Kaip informuoja Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO), 19 tūkst. asmenų jau pasirinko ketinamas studijuoti studijų programas, daugiau negu pusė iš jų – 2023-ųjų abiturientai.

Šiais metais studijų programas siūlo 16 universitetų ir 18 kolegijų.

Stojantieji į aukštąsias mokyklas savo prašymuose aukščiausiu prioritetu dažniausiai rinkosi universitetines socialinių mokslų (16 proc.), sveikatos mokslų (14 proc.), verslo ir viešosios vadybos (12 proc.), informatikos mokslų (9,5 proc.), menų (9 proc.) studijų programas.

Kolegijų sektoriuje – verslo ir viešosios vadybos (23 proc.), sveikatos mokslų (23 proc.), inžinerijos mokslų (14 proc.), ugdymo mokslų (10 proc.) studijų krypčių grupių programas.

Daugiausia stojančiųjų renkasi Vilniaus universitetą

LAMABPO duomenimis, daugiausia stojančiųjų studijas renkasi Vilniaus universitete, toliau rikiuojasi Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

„Populiarumu išsiskiria Medicinos studijų programa Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir Vilniaus universitete. Taip pat šiame universitete nemažai stojančiųjų renkasi Psichologijos, Teisės, Specialiosios pedagogikos ir logopedijos, Programų sistemų, Kriminologijos ir Kūrybos komunikacijos studijų programas“, – rašoma pranešime.

Į populiariausių programų dešimtuką šiuo metu patenka Mykolo Romerio universiteto Teisės ir ikiteisminio proceso studijų programa, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odontologijos ir Kauno technologijos universiteto Programų sistemų studijų programos.

Populiariausios – didžiųjų miestų kolegijos

Norintieji studijuoti kolegijose, prašymuose dažniausiai nurodo Kauno kolegiją, Vilniaus kolegiją ir Klaipėdos valstybinę kolegiją.

„Dažniausiai stojantieji renkasi Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo studijų programą Kauno kolegijoje ir Klaipėdos valstybinėje kolegijoje, taip pat Vaikystės pedagogikos studijų programą Vilniaus kolegijoje ir Marijampolės kolegijoje“, – teigia LAMABPO.

„Tarp populiariausių studijų programų jau keletą metų išlieka Kosmetologijos ir Burnos higienos studijų programos, vykdomos Kauno kolegijoje, Bendrosios praktikos slaugos studijų programa, vykdoma Vilniaus kolegijoje ir Alytaus kolegijoje“, – priduriama pranešime.

Panašus skaičius stojančiųjų renkasi Tarptautinio verslo, Kineziterapijos, Higieninės ir dekoratyvinės kosmetologijos (Vilniaus kolegija), Logistikos (Kauno kolegija) studijų programas.

Laikyti vieną ar daugiau stojamųjų egzaminų į meno krypties studijų programas užsiregistravo daugiau nei 1,9 tūkst. stojančiųjų.

Egzaminuose jau dalyvavo per 1,6 tūkst. stojančiųjų, iš jų teigiamai įvertinti 1 594 asmenys. Pagrindinė stojamųjų egzaminų sesija vyks iki liepos 25 dienos.

Į ugdymo studijų programas užsiregistravo per 2,4 tūkst. asmenų

LAMABPO duomenimis, į ugdymo studijų krypčių grupės studijų programas jau užsiregistravo per 2,4 tūkst. stojančiųjų. Nuo šių metų stojantiesiems į ugdymo mokslų studijų programas nėra vykdomas motyvacijos vertinimas.

Šiemet prioritetinėms priskiriamos šios studijų kryptys: pradinio ugdymo pedagogai, specialieji pedagogai, mokomojo dalyko pedagogai pagal matematikos, lietuvių kalbos ir literatūros, fizikos, chemijos, biologijos, informacinių technologijų, istorijos, geografijos, vokiečių kalbos ir prancūzų kalbos dalyko specializacijas.

Taip pat prioritetas teikiamas informatikos, inžinerijos, matematikos, fizinių mokslų, slaugos ir akušerijos studijų kryptims.

LAMABPO primena, kad stojantiesiems svarbu dėmesingai užpildyti prašymą. Pirmuoju pageidavimu stojantysis turėtų nurodyti labiausiai norimą studijų programą su pasirinktu finansavimo šaltiniu ir atitinkamai pagal svarbą išrikiuoti kitus pageidavimus. Pagrindinio priėmimo metu jų į savo prašymą galima įtraukti ne daugiau kaip 9 pageidavimų.

Apie pagrindinio priėmimo rezultatus stojantieji bus informuoti rugpjūčio 2 d. tiek informacinėje sistemoje, tiek elektroniniu paštu.

Studijų sutartis įstojusieji galės sudaryti elektroniniu būdu (nuo rugpjūčio 2 d. 15 val.) arba atvykus į aukštąją mokyklą (nuo rugpjūčio 3 d. 8 val.) iki rugpjūčio 4 d. 16 val. Rugpjūčio 7–10 d. vyks papildomas priėmimas.

Kvietimai studijuoti bus paskelbti rugpjūčio 16 d. Papildomo priėmimo antrasis etapas vyks rugpjūčio 21–24 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją