Tokie nauji Lietuvos muitinės uždaviniai buvo minimi šeštadienį Nacionalinėje filharmonijoje vykusiame iškilmingame Lietuvos muitinės 85-ųjų metinių minėjime.

"Lietuvos muitinės istorijoje būta visko: pakilimų ir skaudžių smūgių, ilgų tylėjimo metų ir atsikūrimo džiaugsmo. Atsigręždami į mūsų tautos istoriją, norime su visais kurti geresnę šalies rytdieną", - iškilmingame minėjime kalbėjo Muitinės departamento generalinis direktorius Rimutis Klevečka.

Jis priminė, kad oficiali Lietuvos muitinės įkūrimo data yra 1919 m. gegužės 8 diena. Pirmuosius laikinuosius Lietuvos muitinės įstatus tą dieną patvirtino tuometinis Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona ir ketvirtojo ministrų kabineto Ministras Pirmininkas Mykolas Sleževičius.

Įkurtos muitinės Kaune, Germaniškyje, Joniškyje, Klaipėdoje, Mažeikiuose, Kudirkos Naumiestyje, Virbalyje, Nidoje, Obeliuose, Pagėgiuose, Panemunėje, Rusnėje, Skuode, Smalininkuose, Suvainiškyje, Šiauliuose, Varėnoje, Viešvilėje, Vievyje, Zarasuose, Žagarėje. Tarpukario Lietuvoje buvo 22 muitinės.

Sovietmečio laikotarpiu Lietuvos muitinės veikla buvo nutraukta ir veikė tik dvi sovietinės muitinės. Lietuvos muitinė buvo atkurta po Nepriklausomybės paskelbimo 1990 m. spalio 9 d. Tomis dienomis ypač nepalankiomis sąlygomis imta formuoti atkurtos muitinės sistemą.

Kurį laiką, iki 1991 m. rugpjūčio pučo Maskvoje žlugimo, Lietuvoje veikė dvi muitinės sistemos - Lietuvos Respublikos ir Sovietų Sąjungos. Okupacinės kariuomenės ir specialiosios paskirties OMON`o daliniai 1991 m. sausio - rugpjūčio mėnesiais puldinėjo pasienio postus, siaubė ir degino muitinės pasienio įstaigas, žalojo ten dirbusius pareigūnus.

Vien tik Šalčininkų kelio postas buvo sprogdinamas ir siaubiamas 6 kartus, Lavoriškių - 3 kartus. Pasienio užkardose nukentėjo krašto apsaugos darbuotojai. Be to, buvo deginami ir kitaip niokojami Kalvių, Saločių, Germaniškio, Druskininkų, Lazdijų, Buknaičių, Vingrių kelio postai ir Vilniaus oro uosto postas.

1991 m. liepos 31 d. klastingai buvo užpultas Medininkų pasienio postas. Nužudyti septyni valstybės pareigūnai, iš jų trys muitininkai: Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ir Ričardas Rabavičius. Sunkiai sužeistas Tomas Šernas. Apie jų žygdarbį pasakoja išleistos knygos, gausi Muitinės muziejaus ekspozicija.

Šiuo metu Lietuvos muitinėje dirba apie 2 700 tarnautojų, kurie geba dirbti bendroje Europos Sąjungos valstybių tokių institucijų sistemoje.

Pasak muitinės vadovo R. Klevečkos, muitinės pareigūnai pasirengę stropiai saugoti išorines ES sienas, užtikrinti per jas sklandų krovinių keleivių bei transporto priemonių judėjimą. Taip pat didelis dėmesys skiriamas kuo palankesnių sąlygų sudarymui verslininkams, kovai su kontrabanda, tarptautinio terorizmo grėsme.

Į iškilmingą Lietuvos muitinės 85-ųjų metinių minėjimą buvo pakviesti Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Rusijos Federacijos muitinių vadovai, Europos Sąjungos atstovybės Lietuvoje vadovas Maiklas Grehemas (Michael Graham), finansų ministras Algirdas Butkevičius, kitų ministerijų ir žinybų atstovai.

Muitininkams buvo perskaitytas laikinojo Seimo Pirmininko Česlovo Juršėno sveikinimas. Minėjime kalbėjo Medininkų tragedijos liudininkas muitininkas Tomas Šernas.

Nusipelniusiems ir darbe pasižymėjusiems Lietuvos muitinės pareigūnams įteikti proginiai Muitinės departamento apdovanojimai.