Rajonų merai jau suskaičiavo, kad nebus iš ko mokėti už nepasiturinčių šeimų vaikų maitinimą mokyklose. Vaikų, norinčių nemokamai valgyti mokyklose padaugėjo dvigubai, o pinigai baigėsi. Netekę vilties savivaldybių politikai siūlo nepasiturinčių vaikų nemaitinti visą rudenį, tikintis, kad žiemą pinigų gal atsiras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas sako, kad vaikų sąskaita negalima taupyti, tačiau iš kur savivaldybėms imti pinigų, taip ir nepasakė.

Ministras įtaria žmones neteisėtai gaunant socialines išmokas

Šiauliuose susitikęs su apskrities merais, „Sodros“, Darbo biržos atstovais ministras atvirai paklausė, ar daug fiksuota fiktyvių neįgaliųjų, kaip su bedarbio pašalpom nelegaliai dirbantiems, kitom pašalpom, kurias gyventojai sugeba susitvarkyti net ir gaudami gan nemažas pajamas?

Žurnalistus domino, ar ministras įtarinėja Lietuvos žmones neteisėtai siekiant socialinių išmokų. D.Jankauskas tvirtino, kad tokių anoniminių skundų girdi dažnai, o šia tema pradėjo domėtis, nes „dūmų be ugnies nebūna“- suprask, anonimai mato, kaip kažkas dirba, gauna atlygį, tačiau vaikšto į Darbo biržą ir taip pat gauna išmokas.

Ministro manymu, tokie „apsukruoliai“, sugebantys dirbti nemokėdami mokesčių ir dar gauti socialinę paramą ir pašalpas, labai nuskriaudžia kitus Lietuvos gyventojus, ypač šiuo sunkmečiu.

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas sako bent iš dalies pritariantis ministrui, mat skaičiavo vienos rajono gyventojos paramą - esą moteris nedirbdama sugeba susirinkti apie 2000 litų bei gauti nemokamų malkų, maisto, kitų dalykų. Tam palankios sistemos neturėtų būti, mano rajonų ir ministerijos vadovai.


Pasigendama regionų plėtros politikos

Susitikime su Socialinės apsaugos ir darbo ministru Akmenės rajono meras pabrėžė, kad santykinai maži nedarbo rodikliai didmiesčiuose yra gan klaidingi. Tai meras iliustravo Akmenės pavyzdžiu - daug žmonių iš Akmenės rajono buvo išvykę dirbti į Vilnių ir kitus miestus, ten uždarius įmones žmonės plūstelėjo gimtinėn, nes nebeturi iš ko nuomotis butų.

Tokie bedarbiai registruojasi mažų miestelių darbo biržose, todėl atrodo, kad nedarbas auga tik provincijoje, o didmiesčiuose- beveik nejaučiama. Akmenėje nedarbas šiuo metu -ko ne 17 procentų. Jeigu žvelgti į šiuos skaičius, atrodo, kad Akmenėje viskas žlugo, kai tuo tarpu užsidarė vos trys įmonės, vienoje iš jų dirbo 20 žmonių.

Akmenės rajono meras sako, kad tokie socialiniai sukrėtimai atskleidžia kitą didelę bėdą – ydingai planuojama regioninė politika. Meras sako, kad pavyzdžiui Akmenės rajonas , kas kartą pasiskundęs, kad auga nedarbas, kyla gausybė socialinių problemų, gauna paramą, tačiau problema iš esmės nė nebandyta spręsti. Reikia pradėti nuo užimtumo skatinimo, o ne nuo kelių remonto ar kokios smulkios vienkartinės paramos.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją