Teigiama, kad apatiniais iš didelio pirkinių sąrašo nurodęs pasirūpinti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Apatiniais ir ne tik turi pasirūpinti dar trys savivaldybės.

Anykščių rajone perkama 800 apatinių drabužių komplektų.

„Perkam 800 vienetų, komplektų. Į vieną komplektą įeina įvairiai: po tris ar po dvi poras. Tarkime, yra ir viršutinis, ir apatinis [drabužis], priklausomai nuo to, ar vyras, ar moteris“, – pasakojo Anykščių savivaldybės parengties pareigūnė Reda Kruopė.

Anykščių rajono savivaldybė už daugiau kaip 13 tūkst. eurų pripirko apatinių, tai pyko ir juokina vietinius.

„Eikit jūs, man tai juokas su tais liemenukais ir su kelnaitėm“, – sakė viena gyventoja.

Viešai skelbta, kad apatiniai reikalingi per ekstremalias situacijas.

„Ir kur bėgs su tom liemenėlėm prie tų ekstremalių situacijų? Papasakokit plačiau“, – juokėsi kita pilietė.

Rajono valdžia plačiau papasakoti turi ne tik vietos gyventojams, bet ir tarybos nariams, šis klausimas buvo aptartas ir per vieną tarybos posėdį.

„Kad Anykščių rajono savivaldybė perka apatinių komplektus, tikriausiai, reikia dabar ir paaiškinimo, kam tie apatiniai komplektai yra skiriami“, – nurodė savivaldybės administracijos direktorė Jurgita Banienė.

Anykščių rajono tarybos narys Dainius Žiogelis pasakojo, jog apatinių pirkimas truko apie dvejus metus nuo paraiškų pateikimo iki įgyvendinimo: „Galbūt žmonės arba pamiršo, arba negirdėjo. Greičiausiai tai yra viešinimo stoka.“

Teigiama, kad apatiniai turi pasirūpinti ne tik Anykščiai – iš viso keturios savivaldybės: Utena, Molėtai, Kalvarija. Tik pastarosios savivaldybės apatinių dar nepirko, Anykščiai pirmi.

„Mes patenkam į valstybinį gyventojų apsaugos planą branduolinės ir radiologinės avarijos atveju ir būtent šios keturios savivaldybės yra numatytos kaip priimančios evakuotus gyventojus“, – pažymėjo R. Kruopė.

Tai reiškia, kad Astravo elektrinėje įvykus branduolinei avarijai iš užterštų rajonų, kaip Vilniaus, Švenčionių, būtų evakuojami gyventojai į Anykščių kolektyvinės apsaugos statinius, kuriuos įpareigota viskuo aprūpinti.

„Apatinės kelnaitės, tarkime, moteriškos ir bra. Tai nėra kažkokios liemenėlės. Tipas kaip sportinio [rūbo]“, – teigė Anykščių savivaldybės parengties pareigūnė.

Anykštėnai dėl apatinių vis tiek nerimsta.

Liemenėlė

„Jeigu bus Astravas, mums šitos liemenėlės tikrai nepadės, žinokit. Gal kokias dujokaukes reikės dėtis, kad kvėpuoti būtų geriau, o ne liemenėles. Kas čia per daiktas, kokia nesąmonę sugalvojo. Kiek pinigų plauna, tai nesuprantu“, – piktinosi gyventoja.

Savivaldybė aiškina toliau: apatinius įpareigojo pirkti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, o verkti dėl pinigų esą nereikia.

„Tai yra tikslinės dotacijos, tai ne biudžeto pinigai“, – tikino administracijos direktorė.

Anykštėnai raginami nusiraminti: pirkinių sąraše, pavojaus atveju, yra šlepečių, treningų ir net naktinių marškinių.

Visą „LKN Žinių“ reportažą apie Anykščių rajono savivaldybės pirkinius žiūrėkite čia: