Jeigu Seimas pritartų, asmenims, netekusiems 75–100 procentų darbingumo, būtų mokama 2 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos neįgalumo pensija.

Tai numatančias Šalpos pensijų įstatymo pataisas įregistravo Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Morgana Danielė.

Pasak jų, Šalpos pensijų įstatymo pakeitimo projektas parengtas paaiškėjus, kad Lietuvoje egzistuoja grupė asmenų su negalia, kuri yra išskirtinai diskriminuojama ir gauna ypatingai mažas šalpos neįgalumo pensijas, lygias tik 1 šalpos pensijos bazės dydžiui, t. y. 173 Eur.

„Šis dydis yra vienodas tiek sunkios, tiek vidutinės negalios atveju. O lengvą negalią turintys negauna nieko. Be to, ši grupė asmenų su negalia yra vienintelė, kuri netenka šalpos neįgalumo pensijos tuo atveju, jei įsidarbina. Tai asmenys, kurie negalią įgijo būdami vyresni nei 24 metai ir neturėdami minimalaus darbo stažo“, – dokumento aiškinamajame rašte sako projektą įregistravusios Seimo narės Monika Ošmianskienė ir Morgana Danielė.

Kaip pastebi parlamentarės. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atlieka Minimalių pajamų studiją, po kurios, remdamasi mokslininkų rekomendacijomis dėl minimaliųjų pajamų sistemos pertvarkos, imsis rengti atitinkamus teisės aktų pakeitimus.

„Tačiau tai įvyks geriausiu atveju kitais metais. Tuo tarpu žmonėms gyventi reikia čia ir dabar. Įvertinus faktą, kad Lietuvoje yra dviženklė metinė infliacija, o elektros ir dujų kainos siekia neregėtas aukštumas, teikiamas šis įstatymo projektas dar šiemet ir prašoma skubos",- sako projekto iniciatorės M. Ošmianskienė ir M. Danielė.

„Sodros“ duomenimis, įstatymo pataisos paliestų apie 400 neįgaliuosius. Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad tai iš valstybės biudžeto pareikalautų papildomų 836 tūkst. 628 Eur, jei šalpos pensijų bazės dydis išliktų 173 Eur arba 894 tūkst. 660 Eur, jei šalpos pensijų bazės dydis padidėtų iki 185 Eur.

Pagal šiuo metu galiojantį Šalpos pensijų įstatymą, asmenims, pripažintiems netekusiais 60 procentų ir daugiau darbingumo (iki 2005 m. liepos 1 d. pripažinti I ar II grupės invalidais) po to, kai jiems sukako 24 metai ir neturintiems minimaliojo darbo stažo mokama 1 šalpos pensijų bazės dydžio šalpos neįgalumo pensija.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją