Teigia užfiksavę rimtą pažeidimą

Neringos savivaldybės atstovai nurodė, kad leidimas statyboms nebuvo išduotas.

Delfi sulaukė vietos gyventojų pranešimo apie pradėtus statybos darbus Nidoje šalia viešbučio „Nidus“. Esą jie vyksta neteisėtai, nes aplinkinių namų savininkai nėra išreiškę pritarimo.

Vietos gyventojų teigimu, statybas pradėjo viešbučio „Nidus“ savininkas Egidijus Vičius. Pranešėjų teigimu, prie Kuverto g. 15 pastato pradėjus įrenginėti padelio kortus imta kirsti medžius. Jie svarstė, kad tai gali būti daroma be leidimų.

„Šiandien (antradienį – red. past.) aš ir kiti bendrijos nariai buvome informuoti, kad viešbučio „Nidus“ savininkas E. Vičius šalia mūsų bendrijos pastatų, adresu Kuverto g. 15E, Nida, pradėjo kirsti pušis, ardyti natūralų miško paklotą ir pradėjo padelio kortų statybas.
Statybos Nidoje

Norime informuoti, kad bendrija „Nidos namai“ ir jos nariai nebuvo informuoti apie tokias ypatingai triukšmingo sporto įrenginių statybas po poilsio apartamentų langais, nebuvo su bendrija ir jos nariais derinti jokie projektai. Bendrijos pirmininkas artimiausiu metu taip pat išsiųs raštą Neringos savivaldybei, kad jokie derinimai su bendrija „Nidos namai“ nebuvo atlikti ir jokie bendrijos sutikimai nėra gauti“, - rašoma rašte pareigūnams, kurį gavo ir Delfi.

„Prašau Neringos savivaldybę, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, Aplinkos apsaugos departamentą ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją:

1. Nedelsiant stabdyti E. Vičiui išduoto statybos leidimo galiojimą (SLD išduotas be sklypo bendranuomininkių, t.y. bendrijos „Nidos namai“ narių susirinkimo sutikimo);
2. Nedelsiant stabdyti E. Vičiaus atliekamus darbus ir medžių kirtimus adresu Kuverto g. 15, Nida;
3. Esant galimybei, nustatyti atsakingus asmenis ir imtis priemonių dėl tolimesnių galimai neteisėtų padelio kortų statybos veiksmų užkardymo“, - dėstoma rašte kontroliuojančioms institucijoms.

Savivaldybė teigia leidimo nedavusi, institucijos pradėjo tyrimus

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė Delfi teigė, kad dėl šio atvejo bus atliekamas patikrinimas.

„Reaguodama į šį pranešimą, Statybos inspekcija 2023-07-05 atliks patikrinimą dėl statybų Jūsų nurodytu adresu. Apie atlikto patikrinimo išvadas Statybos inspekcija informuos Jus atskiru pranešimu“, - teigė R. Kėkštienė.
Statybos Nidoje

Tuo metu Aplinkos apsaugos departamentas jau buvo nuvykęs į vietą ir atliko patikrinimą.

„Vakar (birželio 21 d.) Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos pareigūnai, gavę pranešimus dėl galimai neteisėto pušų kirtimo Nidoje šalia Kuverto g. 15, tą pačią dieną atliko patikrinimą ir pradėjo tyrimą. Daugiau informacijos galėsime pateikti, kai tyrimas bus atliktas. Tyrimui atlikti reikalinga išsami analizė, todėl pareigūnai informavo, kad šiuo metu sunku įvertinti tyrimo baigties terminą: gali užtrukti nuo mėnesio iki dviejų, tačiau baigties terminas dėl tyrimo metu galimų naujų aplinkybių gali būti ir ilgesnis“, - teigė Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai.

Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė Delfi teigė, kad statybos esą prasidėjo be leidimo: „Statybos leidimas nebuvo išduotas.“

Taip pat ji informavo ir dėl medžių pjovimo aplinkybių: „Leidimas nebuvo išduotas ir medžių kirtimui, tačiau buvo gautas prašymas ir jo pagrindu pradėtos procedūros leidimo išdavimui.“
Neringos savivaldybė

Verslininkas: viskas teisėta
Tuo metu verslininkas E. Vičius laikėsi pozicijos, kad leidimas statyboms išduotas ir esą viskas buvo suderinta su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.
Statybos Nidoje

„Statybos leidimai buvo išduoti. Savivaldybė išdavė, Kuršių nerijos nacionalinis parkas viską suderino. Visi parašai yra. Tik staiga du žmonės ėmė ir persigalvojo. Ir tada viskas prasidėjo“, - kalbėjo E. Vičius.

Jis pripažino, kad buvo pradėta statyti padelio kortus: „Čia buvo suplanuoti padėlio kortai. Visos aplinkinės namų bendrijos sutiko. Bet staiga keli žmonės, sėdėdami prie alaus bokalo, ėmė ir sugalvojo planą. Sako, mes persigalvojom. Ten gyvena keli blogi žmonės, tokie iniciatoriai. Tai aš nenoriu pyktis, jei Nidai kortų nereikia, tada aš ir nestatysiu. Atsisakau šitų planų. Ten gyvena mano geras bičiulis, jį sudraskys, jeigu aš statysiu toliau.“

Galiausiai jis nesutiko, kad medžiai pjauti neteisėtai.

„Dėl medžių sukeltas dirbtinis skandalas. Mums leidimų nereikėjo. Buvo nukirsta viena pasvirusi ir padžiūvusi pušis. Ji buvo pasvirusi 45 laipsniais. Ją reikėjo šalinti. Ta pušis tikrai nebuvo sena. Ji nebuvo šimtametė. Ir taip pat nukirsta gal 10 nestorų klevų. Jiems nereikia leidimo. Pati savivaldybė viską fiksavo ir žinojo“, - teigė E. Vičius.

Nidoje tai jau nėra pirmos statybos, kurios vietos gyventojams kelia daugybę klausimų. Neseniai Delfi žurnalistas Tomas Janonis rašė apie planuojamas statybas šalia Kuršių marių, Pamario gatvėje, buvusios pionierių stovyklos teritorijoje. Dėl jų teisėtumo vietos gyventojai taip pat kelia klausimų. Straipsnį galite rasti čia.

T. Janonis taip pat rašė apie prasidėjusias statybas Nidoje prie jūros. Šiuo atveju kyla įtarimų, kad gali būti pritaikyta Specialiųjų tyrimų tarnybos įvardyta schema. Straipsnį galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)