Po Sausio 13 minėjimo, kurio metu Nepriklausomybės aikštėje susirinkusi minia triukšmavo ir neleido pasisakyti daliai renginio dalyvių, feisbuke imta platinti informaciją, kad verta nepraleisti ir Vasario 16-osios minėjimo.

Bene daugiausiai diskusijų kilo buvusiam Darbo partijos atstovui Gintarui Furmanavičiui feisbuke parašius: „Sekanti stotelė – Pilies gatvės balkonas vasario 16 dieną“.

Nors G. Furmanavičius vėliau aiškino, kad jį ne taip suprato – esą jis tenorėjo pasakyti, kad „sekanti vieno asmens kulto išraiškos stotelė bus Pilies gatvės balkonas vasario 16 dieną“, tai sukėlė audringas reakcijas.

Gintaras Jonas Furmanavičius

Visuomenininkas Andrius Tapinas feisbuke paskelbė organizuojantis Vasario 16-ai skirtą renginį.

Tuo metu konservatorių frakcijoje dirbantis parlamentaras Justas Džiugelis, reaguodamas į tai, kad ėmė sklisti skirtingų visuomenės grupių iniciatyvos rinktis vasario 16 dieną Pilies gatvėje, pakvietė kitą savaitę „Šeimų sąjūdžio“ atstovus ateiti pas jį į Seimą ir pasakyti, kas jiems skauda.

„Noriu dialogo būdu išsaugoti dar vienos svarbios Lietuvai datos šventumą. O jūs?“, – rašė jis.

Tiesa, politiko iniciatyva susilaukė ne tik pritarimo, bet ir pašaipų dėl to, kad jis prieš Galimybių pasą protestuojančius žmones kviečiasi į parlamento rūmus, kur be šio dokumento patekti nebegali ir Seimo nariai. Tiesa, J. Džiugelis patikino, kad jei bus noras, ras išeitį.

Socialiniuose tinkluose imta dalintis „maršistams“ prijaučiančių žmonių kvietimais į Vasario 16-osios minėjimą.

„O artimiausias renginys jau netrukus, po mėnesio vasario 16, prie balkonėlio. Organizatorius – Vytautas Landsbergis. Susitinkam? Patriukšmausim“, „Vasario 16-ąją pavaišinsime ir Tapiną“ – tokius ir panašius komentarus savaitgalį feisbuke rašė žmonės.

Į būsimą renginį kvietė ir parlamentaro Petro Gražulio patarėjas Kristupas Krivickas, kuris ragino Signatarų namų balkone kalbant V. Landsbergiui garsiai skanduoti „Lietuva“.

„Taip garsiai, kad nei jis pats, nei mes negirdėsime kaip jis mus vėl išvadins ne Lietuvos, ne žmonėmis“, – rašė jis.

Kai kurie žmonės feisbuke kvietė kuo didesnę minią į Pilies gatvę, kad „saujelė budulių“ ir vėl nesugadintų šventės, o kai kur įtampa buvo pasiekusi tokį tašką, kad skambėjo grasinimai „sugadinti snukį“.

Generalinis komisaras: rengsime planus

Panašu, kad Vasario 16-osios šventė policijai tikrai nebus rami.

Gal verta atšaukti Pilies gatvėje tradiciškai vykstantį minėjimą prie Signatarų namų Pilies gatvėje, kur tradiciškai kalbą pasakydavo konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis?

Apie tai Delfi paklaustas Generalinis policijos komisaras R. Požėla pirmadienį sakė, jog asmeniškai vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės paprašė policijos atstovus pakviesti į darbo grupes, kurios spręs dėl renginių.

Renatas Požėla

„Kad būtinai pakviestų mus dalyvauti arba bent jau kad mes turėtume galimybę teikti informaciją kaip ekspertai. Kad renginio organizatoriai maksimaliai turėtų informaciją iš mūsų. Ir taip jiems lengviau būtų priimti vienus ar kitus sprendimus, toks mano prašymas buvo ir ministrė pažadėjo, kad arba įtrauks, arba pakvies kaip ekspertus dalyvauti“, – sakė generalinis komisaras.

R. Požėlos teigimu, kad kol kas konkrečiai kalbėti yra per anksti, mat iki renginio liko visas mėnuo.

„Informacijos kol kas yra labai emocinės. Artėjant tai datai turėsime daugiau ir detalesnės informacijos, dirbsime kartu su kitomis institucijomis ir ruošime tam tikrus planus“, – kalbėjo jis.

Tačiau R. Požėla pridūrė, kad visuomenėje vyraujančias nuotaikas policija mato.

„Matome nuotaikas elektroninėje erdvėje, ruošiamės, dabar labai ankstyva kalbėti“, – aiškino jis.

Pagrindo uždrausti nebuvo

Vasario 16-osios šventinius renginius koordinuoja Prezidentūra, kokie renginiai tą dieną planuojami, iki galo nėra aišku.

Mitingui Nepriklausomybės aikštėje minint Sausio 13-ąją Vilniaus miesto savivaldybė leidimo nebuvo išdavusi.

Tačiau asociacija „Lietuvos šeimų sąjūdis“ buvo jau anksčiau gavusi leidimą mitinguoti aikštėje nuo gruodžio 30 iki sausio 16 dienos.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės, remiantis Susirinkimų įstatymu, savivaldybė neturėjo pagrindo uždrausti protestuotojams rinktis į mitingą.

„Pagal šį įstatymą, pirmenybė valstybiniams renginiams, o ne teisei rinktis į susirinkimus teikiama tik Vasario 16 d., Kovo 11 d. ir Liepos 6 d. Sausio 13-oji į šį sąrašą nepatenka“, – tikina savivaldybė.

Tai reiškia, kad leidimo rinktis, tarkime, Pilies gatvėje Vilniaus miesto savivaldybė vasario 16-ąją galėtų neišduoti.

Tačiau vargu ar mitinguotojams jo apskritai reikėtų, nes niekas nedraudžia dalyvauti viešuose renginiuose.

R. Grinevičius: jei kas atsitiks, galės padėkoti A. Tapinui

„Lietuvos šeimų sąjūdžio“ pirmininkas R.Grinevičius, paklaustas, ar organizuos kokį nors savo renginį Vasario 16-ajai, patikino, kad tokių diskusijų nebuvo.

Tačiau, anot jo, jeigu kas įvyks, kaltas bus atskirą renginį organizuoti ketinantis visuomenininkas A. Tapinas.

„Bet jūs suprantat, kas Lietuvoje vykdo skaldymą, pradedant A. Tapinu, tęsiant kitomis pavardėmis? Šiai minutei žmonių supriešinimas yra pasiekęs ribą, – Delfi pirmadienį kalbėjo R. Grinevičius. – Pilnai drąsiai galiu pareikšti, jeigu kas nors atsitiktų būtent tomis dienomis, valdančioji dauguma galėtų padėkot savo pagalbininkui A. Tapinui. Kadangi viskas buvo tylu, gražu. Sausio 13-oji pasibaigė į užmarštį. Ir staiga atsiranda asmenys, kurie sukelia socialiniuose tinkluose chaosą ir tie žmonės, kurie net negalvojo tokios minties, kad kažkur važiuoti... Gaunasi priešprieša“.

Jis patikino, esą jo vadovaujama organizacija „jokių chaosų“ nesiruošia daryti. Jo teigimu, dėl savo laikysenos organizacija apsispręs antradienį įvyksiančiame posėdyje.

Raimondas Grinevičius

„Ar mes išvis atsiribosime, ar leisim savo žmonėms pavieniui važiuoti, jeigu kurie norės, mes uždraust negalėsim“, – aiškino jis.

R. Grinevičius pridėjo, kad ir žiniasklaida esą neturėtų eskaluoti šios temos.

„Kiek žiniasklaida daugiau rašo, kad kažkas bus, kažkas įvyks, kad ten vos ne riaušės galimos, tokių dalykų eskalavimas tikrai naudos nepriduoda. Jis tik priduoda tiems žmonėms paskatinimą, kad važiuotų. Čia psichologai gali tokį dalyką pasakyt“, – aiškino jis.

Jis svarstė, kad jei žmonės vis dėl to važiuos, gal norės „parodyti taikų kažkokį pažymėjimą su paplojimais“.

Pašnekovas išsigynė, kad Nepriklausomybės aikštėje sausio 13 dieną teikiant apdovanojimą triukšmavo asociacijos atstovai.

„Jūs įsivaizduojat, kad taip buvo, bet aš įsivaizduoju, kad taip nebuvo, – patikino jis. – Kadangi Sausio 13-ąją prie Seimo suvažiavo atskiros žmonių grupės, atskiros organizacijos. Buvo ir mūsų narių, bet tai nereiškia, kad mes kažkokio kipišo organizatoriai“.

Jis aiškino, kad organizacijos žmonės esą atvažiavo į alternatyvų minėjimą 13 valandą, o ne oficialų, kuris prasidėjo 12 valandą. O jei kas atvyko anksčiau – tie esą sudalyvavo ir valstybiniame minėjime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)