl diplomato darbo dėmesio centre atsidūrė ir šių metų sausį, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, jog miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas Gitanas Nausėda ir E. Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą. Komisija nustatė, kad viešnagė teatre, apmokėta iš ambasados lėšų, buvo privataus pobūdžio.
Kaip ir skiriant diplomatus, juos atšaukia prezidentas Vyriausybės teikimu.

Atsakė į M. Matijošaičio keltas abejones


Visgi, po URK posėdžio trečiadienį, vienas komiteto narių Marius Matijošaitis savo „Facebook“ paskyroje įvertino vykusias diskusijas dėl ambasadorių. Politikas, teigdamas, jog „tarpasmeniniai kaprizai tarp Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos neleido ir vis neleidžia paskirti ambasadoriaus/ės į Lenkiją“, leido suprasti, kad Varšuvos klausimas gali būti dar neišspręstas.

Klausiamas apie tokias kolegos parlamentaro abejones, G. Landsbergis patikino – sutarimas su prezidentu G. Nausėda dėl kandidatūros į Lenkiją yra rastas.

Eitvydas Bajarūnas

„Turbūt sunku būtų kitaip interpretuoti mano žodžius, negu aš juos pasakiau, išėjus iš Prezidentūros – kad yra sutartas visas sąrašas. Ką ponas Matijošaitis galvoja – negalėčiau atsakyti“, – tepasakė ministras.

ELTA primena, kad kilus Prezidentūros ir URM ginčams dėl ambasadoriaus Lenkijoje, institucijos keletą mėnesių nesutarė dėl visų 2024 m. planuojamų ambasadorių paskyrimų.

Anksčiau G. Landsbergis buvo teigęs, kad sutarimo su Daukanto aikšte nėra dėl daugiau kaip dešimties diplomatinių atstovybių.

Ginčai tęsėsi ir dėl mobingu kaltinamo bei, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) spendimu, viešus ir privačius interesus supainiojusio ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno.

Visgi, po keleto susitikimu su prezidentu, kovo pradžioje G. Landsbergis informavo, kad su šalies vadovu „rasti sprendimai visa apimtimi“. Anot jo, sutarta, kad kai kuriose iš 14 atstovybių ambasadoriai šiais metais keičiami nebus.

Lietuvos Respublikos diplomatinį atstovą užsienio valstybėje, gavus tos šalies sutikimą priimti (agremaną) ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete, Vyriausybės teikimu skiria prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją