Pensijų kaupimo antroje pakopoje šiemet atsisakė 40 tūkstančių gyventojų, arba daugiau nei pusė šiais metais į sistemą pakviestų.

Priekaištų nemažėja, o siūlymų, kaip reikėtų sistemą taisyti, jau seniai priregistruota daug ir įvairių, tačiau niekas iki šiol nepasistūmėjo iš vietos.

Ledus pralaužti rudens sesijoje tikisi prezidentas. Parlamentarams teiks savo pasiūlymą.

„Vieną kartą per kaupimo periodą pensijų fonduose sudaryti galimybę išsiimti 25 procentus lėšų“, – sakė prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Pasak Vilniaus universiteto docento Algirdo Bartkaus, tai yra būdas pritraukti gyventojus į kaupimą antroje pakopoje.

„Čia bandymas yra vėl kaip nors surasti būdą, kaip galėtume atgal žmones pritraukti į antrą pakopą“, – teigė docentas.

Anot Prezidentūros, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Airijos, Lenkijos ir dar keletos valstybių pensijų kaupimo sistemos – panašios į Lietuvos. O ten galimybės išsiimti dalį lėšų egzistuoja.

„Pasiūlymas yra nuskambėjęs viešoje erdvėje, bet teisės aktų pasiūlymų mes nematėme ir neturime, tai vertinsime, kai bus preliminarūs teisės aktai“, – komentavo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas tokį prezidento siūlymą mato kaip artėjančių rinkimų pasekmę.

„Smarkiai neploju, aš šitą siūlymą priimu kaip rinkiminį. Visai greitai prezidento rinkimai, prezidentas turi kažkaip reaguoti į tai, ką šneka žmonės“, – pastebėjo politikas.

Algirdas Sysas

„Šis dydis subalansuoja du dalykus – iš vienos pusės gyventojams yra patraukliau ir saugiau kaupti pensijų fonde žinant, kad sunkią akimirką gyventojas galės pasinaudoti dalimi lėšų, iš kitos pusės – trys ketvirtadaliai lėšų vis dar būtų kaupiama pensijų fonduose“, – aiškino V. Augustinavičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija apskritai siūlo su pasiūlymais neskubėti ir palaukti Konstitucinio Teismo verdikto, ar pensijų kaupimo tvarka antroje pakopoje neprieštarauja Konstitucijai. Opozicija dėl to į Konstitucinį Teismą kreipėsi dar kovą.

„Siūlymų yra labai daug. Buvo siūlymų ir viską išsiimti, ne tik 25 procentus, bet, kaip ir minėjau, mes tada pradedame vėl kažkur po gabalėlį kažką bandyti dėlioti, neišsiaiškinę išvis, ar ant teisingų pamatų visa sistema stovi“, – sakė M. Šiurkus.

Augustinavičius teigia, kad toks prezidento siūlymas niekaip nepaneigia ir neprieštarauja jokiam Konstitucinio Teismo sprendimui.

Ekonomistai sako, kad kartą per kaupimo laikotarpį išsiimti dalį lėšų būtų galima tik labai aiškiai apibrėžus aplinkybes. Pavyzdžiui, užklupus onkologinei ar kitai sunkiai ligai.

„Mes galbūt galėtume leisti išsiimti dalį to kapitalo, nes tai gali padidinti šansus, kad žmogus tos senatvės sulauks ir ta senatve mėgausis“, – svarstė A. Bartkus.

„Kiekvieno gyventojo situacijos neišeis įvertinti, visų ligų į vieną registrą taip pat neišeis surašyti, dėl to kur kas racionalesnis siūlymas, prezidento nuomone, yra sudaryti galimybę išsiimti 25 proc. lėšų, nesusiejant konkrečiai su viena ar kita priežastimi“, – tikino V. Augustinavičius.

Patarėjo teigimu, palaikančių prezidento siūlymą yra.

„Mes matome, kad net ir iš valdančiųjų kai kurios partijos iš tikrųjų pozityviai žiūri“, – sakė V. Augustinavičius.

Dalis gyventojų pageidautų atėjus laikui išsiimti visą sukauptą sumą. Tokį siūlymą Seimui kovą jau teikė valstiečiai, tačiau pritarimo nesulaukė.

Šiuo metu visus pinigus iš karto išsiimti gali tik tie, kurių sukaupta suma neviršija 5400 eurų. Kitiems, sukaupti pinigai mokami dalimis kas mėnesį, kaip priedas prie „Sodros“ pensijos.

Gyventojai pyksta, jog vadovaujantis tokia tvarka, daliai prie pensijos kas mėnesį prisideda vos keliasdešimt eurų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: