Ketvirtadienį ministras Gintautas Jakštas paskelbė, kad penkios ugdymo įstaigos Anykščių, Lazdijų, Šilutės ir Marijampolės savivaldybėse netinkamai panaudojo valstybės biudžeto lėšas. Anot jo, vaikų mokymui skirtos lėšos buvo panaudotos streikavusių pedagogų atlyginimų išmokėjimui. Ministro vertinimu, tai padaryta pažeidžiant Darbo kodeksą.

Savo ruožtu streiką organizavusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas tikina, kad palaiko tokį mokyklų sprendimą.

„Yra 5 mokyklos ir savivaldybės, kurios mokėjo mokytojams, tai džiaugiamės už tokią pilietinę drąsą ir iniciatyvą padaryti tokį precedentą“, – Eltai teigė A. Navickas.

„Pinigai pagal paskirtį pasiekė mokinius, nes jie buvo sumokėti mokytojams, kurie įgyvendino toliau ugdymo programą. Jeigu bus grąžinti valstybei, tai reiškia jie bus atimti iš mokinių“, – pridūrė jis.

Savivaldybių nuomonės išsiskiria

Ministro skelbtų savivaldybių nuomonės išsiskiria. Kol vienos suskubo grąžinti lėšas į biudžetą, kitos nemato tam pagrindo ir palaiko LŠDPS poziciją.

„Tarybos sprendimu, atlyginimus išmokėjome iš savivaldybės biudžete skirtų lėšų, jokių švietimo lėšų mes nemokėjome. Ministras gali skelbti ką jis nori, grąžinti lėšų nematome pagrindo“, – Eltai sakė Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis.

Panašios pozicijos laikosi ir Marijampolės savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Nerijaus Mašalaitis, teigdamas, kad nemato būtinybės grąžinti lėšas, tačiau prireikus tą padarys.

„Visos mokymo lėšos yra paskaičiuotos mokslo metams, jas gauna savivaldybė, paskirsto, jų kažkam grąžinti nereikia“, – kalbėjo N. Mašalaitis.

„Mes esame vaikų ir mokytojų pusėje. Jeigu sumokėjo, tai sumokėjo. Jeigu reikės – grąžinsime“, – pridūrė jis.

Kaip skelbta LRT laidoje „Panorama“, Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis tikina gavęs raštą, jog profsąjunga lėšas į biudžetą grąžins iki kovo 10 d.

Kad permoką jau grąžino ir Lazdijų mokykla-darželis „Kregždutė“ ketvirtadienį pranešė savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

ŠMSM nekeičia savo pozicijos

Visgi, savo pozicijos neišsižadantis ministras tikina, kad sprendimas streikuojantiems pedagogams atlyginimą išmokėti iš ugdymui skirtų biudžeto lėšų prieštarauja Darbo kodeksui ir kitiems teisės aktams.

„Visi vienodai valstybėje privalo laikytis Darbo kodekso ir kitų teisės aktų. Jeigu iš anksto pranešama, kad streikuojantiems mokytojams bus apmokėta, tai iškreipia streiko esmę“, – komentavo G. Jakštas.

„Atlyginimas už streiko dienas nėra mokamas, nebent sutariama derantis su šalimi, prieš kurią nukreiptas streikas. Tačiau tokių prašymų net nebuvome gavę. Tad kai kurių mokyklų ir savivaldybių sprendimai ir nustebino, ir nuvylė, juo labiau kad streiko metu buvo akcentuojamas pilietiškumas“, – pridūrė ministras.

Į savivaldybių pareiškimus reaguodama ŠMSM primena, kad Darbo kodeksas galioja visiems vienodai.

ELTA primena, kad praėjusių metų rugsėjo 29 dieną prasidėjo pirmoji mokytojų profesinių sąjungų streiko banga. Streikas buvo atnaujintas lapkričio 22-ąją, švietimo darbuotojų profesinei sąjungai su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesutarus dėl mokytojų keltų reikalavimų: darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.

Vėliau, gruodžio 5-ąją, LŠDPS streiką dar kartą atnaujino, siekdami stabdyti kitų metų valstybės biudžeto pasirašymą, kol nebus įgyvendinti mokytojų reikalavimai.

Seimas patvirtino kitų metų valstybės biudžeto įstatymą, kuriame mokytojų atlyginimų didinimas numatytas po 10 proc. nuo 2024-ųjų sausio ir rugsėjo. Toks darbo užmokesčio didinimas netenkina profesinės sąjungos, kuri prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo.