Sinoptikė Elvyra Latvėnaitė dalijasi naujausia artimiausių dienų ir kitos savaitės prognoze.

Penktadienį, balandžio 5 -osios naktį, nedideli krituliai, rytą ir dieną jau gausiau palis. Vėjas naktį pietų, pietryčių, rytą vakariniuose rajonuose pietvakarių 6-11 m/s, dieną vakarų, pietvakarių 7-12 m/s, gūsiai iki 14 m/s. Naktį plius 1-4°C, pietiniuose, pietvakariniuose rajonuose plis 5-6°C, dieną plius 8-13°C, vėsiausia šiaurės rytiniuose rajonuose ir pajūryje.

Šeštadienį, balandžio 6- osios naktį, gausokai lis, dieną protarpiais lietus. Vėjas naktį pietų, rytą ir dieną pietvakarių, vakarų 7-12 m/s, gūsiai 15 /s, pajūryje gūsiai 17 m/s. Naktį plius 3-6°C, dieną 13-18°C, šiaurės vakaruose 10-14°C, pajūryje 7-9°C.

Sekmadienį, balandžio 7 d., jau be lietaus, naktį rūkai gali tvyroti, daugiausia vakariniuose rajonuose. Vėjas naktį nepastovus 4-8 m/s, dieną pietinių krypčių 6-11m/s. Naktį 4-8°C, dieną 15-20°C, pajūryje 8-13°C.

Pirmadienį, balandžio 8-osios naktį, be lietaus, vėl gali rūkai driektis, dieną turėtų su perkūnija palyti, daugiausia šiauriniuose, šiaurės rytiniuose rajonuose. Vėjas nepastovus 4-8 m/s, pajūryje dieną šiaurės vakarų 6-11 m/s. Naktį 6-11°C, dieną 17-22°C, pajūryje 10-13°C.

Antradienį, balandžio 9-osios naktį, gali trumpai su perkūnija palyti, daugiausia šiauriniuose, šiaurės rytiniuose rajonuose, rytą ir diena be lietaus. Vėjas nepastovus 4-8 m/s. Naktį 8-12°C, dieną 18-23°C, pajūryje 11-16°C.

Trečiadienį, balandžio 10 d., be ženklesnio lietaus, tik vakare gali trumpai, su perkūnija nulyti. Vėjas pietinių krypčių 6-11 m/s. Naktį 10-14°C, dieną 19-24°C, vakariniuose rajonuose 13-18°C.

Ketvirtadienį, balandžio 11 d., be ženklesnio lietaus. Vėjas vakarų, pietvakarių naktį 5-10 m/s, dieną 7-12 m/s, gūsiai 14 m/s. Naktį 4-9°C, dieną 10-13°C, pajūryje 7-9°C.

Primename, kad iki praėjusio savaitgalio net 56 metus laikęsis šilumos rekordas buvo viršytas 3,7 laipsnio. Vilniuje skirtumas tarp senojo ir naujojo rekordo siekė beveik 5 laipsnius. Vilniaus universiteto (VU) Hidrologijos ir klimatologijos katedros profesorius Arūnas Bukantis LNK vidurdienio žiniose įvertino rekordus.

Pašnekovas pabrėžė, jog tokia šiluma kovo mėnesio pabaigoje yra „nelabai pageidautina“.

„Pirmiausia dėl to, kad tai yra neįprastas karštis. Ir gamta nėra pasirengusi tokiu laiku atsibusti. Nes dabar yra tik pirmosios balandžio dienos ir išlieka didelė tikimybė šalčio įsiveržimui.

Dėl to gali nukentėti ir vaismedžiai, ir vaiskrūmiai, visi gyvosios gamtos objektai. Jie gali būti apgauti šitokios šilumos“, – situaciją komentavo VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros profesorius.

A. Bukantis teigė, jog per Velykas susiklostė tokia situacija, kai atsidarė kelias tekėti orui iš Šiaurės Afrikos, Viduržemio jūros regiono.

Jis kalbėjo, jog balandžio mėnesiui prognozuojama 1–2 laipsniais aukštesnė temperatūra už vidutinį daugiametį norminį vidurkį.

„Na, o kritulių yra prognozuojama pirmoje mėnesio pusėje netgi 10–20 procentų daugiau nei vidutiniškai. O antroje – turėtų kritulių būti mažiau 10–15 procentų“, – prognozėmis dalijosi klimatologas A. Bukantis.

O faktas, kad rekordai viršijami ne dalimis laipsnio, o kartais net 5 laipsniais nurodo kardinalius atšilimo procesus, teigė klimatologas A. Bukantis.

„Reikia būtinai pasiruošti. Sunkiausia, kai trumpalaikiai būna karščio pliūpsniai, dabar buvo temperatūra komfortiška – 20–25 laipsniai. Bet ateina vasara ir pastaraisiais dešimtmečiais kiekvieną vasarą sulaukiame vis po kelias karščio bangas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)