Milda teigia, kad apie artimo dėdės mirtį jai pranešė su šia situacija visiškai nesusijusi jos pažįstama moteris. „Nė vienam žmogui nelinkėčiau patirti to, ką aš tą akimirką patyriau“, – DELFI pasakojo moteris.

Žinios sukrėsta moteris tai pranešė ir savo dėdės įbroliui. Jie visi kartu nuvyko į dėdės namus, nes nė nežinojo, ar ta žinia – tikra. „Nuvažiavome į kiemą, mačiau, kad užuolaidos pratampytos. Pradėjome belsti į langus kaimynui, o jis visiškai girtas paklausė, ko mes norime, ir paragino dingti iš čia. Mes tik paklausėme, ar dėdė tikrai mirė, jis patvirtino, ir išvažiavome iš kiemo“, – teigė ukmergiškė.

Po apsilankymo dėdės namuose jie visi nuvažiavo į šeimos kapavietę. Ten rado neseniai supiltą kauburėlį ir uždegtą žvakelę.

Ukmergės miesto seniūnija teigia, kad miręs vyras buvo palaidotas kaimyno lėšomis, o artimiesiems apie vyro mirtį nepranešę policijos pareigūnai tvirtina, kad duomenis tikrino: „Patikrinus duomenų bazę buvo nustatyta, kad senelė, tėvas ir motina yra mirę.“

Palaikus rado pro langą įlipęs kaimynas

64-erių ukmergiškės dėdę negyvą namuose rado jo kaimynas. „Iš pradžių jis (kaimynas – DELFI) sakė, kad įėjo pro duris, bet dėdė visuomet būdavo užsirakinęs. Tada jau pasakė, kad langas buvo atidarytas. Taip, iš tiesų langą jis visuomet laikydavo atidarytą, nes sirgo obstrukciniu bronchitu, – pasakojo moteris. – Tai jis ir pasakė: „Pamačiau, kad jis guli ant grindų, aparatas veikia, šlangelės įkištos į nosį, tai įlipau per langą.“ Tada jis iškvietė policiją ir atrakino duris iš vidaus.“

Vyras buvo rastas sekmadienį. Tą patį vakarą jis buvo išvežtas į morgą, o jau pirmadienį palaidotas. „Visi tikėjo kaimynu, kuris sakė, kad jis neturi giminių, – tvirtino moteris. – Giminių ir nebeieškojo, jį laikė šaldytuve ir net nedarė skrodimo.“

Po to, kai vyras buvo palaidotas, teisės tvarkyti kapavietę atiteko jį palaidojusiam kaimynui. M. Mikutavičienė teigia, kad kapavietę, kur palaidoti dėdės tėvai, ji ir jos artimieji prižiūri jau kelis dešimtmečius, tad sieks atgauti teises prižiūrėti kapavietę.

Bijojo mirties

Teisybės ieškanti M. Mikutavičienė įsitikinusi – dėdė negalėjo taip staiga mirti, nors jo sveikata šlubavo. „Pas jį namuose nuolat būdavo daugybė vaistų, – pasakojo moteris. – Bet jis sirgo tik obstrukciniu bronchitu. Mums greitosios pagalbos vedėja pasakė, kad tokia liga sergantys žmonės gali gyventi ir gyventi.“

Kvėpavimo takų ligą turėjęs vyras prieš pusmetį buvo metęs rūkyti, nevartojo alkoholio. „Jis turėjo labai daug vaistų. Gėrė vaistus nuo cukraligės, nors ja ir nesirgo. Jis tiesiog labai bijojo mirties“, – teigė vyro giminaitė.

Šiuo metu mirusio vyro artimieji siekia, kad būtų atliktas skrodimas mirties priežasčiai nustatyti.

Paliko testamentą

Vienišiaus gyvenimą gyvenęs 64-erių vyras visą savo turtą – kuklų būstą trijų butų name – testamentu paliko savo kaimynei. Tai jo dukterėčiai taip pat kelia įtarimų, mat vyras buvo homoseksualus, o, jos žiniomis, notaro kontoroje abu su kaimyne vaidino įsimylėjėlių porą.

„Birželio pabaigoje mano dėdė su kaimyne atėjo į notarinę. Ten ji prisistatė kaip jo sugyventinė. Jie buvo linksmi, vis apsikabindavo, – pasakoja moteris – Ir jis surašė testamentą, kurį padavė tai moteriai. Jie pasakė, kad yra sugyventiniai, nors ji yra dėdės kaimyno sugyventinė.“

Moteris prisiminė, kad būtent tuo metu jos dėdės telefonas buvo nuolat išjungiamas. „Aš jo klausiau, kas čia yra, kodėl jis telefoną nuolat išjungia, o jis sakė, kad gal jis genda, nes tikrai jo neišjunginėja, – pasakojo ukmergiškė. – Dabar supratau – čia ji išjunginėjo. Ji nuolatos pas jį sėdėdavo.“

Moteris abejoja šiuo dėdės žingsniu: „Jis negalėjo jai užrašyti, nes jis buvo homoseksualus. Jei jis ir būtų rašęs kažkam, būtų užrašęs savo meilužiui.“

Tiesa, pokalbio metu dukterėčia pabrėžė, kad nė vienas giminaitis nepretenduoja į jo turtą, juos domina tik netikėta bei paslaptinga dėdės mirtis.

Dukterėčia: jis bijojo kaimynų

Ukmergiškės ir jos dėdės namus skyrė vos pusė kilometro, tad tiek ji, tiek jis dažnai svečiuodavosi vienas pas kitą. „Už sienos gyvenusių kaimynų jis pats bijojo, todėl daug bendravo su mumis. Tai jis pas mus ateidavo, tai mes. Jis bendravo ir su netoliese gyvenančiu įbroliu. Mes nuolatos su juo bendraudavome: susiskambindavome, susieidavome, padėdavome, kiek reikėjo. Jis pas mane nakvodavo net savaitėmis: dvi ar tris, čia ir maudydavosi, aš jį apkirpdavau“, – vardijo ukmergiškė.

