Į posėdį antradienį dėl užimtumo vėl neatvyko kaltinamojo advokatas Stasys Zabita, kuris turėjo dalyvauti Kauno apygardos teismo išvažiuojamajame posėdyje Alytaus rajone.

Birželio 8 dieną šis advokatas neatvyko į R.Ačo bylos posėdį, nes dalyvavo kitoje byloje, tuo pat metu nagrinėtoje Aukščiausiajame Teisme. Tada į teismą neatėjo ir R.Ačas, nes laikė egzaminą Teisės universitete, kuriame studijuoja.

Teismo posėdyje antradienį teisėjo Dainiaus Rinkevičiaus paklaustas, ar nenorėtų kito advokato, R.Ačas atsakė neigiamai.

Nagrinėti bylą dabar teismas ketina liepos 15 dieną. "Jeigu vėl neatvyks, valstybė skirs kitą, arba ieškokitės kito", - pasakė teisėjas.

Nepavykus surengti posėdžio, vėl nebuvo apklausti atvykę liudytojai - tarp jų vienas "VP Market" vadovų Žilvinas Marcinkevičius, Seimo narys Gediminas Jakavonis, buvęs nacionalinės televizijos laidos "Visuomenės interesas" vienas vedėjų Rytis Juozapavičius.

R.Ačas buvo nešnekus su žurnalistais. "Po teismo, po teismo, visi žodžiai po teismo", - tepasakė R.Ačas ir skubiai pasišalino.

N.Steiblienė pernelyg nesipiktino atidėtu teismo posėdžiu. "O ką belieka daryti? Kadangi teisingumą Lietuvoje vykdo teismai, tai reikia laukti to teisingumo kantriai", - sakė N.Steiblienė.

Buvęs prezidento patarėjas R.Ačas kaltinamas apšmeižęs Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininkę N.Steiblienę. Pernai gruodį per tiesioginę LTV laidą "Visuomenės interesas" jis teigė, esą parlamentarė reikalavo kyšio iš prekybos tinklo "VP Market" atstovų.

"Aš reikalauju, kad Remigijus Ačas būtų nubaustas už šmeižtą, kuris buvo paskleistas Lietuvos televizijos laidoje, tai baudžiamoji atsakomybė", - po posėdžio žurnalistams sakė N.Steiblienė.

Neoficialiomis žiniomis, byloje apklausti ir "VP Market" vadovai. Jie paneigė, jog N.Steiblienė iš jų reikalavo kyšio. "Prokurorams nurodysiu šios informacijos šaltinį, tačiau viešai to nenoriu daryti", - yra sakęs R.Ačas.

N.Steiblienė teigia, kad priimtų R.Ačo atsiprašymą, jeigu jis teisme pripažintų savo kaltę. "Tuomet aš galėčiau jam atleisti, jeigu jis viešai pripažintų, kad jis mane apšmeižė", - teigė Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininkė.

"Aš noriu pasakyti, kad toks kaltinimas man kaip Antikorupcijos komisijos pirmininkei yra tolygus kaip su kokia tėvažudyste, nes iš esmės tai pakerta pasitikėjimą manimi kaip šitos institucijos vadove ir pačia komisija. Tada gali pagalvoti, kas gi čia darosi toje Lietuvoje, jeigu pati Antikorupcijos komisijos pirmininkė kaltinama neva tai reketavusi milijoniniu kyšius, iš tikrųjų kaltinimas man paskleistas šmeižto forma buvo labai sunkus", - teigė ji.

2002 metų rudenį Seimo Antikorupcijos komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, ar bendrovė "VP Market" nepažeidė įstatymų, pasinaudojusi suteiktomis lengvatomis ir susigrąžinusi maždaug 76,2 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio. Tačiau šią istoriją ištyrusi prokuratūra įstatymų pažeidimų nerado.

R.Ačas birželį nesėkmingai balotiravosi į Europos Parlamentą - Liberalų demokratų partijos kandidatų sąraše jis buvo įrašytas 12-uoju numeriu, tačiau jo partija gavo tik vieną vietą.

Jeigu teismas R.Ačą pripažins kaltu dėl asmens apšmeižimo per žiniasklaidą, jam grės bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.