Į sesučių pagalbos šauksmą ji atskubėjo nieko nelaukdama – apie tai, kad jos yra skriaudžiamos savo namuose net neįtarė su jomis kone kasdien bendravę pedagogai: juk jeigu ir sužalotos, tai pačios susižalojo, nes turi raidos sutrikimų. Tylėjo ir motina – tada, kai nubausta nepilnametė klūpėdavo kampe, ji iš rankų nepaleisdama telefono smagindavosi žiūrėdama linksmus vaizdelius internete.

Dabar motina atgailauja, kad tinkamai nesirūpino savo dukromis ir buvo pametusi galvą dėl sugyventinio. O juk tada, kai socialinė darbuotoja iškvietė vaiko teisių specialistus ir policijos pareigūnus, ji šiems aiškino, kad yra puiki motina, tinkamai prižiūri savo vaikus, o jeigu kils problemų, pati paskambins bendruoju pagalbos telefonu ir paprašys pagalbos.

„Tu tik tylėk, nieko nesakyk, gausi nemokamą advokatą“, – savo sugyventinį mokė moteris, kai pareigūnai šį sodino į policijos tarnybinį automobilį. Ir dar pridūrė, kad šis policijoje taip pat gali iškelti bylą.

Ne bet kam, o jos pačios nepilnametėms dukroms, nes šios esą apie jį feisbuke paskleidė negražių pasakojimų.

„O kur tas plaktukas, kuriuo tau daužė per rankas?“ – dairydamasi į šonus mergaitės klausė policijos pareigūnė.

„Nežinau, nematau, jis toksai mėlynas“, – ne iš karto, tik paraginta socialinės darbuotojos, ji išdrįso papasakoti viską, ką patyrė savo namuose. Nutarė daugiau netylėti ir nekentėti.

O vėliau, kai atsidūrė visiškai svetimoje šeimoje ir buvo prižiūrima laikinosios globėjos, kai buvo atskirta nuo mamos ir patėvio, nuo gimimo raidos sutrikimų turinti mergaitė neatpažįstamai pasikeitė. Ir vėl atsidūrė ją skriaudusio patėvio glėbyje – tada, kai globėja nepilnametę išlydėdavo į mokyklą, ši slapta bėgdavo susitikti su tuo metu jau buvusiu motinos sugyventiniu.

Į tėvus tinkantį vyrą mergaitė įsimylėjo. Nes jis „davė meilės“. Nevaikiškos.

Bet tai nebuvo meilė – vyras nepilnamete tiesiog pasinaudojo, kai ją ne kartą seksualiai prievartavo. Miškelyje ir šalia mokyklos esančiame apleistame pastate.

Asociatyvi nuotrauka
Apie prievartą buvo užsiminusi ir mergaitės sesuo – tada, kai į namus atvyko socialinė darbuotoja ir jos iškviesti pareigūnai, ši prasitarė, kad patėvis prie jos lenda. Tik tąkart tuo viskas ir baigėsi – atrodo, vyras dar nespėjo prieš nepilnametę panaudoti seksualinio smurto. Bet neabejotinai planavo.

Šis buvęs mergaičių patėvis jau pasiųstas į kalėjimą – teismas nusprendė, kad prieš abi psichinių sutrikimų turinčias sesutes smurtavęs bei vieną jų seksualiai prievartavęs vyras už grotų privalės praleisti 3 metus 6 mėnesius. Ši skirta bausmė yra labai švelni – baudžiamasis įstatymas vien už seksualinį prievartavimą numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dešimties metų. Tačiau teismas, nors ir atsižvelgė, kad vyras visiškai nesigailėjo smurtavęs prieš mergaites, vykęs baudžiamasis procesas jam neturėjo jokios įtakos, o jo veiksmai turėjo ir ateityje turės neigiamos įtakos prievartautos mergaitės psichologinei būsenai, nutarė skirti bausmę, kuri yra mažesnė už jos vidurkį.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas taip pat nutarė, kad nuteistasis mergaitėms privalės sumokėti 10 tūkstančių eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Šio sadisto vardas ir pavardė negali būti skelbiami – taip siekiama apsaugoti prievartą patyrusias mergaites. Dėl to neskelbsime ir vietos, kur buvo įvykdyti šie nusikaltimai – bet kokia informacija apie nepilnametes gali joms pakenkti ne tik dabar, bet ir ateityje.

„Aš bijojau, nes jis ir prieš mane yra smurtavęs, o mergaitės man ne kartą yra pasiskundusios, kad jis prie jų priekabiauja, ypač tada, kai būna girtas“, – vėliau, kai suprato, jog be reikalo buvo stojusi ginti savo sugyventinį, per apklausą teisinosi mergaičių motina.

Atsikvošėti ją privertė ne tik policijoje pradėtas tyrimas dėl smurto prieš mergaites, bet ir vėliau, kai jos buvo apgyvendintos pas globėjus, iš vienos dukros išgirsti žodžiai: „Mama, jis tavęs niekada nemylėjo, jis nuo pirmo susitikimo žavėjosi manimi ir tik mane mylėjo, laukė, kol aš sulauksiu 18 metų, o tada mes būtume gyvenę kartu“.

„Išgirdusi šiuos žodžius patyriau šoką – nesuprantu, jeigu tai yra tiesa, kodėl jis, jeigu yra sąžiningas žmogus, man to nepasakė“, – moteris dar iki šiol negali susitaikyti su šokiruojančia realybe.

Su vyru, kuris vienas augino nepilnametę dukrą, moteris susipažino sanatorijoje, į kurią buvo atvežusi nuo gimimo raidos sutrikimų turinčias dukras. Ši pažintis kaip reikiant pakeitė moters gyvenimą – netrukus ji su savo dukromis nutarė apsigyventi vyro namuose. Moterį užbūrė jo sakomi gražūs žodžiai, rūpestingumas – iš pradžių atrodė, kad jis vienodai myli ir savo, ir jos dukras.

Bet tai buvo tik santykių pradžioje – vėliau moteris pamatė tikrą sugyventinio veidą, tačiau jo namų nepaliko, tylėjo ir tada, kai šis skriausdavo jos dukras. Net tada, kai tai matė savo akimis.

Asociatyvi nuotrauka
Apie neadekvatų sugyventinio elgesį ji nieko nepasakojo ir socialinei darbuotojai – nenorėjo nemalonumų, apsimetė, kad viskas susitvarkys, pagaliau ir jos dukros, turinčios raidos sutrikimų, ne visada būdavo paklusnios.

Tylėjo ji ir tada, kai dukros užsiminė apie priekabiavimą – moteris mergaičių net nepaklausė, ką konkrečiai jis daro. Tylėjo ir tada, kai su giminaičiais Naujuosius metus šventęs sugyventinis nepilnametę dukrą privertė gerti stiprų alų.

„Jeigu tu negersi, žinai, ką tau padarysiu“, – mergaitei pasakytus sugyventinio žodžius citavo moteris. Ir pridūrė, kad puikiai suprato, ką jis turėjo omeny – vyras iš visų jėgų kumščiu trenkė į sekciją.

„Nepadėjau savo mergaitėms, nes jo bijojau – jaunesnioji dukra į smurtą reaguodavo labai skausmingai, tada pradėdavo bėgti iš namų, ne kartą teko jos ieškoti, – pasakojo moteris. – Esu mačiusi, kaip sugyventinis dukrą paklupdydavo į kampą, ji turėdavo klūpėti po kelias valandas, kartą jis net norėjo jai surišti rankas – mergaitė po to pradėjo save žaloti, o kartą buvo susipjausčiusi rankas.“

Moteris negalėjo paaiškinti, kodėl sugyventinis labiausiai smurtavo prieš jos jaunesniąją dukrą, bet tuo pačiu pažymėjo, kad savo vienturtę mergaitę jis labai mylėjo ir niekada prieš ją nebuvo pakėlęs rankos.

„Girtas jis buvo neadekvatus“, – pridūrė kelerius metus sugyventinio namuose praleidusi moteris.

Kad sugyventinis plaktuku dukrai daužė per per rankas, moteris teigė sužinojusi tik tada, kai į namus atvyko socialinė darbuotoja. Tačiau tada iš jos elgesio neatrodė, kad ji būtų turėjusi nusiskundimų sugyventiniu – atvirkščiai, ji net nebandė ginti savo skriaudžiamų dukrų, aiškino, jog šios viską išsigalvoja.

Ir tai labai vaizdžiai iliustruoja policijos pareigūnų vaizdo kameromis užfiksuoti įrašai – moteris aiškino, kad jos dukrai yra diagnozuotas elgesio emocinis sutrikimas, esą ji yra ir prieš ją pakėlusi ranką, net peiliu norėjo įdurti, be to, ne pirmą kartą pati save susižalojo, o apie tai, jog smurtauja sugyventinis, esą ji nieko nežino.

„Ji nesisako niekada, ar ji susižalojo, ar ji kažką dar – ji nesisako, ar jai kas negerai, ar dar kažką, slepia ir viskas, o po to pasako socialiniui darbuotojui, o man sako, ko nežiūri ar dar kažko“, – įraše užfiksuoti motinos žodžiai.

Ir dar čia pat ji pridūrė, kad dukra yra melagė: „Ji kartais ir prisifantazuoja, čia, žinokit, visko būna.“

„O jūs žinojote, kad jūsų sugyventinis mergaitę skriaudžia?“ – motinos klausė pareigūnė.

„Kur? Nieko nemačiau, nieko nenoriu sakyti“, – į kalbas nesileido moteris.

„O kodėl nenorite?“ – nusistebėjo policininkė.

„Kai reikės, aš asmeniškai pranešiu policijai“, – atkirto motina.

„Tai reiškia kažkas vyksta“, – moterį bandė prakalbinti pareigūnė.

Asociatyvi nuotrauka
Bet ši ir toliau nesileido į kalbas: „Sakau, asmeniškai pranešiu be socialinės pagalbos. Aš asmeniškai. Nenoriu, kad taip būtų, noriu asmeniškai pranešti, viskas. Dabar nieko nesakysiu.“

Kai netrukus iš pareigūnų sužinojo, kad dėl smurto prieš dukrą bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, moteris prisipažino, jog jau ir anksčiau turėjo reikalų su policija – kai gyveno su kitu vyru.

„Tai aš jau žinau šitą, buvo jau vieną sykį mums toks atvejis – irgi taip prieš vyrą buvo tas pats, bet nieko neįrodė – ji pasakė, kad aš viską pati pasidariau, tik pamelavau visiems, – aiškino nepilnamečių motina. – Taip būna, taip būna, patikėkite manim, taip ir bus ir čia tas pats – kai bus apklausa, ji pasakys, kad aš viską pamelavau. Žinau tai – šiandien vienaip kalba, o mentūroj kalbės kitaip.“

Kai jos sugyventinį policijos pareigūnai nutarė išvežti į komisariatą, moteris puolė šį raminti, kad greitai išleis, areštinėje net nelaikys 48 valandas.

„Nelaikys, ne, tik apklaus, dar gausi areštinėje nemokamą advokatą, nuvažiuoji tenai ir nieko nesakai, iškart pasakau – sakyk, kad ji žodžiais puola, drasko, visokiais keiksmažodžiais, nu, kad taip taip, – kalbėjo moteris. Ir čia pat kreipėsi į pareigūnus: – Ir jis irgi gali parašyti pareiškimą, kad, štai, dukra, šita, per feisbuką visaip jį išvadino.“

Kai pareigūnas moteriai nurodė, kad jos sugyventinis galės parašyti pareiškimą, mergaičių motina net nudžiugo: „Nu tai va, sakau, nenusileisk ir tu – irgi gali už šmeižtą, kodėl ji turi teisę visaip vadinti?“

Bet byla policijoje prieš nepilnametę dėl tariamo šmeižto taip ir nebuvo iškelta, tuo metu pareigūnai aiškinosi smurto atvejus – per apklausas paaiškėjo, kad patėvis skriaudė ne tik jaunesniąją mergaitę, bet ir šios vyresniąją sesutę.

„Dažniausiai jis mane mušdavo laidu“, – per apklausą, dalyvaujant vaiko teisių gynėjams ir psichologams, prisipažino mergaitė. Ji ne kartą matė, kaip patėvis skriaudžia jaunesniąją sesutę, bet nieko negalėjo pakeisti, bet tada, kai šis jai per rankas ėmė daužyti plaktuku, mergaitė nutarė ieškotis pagalbos.

„Buvau kambaryje, kai patėvis sesę mušė su plaktuku – gal tris kartus trenkė į ranką, – kalbėdama mergaitė parodė, kad įrankiu mergaitei trenkė į riešą. – Gal tris kartus. Sesuo verkė, jai labai skaudėjo, paskui jai ant rankos liko žaizda.“

Mergaitė negalėjo pasakyti, kodėl vyras smurtavo – esą atėjo į kambarį, kuriame jos žaidė, ir pasakė, kad dabar „reikia patikrinti nervus“. Ir ėmė daužyti plaktuku.

„Sesei bėgo kraujas, aš pasakiau mamai, kad apibintuotų ranką, bet ji tuo metu darė valgyti ir nepadėjo – sakė, kad pati susižeidė, tegul pati ir gydosi“, – prisiminė mergaitė.

Asociatyvi nuotrauka
Namuose pagalbos nesulaukusios mergaitės nutarė daugiau nekentėti – išėjo iš namų ir gatvėje, kaip pačios sakė, „gaudė internetą“. O tada feisbuke susirado socialinę darbuotoją, ją pakvietė draugauti ir išsiuntė žinutę apie patiriamą smurtą.

Ši iš karto sureagavo – net stebėjosi, kad šeimoje lankėsi išvakarėse, o mergaitės nieko apie įtemptus santykius nepasakojo.

„Kai lankydavausi šeimoje, matydavau, kad santykiai yra įtempti, buvo nuolatiniai konfliktai, bet tai gal labiau buvo tarp tarp mergaičių ir mamos, nes ji kartais ant dukrų šaukdavo, su jomis bendraudavo pakeltu tonu“, – pasakojo socialinė darbuotoja.

Ji neslėpė žinojusi, kad motina mergaitėms taikydavo bausmes – atimdavo telefonus, paskirdavo namų areštą, kai šios niekur negalėdavo išeiti iš namų – tik iki mokyklos ir atgal.

„Bet nelabai pavykdavo to laikytis, mergaitės neklausydavo“, – moters teigimu, dukros buvo „probleminės“, nes ir parūkydavo, ir neįspėjusios išeidavo iš namų, o tėvai jų nesugebėdavo suvaldyti, jiems buvo sunku jas auklėti ir užtikrinti namuose tvarką.

„Ir pačių tėvų įgūdžiai silpni, nemotyvuoti, tėvai mergaitėms net neužtikrindavo medikamentinio gydymo, kuris buvo skirtas psichiatrų“, – savo įžvalgomis dalijosi specialistė.

Tądien, kai ji po feisbuke gautos žinutės apsilankė šeimos namuose, ją pasitiko jaunesnioji dukra, kuri nieko nesakiusi šiai atkišo telefoną ir liepė pažiūrėti nuotrauką – joje buvo nufotografuotas mergaitės ranka rašytas tekstas: „Aš nebenoriu čia gyventi, vežkite mane kur nors, kad ir į sanatoriją“.

„Tada išėjau su ja pasikalbėti į lauką – mergaitė parodė sužalotą ranką ir papasakojo, kad jai plaktuku trenkė patėvis, parklupdęs ant kelių, sakydamas, kad taip tikrina jos nervus, – socialinės darbuotojos teigimu, sužalojimas buvo kirstinis, ranka apie žaizdą buvo stipriai paraudusi. – Mergaitė sakė, kad jai ranką sužalojo savaitgalį. Paskui pasikalbėjau su mergaitės seserimi – ji visa tai patvirtino, sakė, kad sesuo buvo parklupdyta, o tada patėvis jai trenkė plaktuku.“

Socialinė darbuotoja apie šį įvykį bandė sužinoti ir motinos poziciją, tačiau ji į kalbas nesileido, siūlė pasikalbėti su jos sugyventiniu, tik šis tuo metu buvo išvažiavęs į pas psichologą konsultacijai.

„Pasakiau, kad aš jau jo paklausiau, bet tada motina pareiškė, jog mergaitė susižalojo pati, atsitrenkdama į radiatorių – nieko nelaukusi iškviečiau policiją, sulaukiau budinčių pareigūnų iš vaiko teisių tarnybos“, – sakė ji.

Netrukus namuose pasirodė ir mergaičių patėvis, kuris nepripažino, kad smurtavo prieš podukras.

„Jis yra uždaro būdo, ne visada priima rekomendacijas, net ir auklėjimo klausimais – jis turi tvirtą, bet ne visada teisingą nuomonę, manau, kad pagal jo suvokimo galimybes“, – socialinės darbuotojos teigimu, mergaičių patėvis keletą metų nevartojo alkoholio, net buvo užsikodavęs, tačiau vėliau ir vėl paniro į alkoholizmo liūną.

O kai būdavo girtas, savo agresiją nukreipdavo į podukras.

Asociatyvi nuotrauka
„Kai paskutinį kartą mane mušė su laidu, jis buvo išgėręs, – prisiminė vyresnioji mergaitė. – Per Naujuosius metus jis buvo piktas, tada mama su patėviu žaidė su buteliu, paskui jis supyko, kad aš lindau ir gyniau mamą. Supykęs jis gėrė toliau, o paskui man davė gerti degtinės ir alaus. Sakė, imk, gerk ir nieko nesakysi. Norėjau stiklinę išpilti, bet jis liepė gerti – išgėriau. O paskui kambaryje davė stiklinę alaus, sakė, gerk vitaminų. Po to pasijutau blogai – skaudėjo galvą, vėmiau.“

Bet, kaip aiškėja iš jaunesniosios mergaitės liudijimo, patėvis prieš mergaites smurtaudavo ir būdamas blaivus. Pavyzdžiui, tada, kai jis podukrą daužė plaktuku, mergaitės teigimu, jis buvo blaivus, tačiau agresijos priepuolį greičiausiai iššaukė konfliktas su vaikų motina.

„Mama matydavo, kad tėtis mane mušdavo, bet ji nieko nesakydavo, – mergaitė sakė, kad smurtą patyrė daugybę kartų, dar daugiau jai tekdavo klūpėti kampe. – Ir mama ir tėtis liepdavo – klūpėdavau prie fotelio, prie spintos, po 2-3 valandas. Kartais pabėgdavau, bet tada mane atgal parsivesdavo.“

Mergaitė prisipažino, kad sužalojimus gydėsi pati – vaistinėje nusipirko tepalo „iš mamos duotų ir sutaupytų pinigų“. Tuo pačiu tepalu ji gydėsi ir ranką, kai patėvis ją daužė plaktuku.

„Tada, kai jis baigė mane mušti, pasakė, kad, štai, gerai padariau, – mane norėjo apginti sesė, kuri pasakė, kad jeigu mus dar muš, pasakysime socialinei darbuotojai, bet jis neišsigando, sakė, jog gausime su diržu“, – nepilnametė teigė, kad po sumušimo nuėjo ir kelias valandas glaudėsi prie namų esančiame pastate, kuriame ji augino mažą šuniuką.

„Kai mama sužinojo, kad mane mušė su plaktuku, ji sakė: „Gerai, kad taip padarė“, – šokiruojančią realybę atskleidė mergaitė. – Tada ji net sužeistų vietų nežiūrėjo ir man nepadėjo gydytis.“

Kai mergaitės buvo paimtos iš šeimos, vaiko teisių tarnybos darbuotojai jas apgyvendino pas globėją. Nepraėjus nė pusmečiui, kai vyresnioji mergaitė išvyko gyventi kitur, globėja buvo priversta kreiptis pagalbos į policiją – jaunesnioji mergaitė, kurią patėvis vertė klūpoti ir daužė plaktuku, labai pasikeitė.

„Per tą laiką, kai ji gyveno kartu, atkreipiau dėmesį, kad mergaitė yra nusistačiusi prieš berniukus, vyrus, bet vieną dieną pastebėjau, jog ji yra pasikeitusi – net pradėjo kalbėti, kad yra ne vaikas, o jau suaugusi“, – pasakojo globėja.

Jos teigimu, netrukus mergaitė pradėjo bėgti iš namų, o kartą, kai ją išleido pasivaikščioti, ši laiku negrįžo.

„Pranešiau policijai, o pareigūnai ją rado miškelyje kartu su buvusiu patėviu“, – sakė moteris.

Kai pareigūnai nepilnametę parvežė į namus, globėja negalėjo patikėti tuo, ką mato: mergaitė buvo per juosmenį persijuosusi bliuskutę ir užsirišusi ją, o ant kūno buvo užsivilkusi tik megztinį.

Kur buvo ir ką veikė, mergaitė nepasakojo, o po kelių dienų pradėjo pasakoti, kad myli buvusį savo patėvį. O tai labai nustebino, nes anksčiau, kai važiuojant automobiliu ji šį pamatydavo, net slėpdavosi, jo labai bijojo.

„Aš jai buvau sakiusi, kad nereikia bijoti, jis nieko tokio nepadarys, o jei skriaus, ji apie tai turi man pasakyti“, – pasakojo moteris.

Kad su patėviu nepilnametė susitiko ne šiaip sau, moteris suprato dar tą pačią dieną, kai ją į namus parvežė policijos pareigūnai – moteris ėjo į daržą, kai išgirdo, kaip globotinė kalbėjosi telefonu.

Asociatyvi nuotrauka
„Ačiū Dievui, kad vaikų neprisidirbome“, – nepilnametės žodžius citavo ji. O vėliau, kai pabandė jos paklausti, kodėl kalbėdama telefonu ji minėjo Dievą, mergaitė papasakojo sukurtą istoriją – esą mokykloje vienai mergaitei medikai buvo diagnozavę vėžį, bet šiandien paaiškėjo, kad įvyko klaida ir ji neserga, todėl ji ir pasakiusi „ačiū Dievui“.

Tą patį vakarą moteris vonios kambaryje apžiūrėjo mergaitės drabužius – ant apatinių pamatė dėmių ir nutarė jų neskalbti, o kitą dieną kreiptis į policiją ir paprašyti juos ištirti. Nuojauta neapgavo.

Bet tai nebuvo vienintelis kartas, kai ji susitiko su buvusiu patėviu – toks „pasimatymas“ vėl įvyko po kelių dienų dar net neprasidėjus pamokoms, – mergaitė su juo nuėjo į netoli mokyklos esantį apleistą pastatą. Čia vėl prieš ją buvo panaudotas seksualinis smurtas.

Po šių „pasimatymų“ mergaitė „įsimylėjo“ – net nesivaržydama ėmė aiškinti, kad myli buvusį patėvį, be jo negali gyventi, net grasino, kad nušoks nuo tilto ir „be savo meilės negyvens“, o šis su jos mama gyveno tik dėl to, kad ja buvo taip susižavėjęs, jog ryžosi kartu gyventi. Ir būti šalia nepilnametės, kol ji sulauks 18 metų.

Vyras su mergaite santykius nutraukė, kai tik buvo iškviestas į policiją. Tik drąsos pripažinti, kad seksualiai prievartavo nepilnametę, taip ir nesurado. O ši mergaitė tuo metu tik apie jį ir tegalvojo. Tik vėliau, kai jai buvo paaiškinta, kad tai, kas įvyko tarp jos ir patėvio, nėra normalu ir net laikoma nusikaltimu, mergaitė šiek tiek nurimo – per apklausą paaiškėjo, kad ji dėl savo amžiaus ir raidos sutrikimų net nesuprato, ką patėvis su ja daro.

„Supratau, kad darėme meilę“, – prisipažino mergaitė.

Apie tai, kas įvyko, patėvis ją vertė niekam nepasakoti – esą tai tebus jų paslaptis. Bet ta „paslaptis“ greitai išaiškėjo – pareigūnai net perskaitė mergaitės ir vyro susirašinėjimus feisbuke, kur atvirai jie susirašinėjo apie tai, kas vyko miškelyje ir apleistame pastate.

„Su ja nebuvau susitikęs, – kaltės kratėsi buvęs patėvis. – Taip, pripažįstu, kad su ja susirašinėjau ir žinutės nebuvo tinkamo turinio, bet jai taip rašiau, nes norėjau jos atsikratyti – man trūkdavo kantrybė, ji man pati rašydavo, skambinėdavo.“

Vyras savo pozicijos nekeitė ir tada, kai pareigūnai jam parodė žinutes.

„Kad ir ką rašiau, to nebuvo“, – vyras teigė, jog tapo buvusios sugyventinės ir jos dukrų auka, nes šios norėjo pas jį grįžti gyventi, bet jis jų nusprendė atgal nepriimti.

„Jos visos trys sakė, kad keršys ne tik man, bet ir visai giminei, sakė, mums nebus ramybės“, – atsakomybės bandė kratytis vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)