„Ryt vykstančiame anglų kalbos tarpiniame patikrinime turėtų nebūti pateikta audiovizualinių užduočių. Apie tai dalis mokyklų, mokytojų ir mokinių sužinojo šiandien!“, – feisbuke rašė biologijos korepetitorius Paulius Sungaila.

Mokytojas atkreipia dėmesį, kad audiovizualinė užduotis yra pateikta tarpinio patikrinimo pavyzdinėje užduotyje.

„Mokiniai dalijasi, jog vienose mokyklose jie intensyviai ruošėsi audiovizualinei užduočiai. Kiti dalijasi šiandien sužinoję, kad audiovizualinės užduoties tarpiniame patikrinime nebus. Tai sužino likus vienai dienai iki tarpinio patikrinimo!“, – feisbuke dalinosi P. Sungaila.

Pasak mokytojo, apie naujovę žino ne visi.

„Paklausiau savo mokinių, ar jie yra informuoti apie šį pakeitimą. Vieni sužinojo šiandien, kiti nežinojo iš viso, kiti buvo informuoti, kad tokia užduotis tikrai bus“, – pasakojo P. Sungaila.

Jį stebina, kad būsimų užduočių skaičius ir tipas skelbiamas likus dienai.

„Tarpinio patikrinimo užduotį sudaro dvi dalys: sakytinio teksto supratimas (klausymas) – 4 užduotys, trukmė 45 min., rašytinio teksto supratimas (skaitymas) – 3 užduotys, trukmė 45 min. Internete, viešai šios informacijos neradau, pasidalijo mokiniai“, – teigė P. Sungaila.

Pasak jo, šis pavyzdys iliustruoja, kaip yra pasiruošta tarpiniams patikrinimams, kaip apie juos pasyviai ir selektyviai komunikuojama, kiek daug kyla interpretacijų ir spėjimų, kaip ruoštis, kokių užduočių tikėtis, kaip dviprasmiškai informuoti mokiniai.

NŠA ramina mokinius: jokių paskutinės minutės pakeitimų nebuvo


NŠA tikina, kad jokių paskutinės minutės pakeitimų nebuvo.

„Paskelbta informacija yra neteisinga ir klaidinanti. Užsienio kalbos tarpinių patikrinimų struktūra paskelbta Kalbų valstybinių brandos egzaminų užduočių apraše, kuris buvo patvirtintas 2023 m. spalį, o aprašo projektas buvo paskelbtas dar 2023 m. vasarį“, – rašoma NŠA pateiktame komentare.

„Pagal šį aprašą klausymo dalyje pateikiami keturi skirtingų žanrų ir tipų garso tekstai, iš kurių vienas gali būti audiovizualinis. Pirmųjų užsienio kalbų (anglų, prancūzų, vokiečių) tarpinio patikrinimo užduočių pavyzdžiai (skaitymo dalis, klausymo dalis su audiovizualiniu pavyzdžiu) paskelbti 2023 m. birželį.

Niekas – nei užduočių pavyzdžiuose, nei patvirtintame apraše – nebuvo keista.

Tikimės, kad neatsakingai trečiųjų asmenų skelbiama klaidinanti informacija nesutrukdys vienuoliktokams ramiai pasiruošti rytdienos tarpiniam patikrinimui“, – rašoma NŠA komentare.

Mokytojas: labai išsikreipė pranešimas su ta dezinformacija

Mokytojas P. Sungaila apgailestavo, kad labai išsikreipė pranešimas su ta dezinformacija.

„Ar čia sugedusio telefono principas, ar neįsigilinimas. Mano pasidalijimas mokinių mintimis buvo apie atsiųstą mokykloms laišką, kuriame nurodytas anglų kalbos užduočių sąstatas. Jame nebuvo nurodyta audiovizualinės užduoties. Pavyzdinėje 2023 užduotyje nurodyta. Titulinius lapus mokytojai ir mokiniai pradėjo lyginti, tarsi manydami, jog titulinis lapas aprašo, kiek ir kokių bus užduočių.

Mokiniai ir mokytojai pradėjo skirtingai suprast to laiško reikšmę ir vieniems sakyta, jog nebus tos užduoties, kitiems sakyta, jog nebus. Pasimetimas kilo tarp mokinių, aš pasidalinau šia situacija. NŠA iškreipė šią situaciją, kalbėdami apie užduočių aprašą , o ne siųsto laiško turinį ir tikslą“, – paaiškino P. Sungaila.

Sudarys dalį baigiamojo balo


Kaip jau skelbta, nuo 2024–2025 mokslo metų valstybinio brandos egzamino įvertinimą (iki 100 balų) sudarys tarpinio patikrinimo (iki 40 balų) ir brandos egzamino (iki 60 balų) įvertinimai. Per tarpinį patikrinimą surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus, į egzaminą atėjęs abiturientas jau bus tikras, kad jį išlaikė ir turės galimybę rezultatą pagerinti. Jei per tarpinį patikrinimą mokinys surinks 0 taškų, jis vis tiek galės laikyti to dalyko brandos egzaminą.

Jei mokinio netenkintų tarpinių patikrinimų metu gautas rezultatas, juos jis galės perlaikyti (išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros pirmąjį tarpinį patikrinimą) 2025 m. pavasarį (IV gimnazijos klasėje).

Kilus pasipiktinimo bangai po fizikos ir matematikos B lygio tarpinių patikrinimų dėl jų užduočių korektiškumo sudaryto ekspertų komisijos.

Ministras žada artimiausiu metu pristatyti sprendimus, kaip spręsti situaciją, kad nenukentėtų vaikai. Tačiau tarpiniai patikrinimai stabdomi nebus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)