Ant­raip grė­sė pra­ras­ti li­cen­ci­ją so­cia­li­nei glo­bai. Šių na­mų di­rek­to­riaus Ro­mu­čio Že­buo­lio tvir­ti­ni­mu, glo­bė­jų at­si­ran­da la­bai sun­kiai, to­dėl, sie­kiant su­ma­žin­ti vai­kų Glo­bos na­muo­se, dvie­juo­se bu­tuo­se įkur­din­tos at­ski­ros Vai­kų glo­bos na­mų šei­my­nos.
Nuo sau­sio 1-osios įsi­ga­lio­jo nau­jos Ci­vi­li­nio ko­dek­so nuo­sta­tos ir svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro įsa­ky­mas, ku­riais va­do­vau­jan­tis ap­ri­bo­tas ne­pri­žiū­ri­mų kū­di­kių ap­gy­ven­di­ni­mas jiems skir­tuo­se na­muo­se. Sa­vi­val­dy­bės pri­vers­tos ieš­ko­ti iš­ei­ties iš to­kios pa­dė­ties, nes nu­skriaus­tus ma­žy­lius vis tiek rei­kės kaž­kur pri­glaus­ti.

Pa­slau­ga – tik ser­gan­tiems ir tik iki tri­jų mė­ne­sių

Nuo sau­sio 1-osios įga­vo ga­lią svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro įsa­ky­mas, ku­riuo api­brėž­tos me­di­ci­ni­nės in­di­ka­ci­jos, ar­ba li­gos, ka­da ne­pri­žiū­ri­mus vai­kus ga­li­ma pri­im­ti į su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­mus. Bū­tent to­kie na­mai vei­kia Aly­tu­je, jie pa­val­dūs mies­to sa­vi­val­dy­bei.

Įsa­ky­me kon­kre­čiai nu­ro­dy­ta, kad da­bar su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se ga­li­ma ap­gy­ven­din­ti nau­ja­gi­mius, tu­rin­čius kvė­pa­vi­mo su­tri­ki­mų, ka­da ne­rei­ka­lin­gas sta­cio­na­rus gy­dy­mas, vai­kus, ku­riems rei­kia pa­lai­ko­mo­jo gy­dy­mo ar pa­lia­ty­vio­sios pa­gal­bos.

Aly­taus ap­skri­ties su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­mų di­rek­to­rės Dan­guo­lės Ja­zep­či­kie­nės tei­gi­mu, nuo sau­sio ne­ga­li­ma pri­im­ti vai­kų, ne­tu­rin­čių žy­mių svei­ka­tos su­tri­ki­mų. Šian­dien šio­je įstai­go­je iš čia esan­čių 49 vai­kų spe­cia­lie­ji ug­dy­mo­si po­rei­kiai nu­sta­ty­ti 12, ne­ga­lią tu­ri 9. Tu­rin­tie­ji ne­ga­lią to­kiuo­se na­muo­se glo­bo­ja­mi iki sep­ty­ne­rių me­tų. Svei­ki li­ki­mo nu­skriaus­ti vai­kai čia au­ga iki ket­ve­rių me­tų.

Dar vie­na kliū­tis nuo sau­sio vai­kus ap­gy­ven­din­ti glo­bos ins­ti­tu­ci­jo­se – nau­jai įsi­ga­lio­ju­sios Ci­vi­li­nio ko­dek­so pa­tai­sos. Vai­kas iki tre­jų me­tų šio­se ins­ti­tu­ci­jo­se ga­li bū­ti įkur­din­tas iš­im­ti­niais at­ve­jais ir ne il­giau kaip tris mė­ne­sius. Pas­ta­ra­sis ter­mi­nas ga­li bū­ti pra­tęs­tas tik itin re­tais at­ve­jais, pa­vyz­džiui, vai­kui rei­ka­lin­gos spe­cia­li­zuo­tos pa­slau­gos, nė­ra ga­li­my­bių jam nu­sta­ty­ti glo­bą šei­mo­je ar šei­my­no­je.

Vi­sos šios tei­si­nės nuo­sta­tos orien­tuo­tos į kū­di­kių na­mų iš­ny­ki­mą. Kaip sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Sil­vi­ja Peš­te­nie­nė, ku­ruo­jan­ti ir so­cia­li­nius bei vai­ko ge­ro­vės klau­si­mus, pa­gal da­bar ga­lio­jan­čius tei­sės ak­tus Aly­taus kū­di­kių na­mų ne­tu­ri lik­ti iki 2020-ųjų.

Aly­taus su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se pas­ta­ruo­sius dve­jus me­tus gy­ve­na maž­daug po pus­šim­tį be tė­vų glo­bos li­ku­sių vai­kų. Prieš dvy­li­ka me­tų bu­vo maž­daug dvi­gu­bai dau­giau.
„Vai­kų su­ma­žė­jo dėl dvie­jų prie­žas­čių: ša­ly­je ir Aly­tu­je ma­žė­ja gy­ven­to­jų, at­si­ra­do dau­giau so­cia­li­nių dar­buo­to­jų, dir­ban­čių su so­cia­li­nės ri­zi­kos šei­mo­mis, ku­rio­se pa­vyks­ta vai­kams iš­sau­go­ti gy­ve­na­mą­ją vie­tą“, – įsi­ti­ki­nu­si D.Ja­zep­či­kie­nė.

Da­bar šiuo­se na­muo­se iš 49 vai­kų dau­giau­sia yra iki tre­jų me­tų – 37, iki vie­nų me­tų – 12, toks pat skai­čius – nuo vie­nų iki dve­jų me­tų, nuo dve­jų iki tre­jų me­tų – 13.

Iš 49 Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų gyventojų dau­giau­sia aly­tiš­kių – 15, at­vež­tų iš Prie­nų ra­jo­no – 10, iš Aly­taus ra­jo­no – 8, po ke­lis vai­kus įkur­din­ta iš Va­rė­nos, Laz­di­jų, Ša­kių ra­jo­nų, Ma­ri­jam­po­lės, Kal­va­ri­jos sa­vi­val­dy­bių.

Kur bus ap­gy­ven­din­ti kū­di­kiai?

Įsi­ga­lio­jus mi­nė­toms ne­pri­žiū­ri­miems kū­di­kiams smūgį su­tei­kiančioms tei­si­nėms nuo­sta­toms, sa­vi­val­dy­bės pri­vers­tos ieš­ko­ti iš­ei­ties iš pa­dė­ties. Vi­siems su­pran­ta­ma, kad aukš­čiau­sio­ji ša­lies val­džia dėl vai­kų ge­ro­vės no­ri at­si­sa­ky­ti ins­ti­tu­ci­nės jų glo­bos. Nuo šie­me­čio sau­sio įsta­ty­miš­kai vai­kų glo­bė­jams nuo 38 iki 152 eu­rų pa­di­din­tas tiks­li­nis prie­das už vie­ną vai­ką per mė­ne­sį. Da­bar už vie­ną vai­ką glo­bė­jas per mė­ne­sį gau­na 152 eu­rų pa­šal­pą ir to­kio pat dy­džio tiks­li­nį prie­dą.

Pa­vyz­džiui, Aly­taus ra­jo­ne ta­ry­bai pa­tvir­ti­nus pa­ra­mą už pa­im­tus glo­bo­ti vai­kus nuo pra­ėju­sių me­tų sau­sio 1-osios prie vals­ty­bės mė­ne­si­nių iš­mo­kų už vie­ną vai­ką dar ski­ria­ma 300 eu­rų per mė­ne­sį iš vie­ti­nio biu­dže­to. Tad per mė­ne­sį su­si­da­ro ne­ma­ža su­ma – 604 eu­rai.

Ta­čiau net ir vals­ty­bei bei sa­vi­val­dy­bei ski­riant di­des­nę fi­nan­si­nę pa­ra­mą glo­bė­jams jų ne­at­si­ran­da tiek, kad iš­tuš­tė­tų vals­ty­bi­niai glo­bos na­mai.

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bė su jai pa­val­džiais Vai­kų glo­bos na­mais ra­do iš­ei­tį, kur ap­gy­ven­din­ti mies­tie­čių kū­di­kius nuo šie­me­čio sau­sio, jei­gu jie dėl tei­si­nių ap­ri­bo­ji­mų ne­bū­tų pri­ima­mi į Kū­di­kių na­mus.

„Esa­me pa­si­ren­gę Vai­kų glo­bos na­muo­se, kur pa­ruoš­tos trys vie­tos kū­di­kiams, pri­im­ti ma­žy­lius, ku­rie pa­gal įsi­ga­lio­ju­sius tei­sės ak­tus ne­ga­lės bū­ti ap­gy­ven­din­ti Kū­di­kių na­muo­se“, – sa­kė Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja S.Peš­te­nie­nė.

Jos tei­gi­mu, mies­te la­bai rei­ka­lin­gi glo­bė­jai, ku­rie pra­dė­ti reng­ti pa­gal glo­bė­jų bei įtė­vių mo­ky­mo ir kon­sul­ta­vi­mo pro­gra­mą: „Ka­dan­gi vyks­tant kū­di­kių na­mų per­tvar­kai dar­buo­to­jams teks per­si­kva­li­fi­kuo­ti ar­ba pa­keis­ti dar­bą, su vai­kų glo­bė­jų kon­sul­tan­tais bus lan­ko­ma­si Aly­taus ap­skri­ties su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se ir kal­ba­ma­si dėl ga­li­my­bių lan­ky­ti glo­bė­jų kur­sus, o pas­kui gal­būt jais ir tap­ti.“

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je dėl kū­di­kių lai­ki­nos glo­bos iš anks­to ta­ria­ma­si su da­bar­ti­niais glo­bė­jais, nes bet ku­riuo me­tu ga­li at­si­ras­ti ne­pri­žiū­ri­mas kū­di­kis, ku­ris ne­ati­tin­ka da­bar­ti­nio pri­ėmi­mo į kū­di­kių na­mus rei­ka­la­vi­mų.

Ke­ti­na nuo­mo­ti dar du bu­tus

Aly­taus vai­kų glo­bos na­mai pa­gal so­cia­li­nes nor­mas 2017-ųjų sau­sio 1-ąją tu­rė­jo pa­si­tik­ti su ne dau­giau kaip 60 čia gy­ve­nan­čių vai­kų nuo 4 iki 18 me­tų. Ant­raip grė­sė pra­ras­ti li­cen­ci­ją so­cia­li­nei glo­bai.

Šių na­mų di­rek­to­riaus Ro­mu­čio Že­buo­lio tvir­ti­ni­mu, glo­bė­jų at­si­ran­da la­bai sun­kiai, to­dėl, sie­kiant su­ma­žin­ti vai­kų Glo­bos na­muo­se, dvie­juo­se bu­tuo­se įkur­din­tos at­ski­ros Vai­kų glo­bos na­mų šei­my­nos. Vie­ną še­šių kam­ba­rių bu­tą Sta­ty­bi­nin­kų gat­vė­je, ku­ria­me iki tol vei­kė pri­va­ti vai­kų glo­bos šei­my­na, Glo­bos na­mams pa­gal pa­nau­dą per­da­vė mies­to sa­vi­val­dy­bė kaip sa­vo nuo­sa­vy­bę. Čia įkur­ta pir­ma šių na­mų šei­my­na. Ne­tru­kus Vai­kų glo­bos na­mai ne­to­lie­se, taip pat Sta­ty­bi­nin­kų gat­vė­je, iš­si­nuo­mo­jo vie­ną ke­tu­rių kam­ba­rių bu­tą ir įkur­di­no ki­tą šei­my­ną.

Tad sau­sio 1-ąją Aly­taus vai­kų glo­bos na­muo­se li­ko 56 vai­kai, o dvie­juo­se bu­tuo­se vei­kian­čio­se šei­my­no­se ap­gy­ven­din­ta 13 glo­bo­ti­nių.

Čia pat 2020-ie­ji, ka­da pa­gal so­cia­li­nės glo­bos nor­mas šiuo­se na­muo­se tu­ri lik­ti iki 30 vai­kų. Pa­sak R.Že­buo­lio, ar­ti­miau­siu me­tu ke­ti­na­ma nuo­mo­ti dar du bu­tus po ke­tu­ris kam­ba­rius ir dar da­lį vai­kų įkur­din­ti at­ski­ro­se šei­my­no­se. Nors už bu­tų nu­omą Vai­kų glo­bos na­mams ten­ka ne­ma­žai mo­kė­ti, o ir ne­daug no­rin­čių­jų juos nuo­mo­ti šiems na­mams, ki­to pa­si­rin­ki­mo įstai­ga šian­dien ne­tu­ri.

Nors jau dve­ji me­tai į Glo­bos na­mus vai­kai pri­ima­mi tik iš Aly­taus mies­to, bet į so­cia­li­nės glo­bos nor­mas ne­stei­giant at­ski­rų šei­my­nų ne­bū­tų tel­pa­ma.

„Tur­tin­gi žmo­nės vai­kų glo­bo­ti ne­la­bai no­ri. Jei sun­kiai gy­ve­nan­tiems ati­duo­si, kaip vai­kai jau­sis pas to­kius žmo­nes, o va­di­na­mo­sios vi­du­ri­nės kla­sės pas mus lyg ir ne­li­ko. Dar rei­kia ži­no­ti, kad maž­daug pu­sė mū­sų vai­kų tu­ri spe­cia­lių­jų po­rei­kių“, – pa­sa­ko­jo Aly­taus vai­kų glo­bos na­mų di­rek­to­rius.

Iš 69 šių na­mų gy­ven­to­jų 43 – aly­tiš­kiai, 23 – iš Aly­taus ra­jo­no, 2 – iš Drus­ki­nin­kų ir 1 – iš Laz­di­jų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės.

Su­de­ri­nus su mies­to sa­vi­val­dy­be Aly­taus vai­kų glo­bos na­muo­se nuo per­nykš­čio ru­dens vei­kia šei­mos kri­zių gru­pė, ku­rio­je ap­gy­ven­di­na­mos smur­tą šei­mo­se pa­ty­ru­sios mo­te­rys: ir vie­nos, ir su ma­žais vai­kais, ir be­si­lau­kian­čios ma­žy­lių. Šiuo me­tu čia gy­ve­na dvi to­kios mo­te­rys, per­nai bu­vo trys.

„Pa­si­ro­do, iki tol to­kia pa­slau­ga mies­te ne­bu­vo tei­kia­ma. To­kioms mo­te­rims kon­sul­ta­ci­jų, psi­cho­lo­gi­nės pa­gal­bos ne­už­ten­ka, kar­tais joms net rei­kia pa­si­trauk­ti iš smur­tau­jan­čios ar dėl nėš­tu­mo smer­kian­čios šei­mos. Kad ir kaip kil­niai no­ri­me kur­ti vi­suo­me­nę be smur­to, puo­se­lė­ti šei­mas, iš ku­rių ne­rei­kė­tų pa­im­ti vai­kų, re­a­ly­bė kiek ki­to­kia“, – min­ti­mis da­li­jo­si R.Že­buo­lis.