Jos teigimu, dėdės kaimynai dažnai girtaudavo ir triukšmaudavo, tad jis, pavargęs nuo aplinkos, ramybę atrasdavo jos namuose. „Už sienos jie nuolatos girtaudavo ir triukšmaudavo. Jie kone kasdien būdavo girti, jį reketuodavo, prašydavo jo pinigų, – tęsė moteris. – Jis net ne kartą kvietė jiems policijos pareigūnus. Jis buvo pavargęs nuo jų.“

Moteris pasakoja, kad vyras taip bijojo savo kaimynų, kad dar pavasarį buvo suplanavęs parduoti savo būstą ir išsikraustyti. Skelbimas buvo patalpintas viename internetiniame portale, tačiau pirkėjų neatsirado, tad vyriškis ir toliau liko ten gyventi.

Policija: patikrinus duomenų bazę buvo nustatyta, kad senelė, tėvas ir motina yra mirę

Ukmergės rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkė Inga Malinauskienė DELFI teigė, kad rugpjūčio 12 dieną buvo gautas pranešimas apie negyvą rastą pacientą. Policijos pareigūnus iškvietė greitosios medicinos pagalbos medikai.

Pranešime buvo pažymėta, kad medikai negali rasti asmens duomenų, todėl vyro tapatybė nebuvo žinoma. Atvykę pareigūnai nustatė asmens tapatybę ir patikrino centrinę duomenų bazę. Buvo nustatyta, kad senelė, tėvas ir motina yra mirę.

„Susisiekus su asmens šeimos gydytoju buvo gautas patikinimas, kad žmogus ilgą laiką sirgo, buvo duotas kvėpavimo aparatas, nes sirgo astma, mirties liudijimas bus išduotas“, – teigė I. Malinauskienė.

Ukmergės rajono policijos atstovės teigimu, jei nėra duomenų, kad mirtis galėjo būti smurtinė ar negauta artimųjų pareiškimų, kad asmuo galėjo tapti nusikaltimų auka, ikiteisminis tyrimas neturi būti pradėtas.

„Vadovaujantis 2016-09-28 Lietuvos policijos generalinio komisaro nurodymo 1.1.2.1. „gavus informacijos apie žmogaus mirties faktą, kai nėra duomenų, kad mirtis galėjo būti smurtinė (nužudymas, savižudybė, nelaimingas atsitikimas ar kt.) ir nėra gautas mirusiojo artimųjų ar kitų asmenų pareiškimas, kuriame nurodoma, kad asmuo galėjo tapti nusikaltimo auka (Rekomendacijų dėl ikiteisminio tyrimo pradžios ir jos registravimo tvarkos, patvirtintų Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro 2008-08-11 įsakymu Nr. I-110 „Dėl Rekomendacijų dėl ikiteisminio tyrimo pradžios ir jos registravimo tvarkos patvirtinimo“ 142 ir 144 punktai). Šiuo atveju taip pat neskiriama užduotis atlikti tyrimą, o gaunamas nustatytos formos dokumentas (kopija) dėl konstatuotos mirties priežasties“, – teigė I. Malinauskienė.

Ukmergės miesto seniūnija: vyras buvo palaidotas ne valstybės, o kaimyno lėšomis

Ukmergės miesto seniūnijos vyresnioji specialistė Sandra Dutkuvienė DELFI teigė, kad vyras buvo palaidotas ne valstybės, o kaimyno lėšomis. „Jei būtų laidojama valstybės lėšomis, mirusysis būtų atgulęs į vienišų asmenų eilę Pašilės kapinėse“, – įvardijo S. Dutkuvienė.

„Rugpjūčio 13 dieną į Ukmergės miesto seniūniją kreipėsi mirusio kaimynas, turėdamas medicininį mirties liudijimą (originalą), išduotą Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC), – įvardijo Ukmergės miesto seniūnijos vyresnioji specialistė. – Iš kaimyno sužinota, jog vyras buvo įvaikintas ir gyveno su įtėviais, o jo paskutinis noras buvo būti palaidotam šalia įtėvių toje pačioje kapavietėje (ant paminklo jau buvo iškalti jo vardas ir pavardė) Ukmergės rajone esančiose Dukstynos kapinėse. Patikrinę įrašus seniūnijos kapinių knygose prie palaidotų vyro įtėvių pavardžių radome įrašytą būtent jo, kaip jų kapavietės prižiūrėtojo, pavardę.“

S. Dutkuvienė teigė, kad ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas todėl, kad buvo aiški mirties priežastis: „Mirties priežastis – liga, nurodoma mirties liudijime.“

S. Dutkuvienė taip pat įvardijo ir kitą įvykio detalę – vyras mirė ne namuose. „Kiek pasakojo kaimynas, vyras mirė greitosios pagalbos automobilyje, o ne namie“, – teigė S. Dutkuvienė, nors greitosios pagalbos medikai policijos pareigūnus iškvietė dėl negyvo rasto paciento.

„Leidimas laidoti išduotas pagal Ukmergės rajono savivaldybės tarybos 2016 m. sausio 28 d. sprendimą Nr. 7-1 III sk. 7 punktą (leidimas laidoti esamoje kapavietėje išduodamas kapavietę prižiūrinčiam asmeniui, esant jo rašytiniam sutikimui, kitam laidojančiam asmeniui, pateikusiam kapinių prižiūrėtojui mirties liudijimą ir kt.)“, – įvardijo S. Dutkuvienė.