„Savivaldybė ruošia skvero projektą ir laukia projektuotojų siūlymų. Manau, kad paminklas ten stovėti neturėtų. Nors jis nėra pripažintas nei sovietiniu, nei nesovietiniu, bet mintis jį keisti yra – išlydyti, parduoti ar dar ką kito padaryti“, – Eltai teigė Ukmergės rajono meras.

„Šiai dienai turime svarbesnių klausimų – kylančios grėsmės, saugumas. Tačiau procesas vyksta. Atsiradus siūlymams, juos svarstysime. Greičiausia, kad skveras bus be šio paminklo“, – pridūrė D. Varnas.

Šią savaitę Nacionalinis susivienijimas dėl Ukmergėje esančio „Vėliavnešių“ paminklo nukėlimo kreipėsi į desovietizacijos komisiją. Partijos teigimu, paminklas, stovintis Kauno ir Deltuvos gatvių skvere, simbolizuoja sovietinę okupaciją.

„Nacionalinio susivienijimo Deltuvos skyrius reikalauja pagaliau nukelti sovietinę okupaciją šlovinantį paminklą ir dėl vertinimo kreipėsi į desovietizacijos komisiją“, – išplatintame pranešime cituojamas skyriaus pirmininkas Marius Parčiauskas.

Pasak kreipimosi autorių, Ukmergės rajono savivaldybės administracija 2022 metų birželį vykdė gyventojų apklausą, kuri parodė, kad paminklo nukėlimui iš 600 balsavusių ukmergiškių pritaria 75 procentai. Visgi, partijos teigimu, savivaldybė į gyventojų poziciją neatsižvelgia.

ELTA primena, kad diskusijos dėl savivaldybei nuosavybės teise priklausančio „Vėliavnešių“ paminklo prasidėjo 2022 metais. Tuomet savivaldybės taryba vieningos nuomonės neturėjo.

2022 metų kovą, norint išreikšti paramą nuo karo kenčiančiai Ukrainai, „Vėliavnešių“ skulptūra buvo nudažyta šios šalies vėliavos spalvomis.

Visgi praėjusių metų rugpjūtį Ukmergės rajono savivaldybė pranešė, jog paminklas buvo ištepliotas svastika. Dėl incidento buvo pradėtas tyrimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją