Pagal kitą - savanoriai niekam grėsmės nekėlė, nes miškuose tik grybavo.

Tokie keisti istorijos vertinimai ne tik nustebino, bet ir papiktino šio įvykio liudytojus, rašo „Lietuvos rytas“. Apie GRU vaidmenį šioje istorijoje V.Landsbergis kalbėjo liudydamas Seimo komisijai, tiriančiai buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Juro Abromavičiaus žūtį.

Nepriklausomybės Akto signataras Nikolajus Medvedevas 1993 metų rugsėjį vadovavo parlamentarų grupei, siekusiai nutraukti valstybės nepriklausomybei pavojingą savanorių maištą ir įtikinti juos išeiti iš miško.

V.Landsbergio praėjusią savaitę pasakyti žodžiai jam priminė 1993 metais skambėjusias šio tuomet įtakingiausio šalies veikėjo kalbas:

"Su parlamentarų grupe 1993-iųjų rugsėjį ne kartą lankiausi pakaunės miškuose. Tada aiškiai supratau: jei V.Landsbergis, kurį savanoriai labai gerbė, būtų paraginęs sugrįžti, jie nedelsdami būtų išėję iš miško. Apskritai tada reikėjo visiems politikams susėsti prie vieno stalo ir pasitarti, kaip elgtis, kad Lietuvai būtų geriau. Tačiau kiekvienas galvojo, kaip ta situacija pasinaudoti savo naudai. Daugelis į mišką pasitraukusių savanorių jautėsi esą didvyriai. Padrąsinimo jie sulaukdavo ir iš kai kurių tuometinių parlamentarų".

Apie buvusio savanorio ir VSD pareigūno J.Abromavičiaus susprogdinimą N.Medvedevas turi nuomonę:

"Jis per daug žinojo, nes išsiaiškino, kas susprogdino tiltą per Bražuolę ir kas kurstė savanorius pakaunėje. Sprogmenį po J.Abromavičiaus automobiliu padėjo tie patys asmenys, kurie surengė geležinkelio tilto ties Bražuole sprogdinimą. Juk reikėjo suslėpti galus į vandenį, nes už teroro aktą būtų ilgam sėdę už grotų".